Együtt-PM: Jól döntött az államfő

2013. június 21. 15:22

Az Együtt 2014-PM üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a Margitsziget fővároshoz csatolásáról szóló törvényt – közölte Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

2013. június 21. 15:22

Az ellenzéki képviselő – utalva az államfői indoklásra – arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés meghozatala előtt elmaradt az előzetes érdemi társadalmi párbeszéd, pedig ezt településhatár megváltoztatása ügyében törvény írja elő. Szerinte nem megoldás, hogy a kétharmados parlamenti többség „a hasára üt”, és „parancsszóra”, a helyiek megkérdezése nélkül kiszakít egy területrészt a XIII. kerületből. Arra szólítják fel a parlamenti többséget, hogy a helyi népszavazás eredményének ismeretében térjen vissza újra a kérdésre, addig pedig kezdődjön szakmai párbeszéd az ügyben – közölte.

Úgy vélte, a népszavazást az egész városrészre ki kellene terjeszteni, és elég nagy a kerületi polgárok felháborodása ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, azaz a többségük részt vegyen a szavazáson. Párttársa, Somfai Ágnes fővárosi képviselő azt mondta, az ügyben Tarlós István főpolgármester „feleslegesen ment pofonért”, hiszen a közvetlen irányítás a főváros számára felesleges adminisztrációs terhet jelentett volna. Szerinte semmi nem akadályozta meg eddig sem a fővárost abban, hogy bármit fejlesszen a Margitszigeten.

Véleménye szerint az állhat a parlamenti döntés hátterében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István megállapodtak a Margitsziget fejlesztési tervéről, ám attól tartottak, hogy azt a XIII. kerület mint helyi építési hatóság nem nézné jó szemmel. Szomorúnak nevezte, hogy a főváros nem jó gazdája a Margitszigetnek. Erre utalva emlékeztetett arra, hogy két éve hiába javasolják szigetgondnokság létrehozását. Szerinte presztízsberuházások helyett a fenntartásra kellene jobban odafigyelnie a fővárosnak vagy például a locsolás korszerűsítésére, mert nem tartja normálisnak, hogy ivóvízzel locsolnak az egész szigeten.

Áder János államfő pénteken küldte vissza megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott törvényt, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet. Áder János szerint a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartájában és a jogalkotásról szóló törvényben szereplő eljárási kötelezettség. Az egyezmény 5. cikke értelmében ugyanis
nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül” – mutatott rá az államfő.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!