Friss irodalmi Nobel-díjas a HVG-nek: „A nevét sem mondom ki az önök miniszterelnökének, annyit árt Európának”

2022. október 6. 13:43
Annie Ernaux nem elégedett Orbán Viktor munkájával.

Interjút készített a HVG Annie Ernaux, irodalmi Nobel-díjas francia íróval. A szerző magyarul is kiadott Évek című könyve a francia történelem közelmúlt évtizedeit dokumentálja. „Ernaux-nak a jelenről is megvan a véleménye, fél a szélsőjobbtól, amellyel Orbán Viktor jóban van, de bírálja Emmanuel Macron elnököt is” – olvasható az interjú kiajánlójában.

Az írónő korábban nyílt levelet írt Macronnak, amiben „élesen bírálja harcias retorikáját, jobbratolódását, az egészségügy és a szociális intézmények állapotát”. Arra a kérdésre, hogy mire számít a jövő évi elnökválasztáson ezt felelte:

„Ellenállónak születtem, nem tudok megbékélni a társadalmi igazságtalanságokkal. Nyugtalanít, hogy ki lesz Macron kihívója, Le Pen vagy a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse.

Zemmour óriási károkat okoz a fejekben, sokfelé hívják, az önök miniszterelnöke is, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának.

Félelmet, undort kelt bennem Zemmour, a revizionizmusa, populista, szélsőséges nacionalizmusa. Az antiszemita Pétain marsall alakját igyekszik »szalonképessé« tenni, rehabilitálni. Sajnos, van rá kereslet” – hangoztatta Annie Ernaux.

Fotó: JULIE SEBADELHA / AFP

Összesen 351 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem elégedett? Nem baj, hiszen ő nem szavazó, nem magyar és OV nem neki dolgozik.

És még te pedagógus voltál?

Az ismertségéhez még magas termet se kellett. Csak ész.

Hát igen...azért a normális zsidók között is van néhány, akit érdekel ennek az irodalmi szempontból nem mérvadó hölgynek a szélsőséges rasszizmusa. TGM mondhatná rá, hogy a zsidó mucsa.....Gazsi! Hol vagy? A díjak elvesztették értéküket, ma már nem a teljesítmény, hanem a politikai kánonhoz való csatlakozás, viszonyulás a mérvadó. Csak növeli a velünk szembeni ellenérzéseket, az antiszemitizmust.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés