2006 ősze: Gyurcsány szerint ártatlanok a rendőri vezetők

2015. március 10. 12:51

Tanúként hallgatta meg a bíróság Gyurcsány Ferencet a 2006-os rendőri visszaélések kapcsán az akkor hivatalban lévő rendőri vezetők ellen indult büntetőeljárásban. Gyurcsány azt mondta, a vádlottak ártatlanok. Azt elismerte, hogy azt „a kérést, ha tetszik utasítást” adta az akkori országos rendőr-főkapitány helyettesnek, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel védje a közrendet és a Szabadság téri tévészékházat.

2015. március 10. 12:51

 

A vádlottak a terhükre rótt cselekményeket nem követték el – mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanúként a 2006. őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken kedden.

Bene László egykori országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és más egykori magas rangú rendőr parancsnokokat elsősorban intézkedések, illetve felelősségre vonások elmulasztásával vádolja az ügyészség.

Gyurcsány Ferenc azzal összefüggésben, hogy adott-e 2006. szeptember 19-ére virradó éjjel miniszterelnökként utasítást Szabadfi Árpád akkori országos rendőrfőkapitány-helyettesnek, úgy válaszolt: azt „a kérést, ha tetszik utasítást” adta a tábornoknak, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel védje a közrendet, közbiztonságot, középületeket, így a megtámadott, Szabadság téri tévészékházat is. Gyurcsány Ferenc szerint válsághelyzetben ez a kötelessége egy kormányfőnek.

A felelősségre vonások elmaradása kapcsán a volt miniszterelnök azt emelte ki, hogy független testület, a Gönczöl-bizottság vizsgálta az eseményeket, és szakmai hibákat állapított meg, amelyek azonban nem feltétlenül büntetőjogi természetűek.

A tanúmeghallgatás szünetében Gyurcsány Ferenc újságíróknak a 2006-os események kapcsán arról beszélt: egyes akkori jelentős ellenzéki politikusok szervező szerepet játszottak a szeptember 18-ai eseményekben, de erről többet államtitok miatt nem mondhat.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2015. március 14. 13:53
Bizonyára vannak köztük ártatlanok, de Gyurcsánnyal együtt sokan nem ártatlanok. Másnap valóban beszélt az utasításairól. Vidékről egészen fiatal rendőröket hurcoltak fel, ők is meghallgathatók tanúként is. Sosem lesz már ennek sem vége?
kitiltott
2015. március 10. 22:06
Az lehet hogy ők ártatlanok de hazudsz mint a vízfolyás.. emléxem rá amikor a tv ostromnál azt nyilatkoztad a TV2.-nek hogy nem kell aggódni mert személyesen te irányítod az akciót. Remélem egyszer előkerül.. Te mocsok
Fakutya Vigyora
2015. március 10. 21:16
Budapestért Díjat is átnyújtott Demszky Gábor 25 embernek, köztük Gergényi Péter rendőr-főkapitánynak, aki egyúttal a Budapest Közbiztonságáért Emlékérmet is átvehette.
Fakutya Vigyora
2015. március 10. 19:25
Pócspetri majdnem visszakerült a napi politika porondjára. Úgy tudni, az MSZP ebben a községben akarta megtartani 2006-os megyei kampányzáróját. Nyilván ez is egy látványos gyurcsányi kísérlet lett volna a történelem visszahódítására. Pócspetri viszont úgy érezte, csend illik a nehéz sorsú faluba, nem hangoskodás. Nemet mondott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!