Verhofstadt beszólt Orbán Viktornak, aztán vett egy mély levegőt, és az uniós vétó eltörlését követelte

2022. november 30. 17:55
„Az egyhangúság szabálya gúnyt űz az EU politikájából” – közölte a liberális EP-képviselő.

Guy Verhofstadték már korábban petíciót indítottak az uniós vétó megszüntetésére, a liberális politikus most ismét a vétó intézményét támadta. „Az egyhangúság szabálya gúnyt űz az EU politikájából. Az Orbánnak szánt pénzek Kijev támogatásához és a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadóhoz kapcsolódnak.

Semmi közük ahhoz, ami az európai polgárok valódi érdekei szempontjából fontos”

– írta a Twitteren.

Felszólította az EU-t: „Szüntessük meg a vétót!”

 

Pipák és ikszek: Magyarország jó úton halad az uniós pénzek irányába, de még nem kapja meg azokat

Ma délben sajtótájékoztató keretében derült fény arra, hogy pontosan mi is az álláspontja az Európai Bizottságnak a magyar nemzeti helyreállítási tervvel, a jogállamiság magyarországi helyzetével és az uniós költségvetés védelmével kapcsolatban. Kiderült: a magyar újjáépítési terv a legkiválóbbak között van - fogalmazott a mai kormányinfón Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter.

Nyitókép: Alexandros Michailidis / POOL / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Attól függ, honnan nézzük. A mi érdekeink és még jó néhány, főleg kisebb ország érdekei szerint kell a vétó. Verhofstadt csak csahol, nyomja a kötelezőt.

A vétó eltörlésének semmi köze a demokráciához. Az alapító atyák már 6 ország esetében is jogosnak, tehát demokratikusnak látták az eltérő érdekekhez való ragaszkodást, logikus, hogy ez 27 ország esetében még inkább indokolt. Az alapszerződés megváltoztatását, jelen esetben a vétó eltörlését csak egyhangúlag lehet megváltoztatni, tehát a vétó eltörlése megvétózható.

És még valamit: a vétót nem kell megindokolni, pont az a lényege, hogy alapvető érdekeihez bárki ragaszkodhat.

Ezt Verhofstadt is tudja,te is tudod, de az a dolgotok, hogy hisztériázzatok.

Igen. Kicsit diktatoriális, kicsit önkényeskedő és bolsevik ez az eu-s eljárási mód, de a demokrácia nevében teszik.
A cél demokratizálja az eszközt. A kórusból kiénekelni nem lehet, a dal pedig kötelező.

A svájciaknak viszont nem definiálták a korrupciót, nekik nem mondták el azt, hogy a magyar kormány lecsökkentette az EU pénzek visszaáramlását nyugati cégekhez a hazai cégek érdekében.

Az EU pénzek hazai cégekhez irányítása lehet, hogy nem tetszik, de az ország, a hazai gazdaság érdeke ezt kívánja, még akkor is, ha célzottan, Fidesz közeli cégekről van szó. Beláthatod, a külföldi érdekek szerint működő ellenzékre mégsem bízhatják. A cél, a jobboldal gazdasági hátországának erősítése, demokratizálja, jogállamivá teszi az eszközt.

Hát, sajnos így jártatok, a kormánynak joga van bármit megvétózni. Sajnálom, hogy az EU-t bólogató országok halmazának képzelitek. Mert a bólogató államok nem szövetség részei, hanem birodalmi alattvalók.

Ne erőlködj, már nekem kínosak a magas lóról küldött, sablonos gyenge válaszaid. Még sértőnek sem tudom venni, mert a nyelvét öltögető gyereken csak mosolyogni szokás.

Gondolom az ellenzék Brüsszelből kapta a bátorítást az 50 százalékos alkotmányozáshoz. Azzal, hogy addig majd félrenéznek. Minden összevág, ahogyan a vétó eltörlést pedzegetik, a témában érzékenyítenek, még az is lehet, egyszer csak ők is kitalálják, hogy létezik jogos jogtalanság, ha az érdekeik úgy kívánják. A mostani packázások is ezt mutatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés