A médiát is utolérte a mesterséges intelligencia: azt is képes lesz megmondani, kit milyen színben tüntet fel a sajtó

2023. május 25. 18:00
Egy magyar kutatócsoport olyan nyelvi modellt fejlesztett ki, amely egy újságcikkben előforduló tulajdonnevekről képes lesz megmondani, hogy pozitív, negatív vagy semleges kontextusban említik őket a szövegben – derült ki a Transzparens Újságírásért Alapítvány Digitális forradalom a médiaelemzésben című kerekasztal-beszélgetésén, a Scruton MCC-ben.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány azzal a céllal kérte fel a Nyelvtudományi Kutatóközpontot egy mesterséges intelligencián alapuló sajtóelemző modell kidolgozására, hogy számszerűsíthetővé lehessen tenni a médiával kapcsolatos folyamatokat, és kvantitatív módon tudják azokat feltérképezni. Ennek során egy olyan saját szoftvert hoztak létre, amelyet „megtanítottak” a politikai újságírás elemzésére – mondta Nagy Károly, az alapítvány menedzsere.

Így elemzi a sajtót a mesterséges intelligencia

A megalkotott, úgynevezett „szentimentelemző” eszköz képes megtalálni a szövegben lévő összefüggéseket, nyelvi jelenségeket. Yang Zijian Győző, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa előadásában kifejtette: a szövegfeldolgozás elsajátítása után

a modellt először megtanították a tulajdonnevek – például személy-, helység és szervezetnevek – felismerésére, majd arra, hogy ezekről megmondja, az adott mondatban, szövegkörnyezetben pozitív, negatív vagy semleges köntösben jelennek-e meg.

A technológia arra is képes, hogy ezt skálázza, azaz hogy „megmérje”, mennyire pozitív vagy negatív az a kontextus, amelyben előfordul például valakinek a neve. Ugyanígy az egész cikkre nézve is meg tudja állapítani – egyfajta átlagként, aggregált értékként –, hogy összességében nézve milyen az „attitűdje”.
A szakember közölte, hogy a program jelenleg tesztelési fázisban van, várják a visszajelzéseket azzal kapcsolatban, hol ront a modell, milyen eseteket nem tud kezelni. Ezek beérkezése után elvégzik a finomhangolást, hogy „még jobban ki tudják szolgálni az igényeket”. Hozzátette, felmerült a „tartalomgenerálás-támogatás” lehetősége is, amely „segíthet a cikkírásban”.

Igazat adott Orbán Viktornak a mesterséges intelligencia

Naprakész médiaelemzést tesz lehetővé a fejlesztés

„A főpolgármester alkalmatlansága ellenére megújul a Városliget a kormány támogatásával” – a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere ezt a mondatot hozta példaként az alkalmazás működésére, jelezve, hogy a korábbi szoftverek a főpolgármesterre nézve pozitívnak hozták ki ezt a szöveget. „A mienk azonban tudja, hogyan bontsa tulajdonnevekre, és ki tudja mutatni: ez a főpolgármesterre nézve negatív mondat” – magyarázta Nagy Károly, közölve:

a szoftverrel az alapítvány olyan médiaelemzési szolgáltatást tud majd végezni, amely a mesterséges intelligencia által biztosított eszközökkel naprakészen meg tudja mondani, hogy egy adott közéleti szereplő, téma mennyire pozitívan vagy negatívan jelenik meg a magyar sajtóban vagy egy konkrét sajtóorgánumban.

Kell-e félniük az újságíróknak a mesterséges intelligenciától?

„A kifejlesztett szentimentelemző nem a szavakon lovagol, hanem a szó környezetét vizsgálja, azaz megjelenik a szó viselkedési formája” – fogalmazott  a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, akit a kerekasztal-beszélgetésen megkérdeztek arról is, hogy az újságíróknak van-e félnivalójuk a mesterséges intelligenciától, különösen annak fényében, hogy az egyik nagy német kiadó már elkezdte használni a ChatGPT-t tartalomgyártásra. „Sajnálnám, ha értékes újságírók tűnnének el” – kezdte válaszát Prószéky Gábor, aki azonban úgy látja, ez a veszély nem fenyeget, legfeljebb a feladatok átalakulásával lehet számolni, és a mechanikusabb jellegű munkákat vehetik át az új szoftverek. Azonban a minőségi munkát végző újságíróknak szerinte nincs mitől tartaniuk.

Elon Musk: A mesterséges intelligencia elpusztíthatja a civilizációnkat

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés