Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 8. szám

2 év háború

Állóháború, fáradó hátország, változó világrend

2024. február 21.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Közeledik az utolsó felvonás – Amerika kezében van az európai gazdák sorsa

A háborús szolidaritás óriási károkat okozott az EU piacán, és a gazdák példátlan tiltakozáshullámához vezetett, de Brüsszel továbbra sem védi a saját termelőit.

Cikk kép

Fókusz

Muszáj pozitívan!

Cikk kép

Új ajtókat nyithat a kiterjesztett valóság

A virtuális valóságról sokat hallottunk már, a hasonló technológiájú kiterjesztett valóságról kevesebbet, pedig már itt van a mindennapjainkban.

Cikk kép

Az utat szeretném megélni, átélni – Nádas Bence a Mandinernek

Minden idők legfiatalabb felnőtt világbajnok kajakosa volt 18 évesen. Azóta megjárt hullámhegyeket és -völgyeket, nyolc év elteltével megszerezte második vb-aranyát, és négyszeres Európa-bajnoknak is vallhatja magát.

Cikk kép

Repülő Pest-Buda

Új szimbóluma van Budapestnek, a Városliget felett imbolygó, piros-fehér csíkos, vidám léggömb.

Cikk kép

Így készítsünk tésztát!

Cikk kép

Tartalomhoz a forma

Külföld

Cikk kép

Somkuti Bálint: „Minden olyan lehetőség, amely Ukrajna helyzetén jelentősen változtatna, nukleáris konfliktushoz vezetne”

Két éve tart Putyin háborúja. Ukrajna eddigi legnagyobb sikere, hogy még mindig kitart; de Oroszország jelenleg nyerésre áll.

Cikk kép

Mit él át, mit érez, mit gondol a háborúról az ukrán és az orosz átlagpolgár? – Stier Gábort és Bendarzsevszkij Antont kérdeztük

Egy háborút nem csak a csatatereken vívnak, sokszor a hátország tűrőképessége dönt. Utánajártunk annak, hogy az eltelt két esztendőben hogyan változott meg a két ország átlagpolgárának élete.

Meddig harcolhat egy társadalom?

Az akarat, a lélek néha tovább tart, mint a fizikai erő.

Cikk kép

Az oroszbarát és oroszellenes erők harca letarolta a földet – jóformán semmi sem marad olyan, mint eddig

Ahol elefántok harcolnak, ott nem jó fűnek lenni – tartja egy régi angol mondás. A sok vesztes mellett persze feldereng néhány nyertes is: elsősorban Ázsiában. Kohán Mátyás és Veczán Zoltán írása.

Közélet

Cikk kép

Brüsszel nem sértheti a magyar egyetemek autonómiáját! – Hankó Balázs a Mandinernek

Lesz-e fordulat Erasmus-ügyben? Hogyan kerülhetnek az elitbe a magyar intézmények? Miként segíti a munkaerőpiaci elvárásokat a megújult szakképzés? Interjúnk az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárral.

Cikk kép

Defenzíva helyett offenzíva

Huszonötödik évértékelőjével a maga részéről pontot tett a kegyelmi ügy végére Orbán Viktor. A miniszterelnök hosszan beszélt a történtekről, majd rátért a feladatokra.

Az arisztokraták tragédiája

Gazdák az őrtüzeknél

Cikk kép

Menjenek a fiatalok világot látni, tanuljanak nyelveket, de ezután térjenek haza, itthon alapítsanak családot! – Gyopáros Alpár a Mandinernek

Tényleg menekülnek Budapestről az emberek? Vonzóvá vált a fiatalok szemében a falusi létforma? Többek között ezekről kérdeztük Gyopáros Alpárt, a Magyar falu programért felelős kormánybiztost.

A különbség titka a populizmus

Könyvek a jövőről

A háború, ami semmin nem változtatott

A futuristák helyett a pragmatistáknak lett igazuk: a drónokról és online dezinformációról szóló szalagcímek között visszatértünk az első világháborúba.

Jegyzet

Cikk kép

El a kezekkel a gyerekeinktől!

A felkavaró kegyelmi döntés viharát meglovagolva könnyes szemmel kapaszkodtak össze a Hősök terén felállított színpadon gyermekjogi szószólóvá avanzsáló politikai aktivisták.

Élet

Cikk kép

Muszáj önmagunk ostorozásából kimozdulnunk – Breier Ádám a Mandinernek

A február 22-én mozikba kerülő Lefkovicsék gyászolnak az utóbbi idő legviccesebb, legkedvesebb magyar filmje lett. A rendező Breier Ádámot kérdeztük.

Napló egy élet alkonyáról

Úton a Lajos-forrás és a Kármán-forrás között