Nem mondanak fel a rezidensek

2011. december 29. 18:59

Nem aktiválják korábban benyújtott felmondóleveleiket januárban a rezidensek - értesült a Népszabadság. A Magyar Rezidens Szövetség erről csütörtök délutáni gyűlésén döntött, miután Szócska Miklós költségvetési forrásokat ígért az egészségügyi dolgozók béremelésére.

2011. december 29. 18:59

Nem aktiválják azt több mint 2500 felmondólevelet, amit a Magyar Rezidens Szövetség felhívására helyeztek letétbe a pályakezdő orvosok – tudta meg a Népszabadság. Az akció lefújásáról csütörtök délután döntött a szervezet elnöksége.

 
A rezidensek konkrét béremelési ajánlatot nem kaptak, de Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígérete szerint az egészségügyi termékdíjból származó 15 milliárdos költségvetési bevételt, illetve egyéb forrásokat is az egészségügyi fizetések rendezésére fordítanak majd. 
 
A lap forrásai szerint a béremelés nem éri el a nettó 100 ezer forintot orvosonként, valamint az egészségügyi dolgozók közül nem érint mindenkit.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Faqtya ezredes
2012. január 01. 23:41
Egészségügy: húszezres elbocsátás? Natúrsziget 2006. november 24. péntek, 08:11 Betűméret kisebb betű nagyobb betű Nyomtatás E-mail Értékelje az írást 1 2 3 4 5 (0 szavazat) Az egészségügyben dolgozók közül tizenöt-húsz ezer embert el kell bocsátani jövőre, ha megvalósulnak a kórházak átalakításáról szóló kormányzati tervek – állítja egy szakértő. A minisztérium szerint azonban annak, aki hajlandó költözni, nincs mitől félnie. Kattintson a hirdetésre! Válságstábot alakítottak Győr-Moson-Sopron megyében az új kórháztörvény miatt szükségessé váló elbocsátások kezelésére – tudta meg a Magyar Hírlap a győri kórház válságmenedzserétől, Maróth Gáspártól. A testület feladata lesz kiszámítani, hogy pontosan hány embert kell elküldeni a változások miatt, s miként lehet nekik a megyében munkát biztosítani. Maróth Gáspár számításai szerint országosan tizenöt-húsz ezer orvos, nővér, gazdasági vagy műszaki területen dolgozó szakember veszíti el az állását a tervek szerint 2007 első negyedévében befejeződő átalakítások miatt. Az állás nélkül maradók 20 százaléka lesz orvos, a leépítések leginkább a belgyógyászatot, a sebészetet és a szülészetet sújtják. A parlament egészségügyi bizottsága a héten tárgyalta a kórházak átalakításról szóló törvénytervezetet, miután a kormány előzőleg elfogadta. Csaknem kilencezer aktív, vagyis általános ellátásra szolgáló ágy szűnne meg, egyúttal hétezerrel több fekhelyen látnának el hosszú távú ápolásra vagy rehabilitációra szorulókat. Mindez néhol teljes kórházi osztályok megszűnését vonhatja maga után. Molnár Lajos egészségügyi miniszter az átalakításokról szóló kormánydöntés bejelentésekor azt mondta: nem tudják garantálni, hogy mindenki a mostani helyén fog dolgozni. A tárca szerint mindenkinek lesz munkája, aki hajlandó költözni, hiszen az ország sok területén orvoshiány van. A szaktárcánál most dolgozzák ki, hogy milyen kedvezményekkel lehetne dinamizálni az egészségügyi dolgozókat. Szóba jöhet egyebek mellett a szolgálati lakás biztosítása. A törvényjavaslat 31 kiemelt kórházat nevezett meg, csak ezek finanszírozása garantált. A többi százharminc kórháznak egymással versengve a regionális egészségügyi tanácsoknál kell pályáznia arra, hány beteget fogadhat majd. A kórházaknak áprilisban már az új rendszerben kell működniük. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára a gyorsaságot azzal indokolta, hogy így rövidebb időt kell bizonytalanságban tölteniük az ágazatban dolgozóknak. Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlypontinak kijelölt kórházak a finanszírozási megszorítások miatt drámai helyzetben vannak.
Faqtya ezredes
2012. január 01. 23:40
Egészségügyi reform: tömeges elbocsátás Pécsett Tue, 2007/05/08 Tömeges elbocsátás Pécsett, az egészségügyi reform miatt. 40 százalékkal csökkent a Baranya megyei kórház kapacitása április elsejétől. Összesen 110 dolgozótól válik meg az intézmény, június elsejéig.
Faqtya ezredes
2012. január 01. 23:37
http://www.inforadio.hu/print.phtml?id=103558
Faqtya ezredes
2012. január 01. 23:03
Azt például mindenki tudja, hogy évtizedek óta milyen gyalázatos az orvosok, ápolók fizetése. Az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáról is sokaknak lehet fogalmuk, és a társadalom java ezt nagyra becsüli. Most azonban valami gyökeresen megváltozott. Évszázadok erkölcsi törvénye mintha most bomlana meg az orvosi gyógyító hivatás megszégyenítéséig is. Orvoscsoportok tartják készenlétben felmondólevelüket. Rezidensek fenyegetik – nemcsak a kormányt, a társadalmat is – azzal, hogy tömegesen távoznak az országból, ha nem kapnak azonnal komoly fizetésemelést. Vezetőjük egy fiatalember, aki úgy tűnik fel, mint aki forradalmár gyakornokként máris megcsinálta a maga politikai karrierjét. A negyvennyolcas márciusi és az ötvenhatos októberi ifjakra gondolok, akik halni is készek voltak a hazájukért. Mintha mára elszakadtak volna azok az erkölcsi kötelékek. Elszomorító, amit az eltelt idő érlelt ebben az országban a „közéleti” ifjak erkölcsi minőségében. Ifjúsági szervezeteket látni jobb- és baloldalon, egyetemi hallgatói önkormányzatokat, ahol mint az egykori KISZ-fiúk, nagyban építik a karrierjüket, és már most tudatosabb megalkuvók, mint eleik voltak. És látok tehetséges és tisztességes fiatalokat ugyanakkora kilátástalanságban, akik lehetnének a mainál erősebb Magyarország garanciái, ha tér nyílna nekik a szakmában és a közéletben is. http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/szorongatok_kivul_es_belul.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!