Amerikai választások: Kijevben rettegnek a republikánusok győzelmétől

2022. november 6. 17:20
Feszülten követik az amerikai félidős választás alakulását Ukrajnában, ugyanis nagyon nem mindegy számukra az eredmény: több republikánus képviselő is inkább a béketárgyalásokat erőltetné, nem a féktelen pénz- és fegyverszállítmányokat.

Kedden tartják az Egyesült Államokban a félidős választásokat, melynek az ukrán-orosz háború miatt különösen nagy jelentősége van. A Demokrata Párt politikája ismert: minden lépésükkel Ukrajnát segítik, gyakorlatilag szüntelenül ontják Kijevnek a fegyveres és egyéb adományokat. 

Ennek vége lehet, ugyanis a Republikánus Párt politikusai azt szeretnék, ha a felek mihamarabb megállapodnának egymással és véget érhetne a nyolc hónapja tartó vérontás. Marjorie Taylor Greene, a képviselőház republikánus párti tagja például a legutóbbi kampánybeszédében azt mondta, Bidenéket csak Ukrajna érdekli, az Egyesült Államok egyáltalán nem. 

A Sioux Cityben tartott beszédében a politikus kijelentette, a demokraták szélesre tárták a határokat, ám az egyetlen határ, ami őket érdekli, az Ukrajna, nem pedig Amerika déli része.

A republikánusok alatt Ukrajna egy fillért sem kap! A hazánk fontosabb” 

– szögezte le Greene. 

A képen Marjorie Taylor Greene. Fotó: Jeff Kowalsky/AFP

Hasonló véleményen van James David Vance ohiói szenátorjelölt, aki, bár nem ennyire nyíltan, de pedzegette, hogy a végtelenségig nem lehet azt csinálni, mint amit a mostani vezetés művel és

el kell zárni a pénzcsapot Ukrajna elől.

J.R. Majewski, egy másik republikánus képviselőjelölt is azért bírálta a Biden-adminisztrációt, amiért dollármilliárdos csekket ad Kijevnek, míg hazájukban is tombol az infláció. 

A Washington Post kommentárja szerint éles fordulat tapasztalható a republikánusok retorikájában, hiszen a párt szinte valamennyi tagja kiállt korábban Ukrajna megsegítése mellett, ám mostanra egymásra találtak Trump támogatói, a katonai beavatkozással szkeptikus politikusok és a Biden-ellenes parlamenti képviselők, hogy közösen tartsák nyomás alatt a régivágású, tradicionálisan középre húzó republikánusokat. 

Ennek eredménye egy repedés lett a Republikánus Párton belül, amely élesedni fog, amennyiben a párt többséget szerez a Kongresszusban és találkoznak Biden „erőteljes kéréseivel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érzelmes felhívásaival” –írja a portál

Kevin McCarthy republikánus kongresszusi képviselő szerint jelen gazdasági helyzetben nem lehet üres csekkeket kiállítani Ukrajnának. Élesen bírálta a washingtoni vezetést, amiért nem foglalkozik az amerikai határok megvédésével és ezt már az amerikaiak is érzik.

Ukrajna fontos, de nem lehet az egyetlen dolog, amivel a kormány foglalkozik”

– szögezte le. 

McCarthy azzal folytatta, személy szerint folytatná Kijev támogatását, ám annak módszerét meg kell reformálni és átgondoltan kell támogatni őket az oroszokkal szembeni harcban. Joe Biden amerikai elnök úgy reagált mindezen vádakra, hogy a republikánusok mit sem értenek az Egyesült Államok jelenlegi külpolitikájához. 

Ez nem csak Ukrajnáról szól, hanem egész Kelet-Európáról és a NATO-ról, súlyos következményekkel”

– fogalmazott Joe Biden.

Nyitókép: Genya Savilov/AFP

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak az a kérdés, hogy ha a republikánusok változtatnak a támogatáson, akkor az EU továbbra is támogatja Ukrajnát, vagy a megszűnő amerikai kényszer hatására visszavesznek belőle?

Rettegjenek is, a demens Biden és Zelenszkij végnapjai jönnek.

Fingers crossed.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés