Ha ez nem baleset, akkor ez jelentős orosz eszkaláció

2023. március 14. 21:13

Demkó Attila
Facebook
Az orosz pilóták egyébként sem igazán Maverickek.

„Az MQ-9 Reaper, amit az orosz gép vagy tudatosan, parancsra vagy »Maverick program« keretében ma leszedett, 32 millió dollárjába került az amerikai adófizetőknek.

Ha ez nem baleset (bár az amerikaiak most azt mondják, az), akkor ez jelentős orosz eszkaláció. És ha igaz amit ez a portál ír, akkor ez nem baleset. Az orosz pilóták egyébként sem igazán Maverickek.”

***

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az orosz pilóták egyébként sem igazán Maverickek."

Mégis mi a bánatot jelent az, hogy "nem Maverickek"? Nem szcientológusok? Nem hisznek Xenuban?

Esetleg azt, hogy nem tudnak repülőgépet vezetni? Ha igaz a sztori arról, ahogyan leszedték, akkor bizony tudhatnak valamit.

Szépen haladunk a világháború felé.
Nyilván ezt nem hagyhatja az USA szó nélkül. Amit nem hagyhat Oroszország szó nélkül.
Fasza!
:-(

szerintem ugy ertendo, hogy onfejuleg, felsobb utasitas nelkul vagy annak elleneben szedte le.
ez az ami elegge valoszinutlen.

arrol lehet szo, hogy amit az usakok nemzetkozi vizeknek tartanak, az az uj hatarok ertelmeben az oroszok szerint mar orosz terulet, ha arrafele kolbaszolt be a repulo, akkor jogosan lottek le: ezzel mutattak meg hogy komolyan gondoljak a hataraikat.

Ja hogy úgy! Értem, ez így mindjárt más.

"Szép 10 milliós város a keleti parton, kár lenne, ha történne vele valami."

ELMEBETEG ÁLLAT VAGY....

Nem tudok precedenst arra, hogy megtámadtak volna egy nukleáris szuperhatalmat... támadást intézve a területe ellen.

Talán nem kellene kipróbálni.

Egy fázó, éhes, értelmetlen orosz hadsereg - írta 1998. november 21-én a The Economist

Az 1.5 milliós hadsereg a saját soraiból megölt 1,270 fiatalt a tavalyi év során a hivatalos adatok szerint. Mások megállapítják, hogy a valódi szám ötször ekkora is lehet.
Összehasonlításul: a kilencéves afganisztáni beavatkozás, hivatalosan, 15,000 szovjet katona életét követelte.
Egyedül a dedovscsina , a rutin brutális zargatása az újoncoknak öngyilkosságok garmadát okozza. A tisztek is viselkedhetnek szörnyetegként: egyikük két katonáját egy három méter mély gödörbe lökette, ahol az egyikük meghalt, amikor a gödör fedele rászakadt.

A katonák idejük nagy részét megehető dolgok keresésére fordítják. A honvédelmi minisztérium még eligazítást is adott ki horgászati ismeretekből és gombaszedésből, hogy kiegészíthessék ezekkel az élelmezést.
„Azt gondolnád, hogy ez egy hadsereg. Valójában ezek csak emberek egyenruhában.” – mondta Dimitríj Trenyin nyugalmazott ezredes.

Ennek a fegyveres erőnek csak egy kis része - főleg a Közép-Ázsiában szolgáló professzionáliskontingensek, néhány speciálisalakulat Moszkva körül, vagy a nukleáris fegyverek kezelői – rendelkezik valódi katonai feladatkörrel.

Az unatkozó katonákat valamelyest távol tartja a kártevéstől, ha a helyi parancsnok ki tudja szerződtetni fiataljait a környékbeli építkezésekre vagy mezőgazdasági munkára.

Évekkel később, még mindig arról írt a The Economist (2005. július 2.), hogy az orosz hadsereg hivatalosan mintegy 1,000 nem-harci halálesetet jelent évente. A körletekben a katonák stokikkal verik egymást, öngyújtóval égetik. Vagy arra kényszerítik az újoncokat, hogy kéthetente adjanak vért, amivel néhány rubelt tudnak betenni a közösbe.

A szabvány magyarázata az ilyen kínzásoknak és haláleseteknek az, hogy csak a társadalmat tükrözik. Maga Tolsztoj, a nagy író fogalmazta meg: „a sereg a társadalom mása és ugyanabban a betegségben szenved, csak magasabb hőfokon”.

Ennek ellenére mondja egy anya a fiáról „a katonaság majd embert csinál belőle” amikor az bevonult az őszi behívások alá eső 158,000 újonccal együtt.
Ezt jelentette Moszkvából a gazdasági-politikai hetilap 1998-ban. Vajon mennyi változhatott ebből mára, az ukrajnai háború idejére?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés