Alapjövedelem, de hogyan?

2015. február 22. 12:00

A feltétel nélküli alapjövedelmet épp a feltétel nélkülisége miatt, elvi okokból utasítjuk el, ugyanis a szegénység leküzdéséhez mindnyájunknak tenni kell.

2015. február 22. 12:00
Berkecz Balázs

„Az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitika tanszékének adjunktusa, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója Szikra Dorottya szerint az Orbán-kormánynak nincs egységes szociálpolitikája, a fősodort jelentő közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt, a nyugdíjas-kérdés pedig időzített bombaként ketyeg. És miközben a kormány hihetetlen módon megszorít, bizonyos típusú családoknak két kézzel szórják a pénzt. Szikra szerint a kormányzati intézkedéseket nagyon nehéz kibogozni a hagyományos szociálpolitikai keretek között, végül arra jutott, hogy egy markáns irány létezik, ez pedig a szegények büntetése. Illetve az az Európában példátlan dolog, hogy semmiféle szociálpolitikai kísérlet nem történt a kormány részéről, hogy a válság hatását azoknál mérsékelje, akiket a leginkább sújtott.

Fontos tehát, hogy az Orbán-kormány leváltásán munkálkodók a szociálpolitika területén is életképes, a súlyos társadalmi problémákat érdemben mérsékelni képes alternatívát tudjanak felmutatni.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) egy olyan alapjövedelem ígéretével próbálja megkarcolni a közvéleménykutatások általi mérhetőség határait, amely minden tartósan itthon élő magyar állampolgárnak alanyi jogon jár, és biztosítja számukra az alapvető létbiztonságot. A hírek szerint Szabó Tímeáék egy félkész anyagot ismertettek a múlt heti taggyűlésüket követő sajtótájékoztatón, ezért valószínűsítem, hogy a koncepciójuk nem kiforrott (feltehetőleg azért sem, mert Zuglóban kicsit mást csinálnak).

A PM állítása szerint a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló javaslatuk »az élhető Magyarország« ígéretét jelenti. A gyermekek havi 25 ezer forintot, a felnőttek havi 50 ezer forintot, a kismamák havi 75 ezer forintot kaphatnának. Az alapjövedelem a jelenlegi szociális támogatások és adórendszer átalakításával járna: kisebb bürokráciát és nagyobb biztonságot jelentene. Az alapjövedelem mindenkinek járna, ugyanakkor a legmódosabb rétegeknek nem feltétlenül jelentene keresetnövekedést, hiszen javaslatuk része lesz a többkulcsos személyi jövedelemadó visszaállítása is. A PM szerint az intézkedésnek a vásárlóerő növelése révén gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása lenne, sőt a szegénységi ráta is felére csökkenthető.

A feltétel nélküli alapjövedelem ötlete nem új, Európában és hazánkban is többen foglalkoztak már a bevezetésének a lehetőségével, de maradjunk a hazai »gyökereknél«: a Wikipédia szerint 2011-ben tartották az első feltétel nélküli alapjövedelemmel kapcsolatos rendezvényt. Sőt, a hazai politika kaméleonja, Szili Katalin 2013. szeptember 3-án már határozati javaslatot is nyújtott be az Országgyűlésnek »A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról« címmel. 2014. januárjában a Kossuth Klubban mutatták be a LÉT munkacsoport 98 oldalas tanulmányát, amelyet olyan neves közgazdászok és szociológusok, és olyan szakemberek is támogatják, mint Ferge Zsuzsa és Surányi György

A PM által felvázolt rendszer azonban két jelentős kockázatot biztosan rejt:

(1) Az alapjövedelem esetében semmi sem ösztönöz munkára. Ha e rossz ösztönzés miatt sokan vonulnak ki a legális munkaerőpiacról, az önmagában az alapjövedelem rendszer finanszírozásának összeomlásához vezethet.  

(2) Emellett az eddig felmerült alapjövedelem ötletek más szempontból is jelentős fiskális kockázatot rejtenek. Az elképzelések szerint a magasabb jövedelműek esetében a jövedelememelkedés járulékcsökkentés formájában jelentkezne. (Magas jövedelműeknél a nettó jövedelem valójában nem emelkedne olyan nagymértékben, mint a szegények esetében.) A járulékcsökkentés olcsóbbá tenné a munkaerőt, így, a koncepció támogatói szerint, megugrana a foglalkoztatottság és így a járulékcsökkentés ellenére is megemelkednének az állam adó és járulékbevételei is. Elvileg ez teremtené meg az alapjövedelem fedezetét. Ha a járulékcsökkentés nyomán mégsem pörög fel a gazdaság, az katasztrofális költségvetési helyzetet teremthet.

Nem tartható ugyanakkor az, hogy Magyarországon az emberek 40 százaléka szegénységben él! 

A szegénységet csökkenteni kell, ezzel pedig nem szabad sokat várni, mert a magyar társadalom véglegesen széteshet. Az Együtt szerint ma Magyarországon a feltétel nélküli alapjövedelem költségvetésileg megvalósíthatatlan, és nem cél. Viszont, ahogy – még a PM-mel közös – választási programunkban is megfogalmaztuk:

(1) Égetően fontos és sürgős a közmunka mai rendszerének radikális átalakítása; érdemi munkalehetőségeket, képzést és mentorálást kínáló támogatott foglalkoztatást megvalósítása, ahol az elvégzett munkáért korrekt fizetés és munkavállalói jog is jár. 

