Wagner, Leopard, Abrams – az orosz elitalakulat vagy a csúcstankok döntik el a háborút?

2023. január 25. 17:35
Mit tudnak a Leopard harckocsik? Elit egység a Wagner-csoport? A Mandiner Világrend vendége Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerző, egyetemi tanár, az MTA doktora.

Az orosz-ukrán konfliktus eddig kis túlzással a leselejtezésre váró eszközökkel vívták. Most egy új periódusba lépünk, amikor már a high-tech eszközök kerülnek előtérbe. Ha Ukrajna hozzájut a legújabb harckocsikhoz, akkor a háborúban a tankcsaták kerülhetnek középpontba; nem olyan léptékben mint a II. világháború legnagyobb tankcsatái, de érzékelhető változást jöhet a stratégiában és a háborús hétköznapokban.

A németek belpolitikai okokból még hezitálnak, de szinte biztosra vehető, hogy különböző forrásokból, de Ukrajna hozzá fog jutni a Leopard 2 harckocsikhoz, amelyek most csúcstankoknak számítanak. Az ukránok Leopard-kiképzése egyébként már jó ideje folyik, tehát ez a lépés semmiképp sem új, erre már korábban is következtetni lehetett. A Leopard 2-esek átadására buzdítják a németeket az amerikaik is, de nem feltétlenül önzetlenül: ha a németek elosztogatják a harckocsijaikat, akkor könnyebb lehet őket és a többi NATO-tagországot is rávenni, hogy egyfajta harckocsit használjanak csak és az az amerikai Abrams legyen. További izgalmas tartalmak a videóban!

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés