Németország: december 17-én alakulhat meg a nagykoalíció

2013. december 09. 17:25

Németországban a konzervatív CDU választmánya hétfőn elfogadta a testvérpárt CSU-val és a szociáldemokrata párttal (SPD) kötött koalíciós szerződést.

2013. december 09. 17:25

Az Angela Merkel vezette párt fő döntéshozó testületének berlini ülésén a 167 résztvevő ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett hagyta jóvá a nagykoalícióról szóló szerződést.

A bajor CSU már november végén elfogadta a szerződést, a szociáldemokratáknál pedig pártszavazást tartanak róla, s ennek eredményét várhatóan szombaton hirdetik ki. Amennyiben az SPD tagsága hozzájárul ahhoz, hogy a párt koalícióra lépjen a konzervatívokkal, az új kormány december 17-én alakulhat meg.
 
A CDU választmányi ülésén a párt több irányzata bírálta a szerződést, többek közt a vállalkozók érdekeit felkaroló gazdasági szárny és a párt ifjúsági tagozata (Junge Union). Angela Merkel pártelnök, ügyvezető kancellár védelmébe vette a koalíciós szerződést.

    A CDU harmincas nemzedékének hatvan tagja a választmányi ülés elé időzítve kiadott egy kiáltványt, amelyben hangsúlyozták, hogy az együttműködést az SPD-vel a ciklus végén be kell fejezni, és még inkább nyitni kell a Zöldek és a fiatal választók felé. Kiemelték, hogy a korszellem konzervatív. Szerintük fiatalítani kell a vezetésben.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. december 09. 20:22
A léhütök már szerencsére nincsenek a Bundestagban. A fiatalok meg elöször tanuljanak az öregektöl, mielött pofáznak!!!
HSL
2013. december 09. 18:05
alakul, HA és amennyiben az spd tagság rábólint. az ifjúszocik már kifaroltak.
nyugalmazott tanár
2013. december 09. 17:35
Németország rálépett a fékpedálra. Még nem is tudják szerencsétlenek, hogy milyen mértékű veszteséggel jár majd ez a kényszerű koalíció. Legfeljebb sejtik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!