(2) A pénzbeni együttműködési támogatás bevezetése, amely biztosítja, hogy a ma ellátás nélkül élők közül senki se maradjon az út szélén, mindenki kaphasson feltételekhez kötött, kis összegű támogatást. Ezzel mindenki számára biztosítva lesz a létfenntartáshoz szükséges minimális feltétel. Cserébe együttműködést kérünk, amely segítheti a munkaerőpiacra való visszatérést.

Karácsony Gergőék viszont egy új és jónak tűnő rendszert vezettek be Zuglóban, ahol azonban szó sincs feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. A zuglói modell egy olyan kezdeményezés, amely összhangban van az Együtt-PM korábbi választási programjában szereplő feltételekhez kötött minimumjövedelem (együttműködési támogatás) koncepciójával. Mi az Együttben drukkolunk Karácsony Gergely polgármesternek, és figyelemmel kísérjük a zuglói modellkísérletet.

A feltétel nélküli alapjövedelmet ugyanakkor épp a feltétel nélkülisége miatt, elvi okokból utasítjuk el, ugyanis a szegénység leküzdéséhez mindnyájunknak tenni kell. Szerintünk nem kérdés, hogy szegénység elleni küzdelemre a jelenleginél több forrást kell biztosítani, mégpedig a legmódosabb 10-20% terhére. A középosztály számára a gazdasági növekedés biztosítja a gyarapodás lehetőségét. Ennek megfelelő formája a munkahelyteremtés, a hatékony közmunkaprogram, és az azt segítő és kiegészítő ösztönzők, segélyek, transzferek.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. február 22. 15:23
Hiaba, a szocializmus addig tart, mig el nem fogy a masok penze. /Thatcher/
Brigadéros
2015. február 22. 14:55
Nekem tetszik ez a feltétel nélküli alapjövedelem elkpzelés, de miért ilyen smucigok ezek az LMP-sek szociológus adjunktusok meg a Ferge Zsuzsáék??? Miért nem adnának legalább havi 800 ezret, hogy úgy élhessünk, mint Svájcban???? (Amúgy ha jól emlékszem a Ferge társaságot a Hibbant már felhasználta egyszer a saját kampányához a szegénység legyőzésében...)
kérdés
2015. február 22. 14:43
Még egy kérdés: mit szimbolizál a Pénz? Önmagában semmit, hiszen ahány ország, annyi pénznem, s ahány pénzintézet, zugváltó, annyiféle besorolás, átváltás. Ráadásul naponta ingadozó árfolyammal. Tehát még abszolút értékét sem tudjuk venni. Mire használható nagy büdös általánosságban? Viszonyításra csupán. Ahogy egy hajós ősöm az utókorra hátrahagyta örök mondásként: ne azt mond, hogy mennyi forint a jövedelmed, hanem abban mérd a gazdaságod, hogy egy féldisznó áráért mennyi téglát és mennyi télikabátot tudsz venni manapság. Mert mire van alapból szüksége mindenkinek? Hajlékra, ennivalóra és meleg ruhára.
KannibálTatárÚr
2015. február 22. 13:56
Az alapjövedelemmel egyetértek. Indok? A mai tehetősek nem munkájuknak köszönhetik jólétüket, hanem őseink munkájának, akik megteremtették a termelés bővülésének a lehetőségét. (Ha egy nagybirtokosnak nagy a jövedelme, nem annak köszönheti, hogy többet dolgozik, hanem hogy ELŐDEINK létrehoztak egy olyan mezőgazdasági kultúrát, ahol kevés munkással lehet megteremteni azt, amit 100 évvel ezelőtt az ország népességének 80-90%-a állított elő. Nem a nagybirtokos dolgozik többet, hanem a munkát racionalizálták elődeink.) A forrást viszont nem a költségvetés növelésével kellne biztosítani. Rengeteg az olyan munkahely, amit csak azért tartanak fenn, mert így kevesebb lesz a munkanélküli. Ha összehasonlítjuk a szocival, sokkal kevesebb a munkás ma, de sokkal több az irodai, nem termelő alkamazott. Ezek már a szoci alatt sem arról voltak híresek, hogy sokat dolgoztak - az akkori alacsonyabb létszámnál sem. Mennyit dolgoznak a maiak? Ha ezeket a felesleges alkalmazottakat elbocsátanák és csak az alapjövedelmet biztosítanák nekik, rengeteget megspórolna az állam: ha egy olyant elbocsátanak, akinek 300000 a fizetése, abból ő, meg még öten megélnének az 50000-es alapjövedelem mellett. Vagy: miért kapnak a pártok az államtól támogatást? Ezt is el lehetne osztani. Attól nem kellene félni, hogy az alapjövedelem miatt otthon maradnának a munkaképesek. A fiatalok biztos elmennének magasabb jövedelemért dolgozni, az idősebbek viszont nem hagynák ott munkahelyüket, ahol azért csak többet keresnek, hiszen a minimálbér 100000 körül van. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!