„A bezárkózó, hidegháborús logikára visszaálló világ nem érdekünk!” – Orbán Balázs a Partizánnak (videó)

2022. október 6. 18:59
A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az oroszokkal való együttműködés egy stratégiai dilemma. Szó volt emellett a szankciókról, a háborúról és a nemzetstratégiai kérdésekről. Összefoglalónk!

Orbán Balázs volt a vendége a Partizán Mindennek a teteje című műsorának. Gulyás Márton új műsorának az a feltett szándéka, hogy hétről-hétre bemutassák és „kontextusba helyezzék azokat a közéleti eseményeket, amelyek valóban számítanak”. A miniszterelnök politikai igazgatójával készült interjúban szó volt az inflációról, az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződésekről és a szankciókról.

Az ársapkákról és a szankciókról

Orbán Balázs elmondta, hogy 

az európai perspektívákat a háború alapvetően átrendezte”.

Kifejtette, hogy a háború előtti időszakban más tényezők mozogtak, például a koronavírus. Leszögezte, hogy az energetikai szankciókról való beszélgetés okozta az energiaárnövekedést. Elmondta, hogy amikor Brüsszel rálépett az energetikai szankciók irányára, akkor jöttek létre a mai árak, amelyek a régi árak, hat-hét-nyolc vagy akár tízszerese is.

Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy az energetikát fegyverként használják egy geopolitikai játszmában,

az oroszok is meg egyébként a nyugatiak is” – fogalmazott. Ennek mi magyarok, bármelyik oldal csinálja, elszenvedői vagyunk, fejtette ki Orbán. Gulyás kérdésére kifejtette, hogy mindenki befolyásolja az árakat. Kifejtette, hogy a hosszútávú gázszerződéseknek az a legfontosabb hatása, hogy van gáz. Szerinte kifejezetten éles volt a magyar tárgyalóküldöttség, mivel hosszú távra szerződött még a háború előtt, hiába volt az elmondása szerint kánaán. Elmondta, hogy kimutatások alapján, még a rezsicsökkentés átalakítása után is Budapesten a legolcsóbb a gáz és energia ára az európai fővárosok közül.

Tusványosról

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, idén nyáron Tusnádfürdőn már egy asztalhoz ült Gulyás és Orbán. Gulyás azon kérdésére, miszerint a Tusványoson említett „sorskérdések” lekerültek-e a politikai napirendről, Orbán leszögezte, hogy

egyáltalán nem!”

Kifejtette, hogy a háború alakjában most egy akut problémánk van, amelyből a szankciók által az energiaválság következett. Szerinte mindemellett a nagy nemzetstratégiai céljainkon tovább kell dolgozni, amelyek közül kettőt említettek, a demográfiai és a migrációs problémát. Orbán leszögezte, hogy a déli határon olyan dolgok történnek, amelyek 2015 óta nem történtek, és elmondta azt is, hogy a háború ezeket a migrációs folyamatokat csak erősíteni fogja. A demográfia kapcsán kijelentette, hogy teljesen egyértelmű az, hogy a termékenységi arányszám ilyen mértékű emelkedése óriási eredmény.

A lojális partnerségről

Orbán kifejtette, hogy nemzetstratégiailag fontos, hogy lojális partnerei legyünk mind a NATO-nak mind az EU-nak. Emellett viszont leszögezte, hogy igaz, hogy a NATO reformra szorul, s hogy az európaiak átlag kevesebbet tesznek be mint az amerikaiak. 

Nekünk az európai piac rendkívül fontos!”

– jelentette ki. Viszont hozzátette, hogy emellett fontos az is, hogy több lábon álljanak a magyar külkapcsolatok. Az Oroszországgal való együttműködés pedig egy fontos nemzetstratégiai dilemma. Szerinte az energetika területén az együttműködést fent akarják tartani, minden más területen viszont nem.

A bezárkózó, hidegháborús logikára visszaálló világ nem érdekünk!”

– szögezte le.

Nyitókép: Partizán YouTube-csatornája

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez kéne, hogy normális legyen az ellenzék részéről is. Gulyás által az ellenzéki szavazók hoz is eljut az üzenet. Ugyan az eredményességben kétségeim vannak, de erről nem Orbán és Gulyás tehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés