Az Állami Számvevőszék is kíváncsi lett Márki-Zayék kampányfinanszírozására

2022. december 1. 15:03
Közzétették az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek és Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés űrlapjait.

Közzétette honlapján az Állami Számvevőszék az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok vezetőinek, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőjének, Márki-Zay Péternek küldött adatbekérés egyes űrlapjait.

Az ÁSZ is vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást - Windisch László elnök a Mandinernek

 

A számvevőszék közölte: ezekkel az űrlapokkal

„azon pénzeszközök esetleges kampánycélú felhasználását, annak körülményeit” kívánják tisztázni, amelyet a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldi szervezettől kapott.

A Márki-Zay Péternek küldött űrlapon többek között arra kíváncsi az ÁSZ, hogy az MMM részt vett-e a közös ellenzéki kampánytanácsban, és ha igen, az hogyan működött. Idézik Márki-Zay Péter több, az ellenzéki kampányfinanszírozással kapcsolatban tett nyilatkozatát és arra kérdeznek rá, a kampánytanács által hozott döntések alapján végzett kampánytevékenységeket milyen forrásból finanszírozták. Az ÁSZ kíváncsi arra is, az MMM konkrétan milyen szerepet játszott a kampánytanács működésében, és az MMM finanszírozott-e a közös listát állító hat párt helyett vagy a hat párttal együtt választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadást. 

Az is a kérdések között szerepel, hogy a közös lista vagy a jelöltek népszerűsítése érdekében az MMM rendelt-e meg és finanszírozott-e kampányeszközöket, például óriásplakátokat, szórólapokat, hirdetéseket, sms-kampányt. Arra is kíváncsi az ÁSZ, a közös listát állító hat párt helyett, illetve annak érdekében vagy a hat párttal, vagy azok valamelyikével együtt az MMM által szervezett közös ellenzéki választási kampánytevékenységek hogyan jelennek meg az MMM honlapján megjelentetett pénzügyi elszámolásában, esetleg igénybe vett-e az MMM harmadik felet a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására.

Így magyarázkodik Márki-Zay Péter az amerikai pénzek kapcsán

 

A Datadattal való kapcsolatra is kíváncsiak

Az ÁSZ rákérdez a Datadat-csoporttal kapcsolatban arra, az MMM mint egyesület milyen célból, milyen feltételekkel adta át az általa összegyűjtött 50-200 ezres nagyságú adatbázisát a Datadatnak és arra az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokkal egyeztetett módon került-e sor.

Az ellenzéki pártok vezetőinek küldött űrlapon olyan kérdések szerepelnek, mint hogy a párt hány tagot delegált a kampánytanácsba, a delegáltak jogosultak voltak-e kifizetés elrendelésére, és ha a párt delegáltjának nem volt ilyen jogosultsága, akkor mely szervezet delegáltjának volt. Kíváncsiak arra, a párt helyett vagy annak érdekében, a párttal közösen szervezett-e az MMM választási kampánytevékenységet, milyen kampánytevékenységgel összefüggő kiadást finanszírozott az MMM. Az ÁSZ azt is kéri, amennyiben az MMM a párt helyett, illetve annak érdekében, vagy a párttal közösen finanszírozott kampánytevékenységet, akkor az ezekhez kapcsolódó kiadások hogyan jelennek meg a Magyar Közlönyben a párt által nyilvánosságra hozott kampányelszámolásban. Az ellenzéki pártvezetőknek küldött űrlap is kitér a Datadat-csoportnak átadott adatbázis ügyére, és kéri a pártvezetők nyilatkozatát arról, az MMM egyeztette-e a párttal erről.

(MTI)

Nyitókép: Facebook
 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazad van. Ez egy olyan diktatúra, ami semminek se tud a végére járni. Ha pedig tud, akkor egy felfüggesztett seggrepacsi az ítélet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés