Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

VI. évfolyam 20. szám

Deutsch Tamás

Brüsszelben változás kell!

2024. május 15.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Nagyon jól érzem magam gyerekíróként – Berg Judit a Mandinernek

Édesanya, kalandor és világutazó, aki megálmodta nekünk a világ legvagányabb kisegerét, Ruminit. A sorozat ma már egész univerzummá tágult, alkotóját, Berg Juditot pedig nemcsak számos gyerek- és ifjúsági könyv szerzőjeként ismerjük, október óta ő a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke is.

Cikk kép

Pünkösd van – küzdjünk a hazáért szűkebb pát­riánkban, a Kárpát-medencében és a fel nem adott Európában egyaránt!

Ez az ünnep arra tanít, hogy egy időre szakítsuk meg a kataton körforgást, mélyüljünk el a pillanatokban, és értékeljük helyünket, hivatásunkat a világban. Constantinovits Milán írása.

Cikk kép

Csak együtt – teljes a magyar válogatott EB-kerete

Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a nemzeti együttes bő keretét. E 34 labdarúgó közül kerül ki az a 26, aki Magyarországot képviseli nyáron Németországban. Seregszemlénk az Európa-bajnokságra készülve.

Cikk kép

Fókusz

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfőt fogadja a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren május 8-án. A kínai elnök három napot tartózkodott Magyarországon állami látogatáson a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján. A tárgyalások eredményéről Közélet rovatunkban olvashatnak részletesen.

Cikk kép

Ellenszélben, frontvárosban

Reménykeltő fejlesztések indultak Marosvásárhelyen, ha döcögve is: Soós Zoltán polgármesternek és csapatának nagy ellenállást kellett leküzdenie a frontvárosban. Most újra választás közeleg, amelyen indul a korábbi városvezető, Dorin Florea is.

Cikk kép

A középosztály forradalma és Einstein biciklije – György László a Mandinernek

A magyar gazdaságpolitikai stratégia hangsúlyos eleme a középosztály folyamatos bővítése. Ennek jelentőségéről és a magyar modell filozófiai hátteréről is beszélgettünk György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztossal a napokban megjelent könyve kapcsán.

Cikk kép

A reformer first lady

Kínában az elnökfeleségek hagyományosan háttérszereplők voltak, egészen Peng Li-jüan megjelenéséig. Nemcsak az imázsépítésben számít úttörőnek, de a first ladyk közéleti mozgásterét is jelentősen megnövelte. Portré.

Cikk kép

Kőbánya blues

Nem létezne Budapest Kőbánya nélkül: a kő, a sör, a munkás kezek és a gyárak serege, a legigazibb pesti külváros – gazdag történelmi múlttal.

Külföld

Cikk kép

Demkó Attila: Sokkoló a háborús halottak sírjai közt járni. Minden sír egy dráma: megtört családok, gyászoló gyerekek és szülők

Minden síron fotó és évszám, 1987, 1991 vagy akár 1998. Erős férfiak, még életük delelője előtt. Az ukrán hadsereg átlagéletkora papíron 43 év – itt viszont rengeteg a fiatal.

Cikk kép

Büszkék vagyunk az útra, amit Magyarországgal bejártunk – kazah külügyminiszter-helyettes a Mandinernek

Az EU és Közép-Ázsia közös ügye a konnektivitás, az együttműködés felfuttatása a zöldenergia vagy a kritikus fontosságú nyersanyagok tekintetében – mondja lapunknak Roman Vaszilenko kazah külügyminiszter-helyettes.

Cikk kép

Fedezzük fel magunknak Közép-Ázsiát!

Ázsia szíve, a világ legfontosabb régiói közötti összekötő terület: KözépÁzsia egyre inkább felkerül a térképre, és van is miért.

Cikk kép

Utazás a rejtélyes Türkmenisztánba

Kultúráját mutatná a világnak az eddig bezárkózó közép-ázsiai olajállam.

Közélet

Cikk kép

Komoly próba előtt áll Magyarország – vajon meddig lesz még hazai zöldség és gyümölcs?

Az utóbbi 30 évben a nehézségek ellenére is megtartottuk vezető szerepünket. A klímaváltozás, a munkaerőhiány és a generációváltás azonban óriási kihívást jelent.

Cikk kép

Fontosnak tartom és várom az EP-listavezetői vitát. Viszket a tenyerem! – Deutsch Tamás a Mandinernek

Hány mandátummal lenne elégedett? Melyik frakcióba várja a Fideszt? Ki lenne az ideális EB-elnök? A kormánypárt EP-listavezetőjével beszélgettünk.

Cikk kép

Legyen a magyar felsőoktatás a nemzetközi világ része, jöjjön még több külföldi hallgató Magyarországra tanulni! – Rodrigo Ballester a Mandinernek

Mitől vonzók a magyar egyetemek a külföldiek szemében? Mikor kerülhet pont az Erasmus-ügy végére? Interjúnk a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős miniszteri biztossal.

Cikk kép

Európai problémákra kínai megoldások

Hiánypótló infrastrukturális beruházások, újabb magyar régiók járműipari felemelkedése, nukleáris együttműködés, az agrárexport könnyítése – áttekintjük Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásának eredményeit.

Legyen a kultúra támogatása (újra) polgári erény!

Mecénások nélkül nem létezne a mai gazdag szellemi örökségünk.

Recseg-ropog az ukrán front

A háborús hergelés gyökereiről.

Könyvek a jövőről

Hazafias természetvédelem

Szélsőséges politikusok, álszakértők és aktivisták elhitették velünk, hogy az ökológiai válságnak csak két megközelítése létezik: jobbos tagadás és balos világvégeizmus. Ezzel szemben az igazság az, hogy létezik harmadik út: lelkes hazafinak és elhivatott környezetvédőnek lenni nem ellentéte egymásnak, hanem velejárója.

Élet

Cikk kép

Patchwork: Könyv, kiállítás, sorozat

Az illetlen lektor, a halandóság törékeny arcai és egy kis lélektan a nyárközépen.

Cikk kép

A Szent István körúton sok minden megtörtént már

Víg125. Fikciós dokumentumfilm a Vígszínház 125 éves történetéről.

Tökéletes ívben

A főhős (talán Seymournak hívták) elgurítja a golyót, és már a gurítás pillanatában tudja, hogy az bizony tökéletes lesz, és meg fogja nyerni vele a játékot. Ő is valamiféle mennyei pillanatként éli meg a helyzetet, élete egyetlen mennyei pillanataként. Ilyenkor mintha az egész univerzum rendjét látná át az ember.

Cikk kép

Talán még nem késő

Néhány napja volt május 9-e, Európa napja. Nagy zajt nem csapott az ünnep, igaz, így a háború árnyékában sok vigasságra nincs is ok.