A szankciók megfojtanak bennünket

2022. október 01. 11:31

Az unió fokozatosan, politikai és mentális értelemben is rosszabb helyzetbe kerülhet, mint a szankciók címzettje, Oroszország. 

2022. október 01. 11:31
null
Nagy Márton
Magyar Nemzet

„Az, hogy gazdaságilag is lehet háborúzni, nem új gondolat: Athén Krisztus előtt 432-ben vetette ki az eddig ismert első kereskedelmi embargót Spárta szövetségesére, és már az sem bizonyult hatásosnak. A jól ismert eredmény a véres peloponnészoszi háború kitörése lett. 

1806-ban aztán Napóleon próbálta kontinentális kereskedelmi blokáddal megtörni a brit gazdaságot, csakhogy a britek elég könnyen találtak alternatív kereskedelmi útvonalakat, így a szankcióval a francia vezető lábon lőtte a kontinenst és végül maga is belebukott. 

Úgy tűnik, hogy a szankciók jó esetben hatástalanok, rosszabb esetben pedig csak fokozzák a konfliktusokat, sőt hatásaik olykor többszörösen hullanak vissza a szankciók kivetőire.

Most is ezzel a helyzettel állunk szemben, mivel a brüsszeli döntéshozók közül sokan eltávolodtak a valóságtól, elvesztették politikai és gazdasági realitásérzéküket. Nem vették észre vagy nem akarták észrevenni, hogy döntéseik következtében egy lokális, két országra kiterjedő háborús konfliktusból egy globális, Európa egészére kiható gazdasági krízis állt elő. 

A háborús szankciók kivetésének köszönhetően ugyanis az európai gazdasági teret a megroppanás veszélye fenyegeti, sőt az unió fokozatosan, politikai és mentális értelemben is rosszabb helyzetbe kerülhet, mint a szankciók címzettje, Oroszország. 

Az európai gondolkodó elitek egy jelentős részét a szankciós zsákutca azonban mára rádöbbentette arra, hogy miközben a régi történelmi reflexekben, Európa régi nagyságában bízva nyomást próbált gyakorolni Oroszországra, valójában mindvégig elhibázott politikát folytatott, mivel az öreg kontinens tényleges gazdasági ereje napjainkra sokkal megkopottabbá vált.”

Nyitókép: MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. október 03. 06:06
A világ legmagasabb adóival sújtja a magyar kormány a minimálbért keresőket (és még benne sincs a 27%-os ÁFA, ami 2010 előtt 25% GyF idejében 20% az élémiszer 5% volt, a min.bér adómentes volt!) Minden idők legerősebb forintja az euróhoz képest: 2008 augusztusában volt 233Ft/euró erősebb, mint amikor bevezették az eurót: 2000 január 1 nyitó árfolyam 254.47/euró https://g7.hu/penz/20221003/a-vilag-legmagasabb-adoival-sujtja-a-magyar-kormany-a-minimalbert-keresoket/
Lajoss
2022. október 02. 20:05
Marci,csődbe viszitek az országot!
Kriszta67
2022. október 02. 00:25
Akkor ne járuljunk hozzá a szankciók meghosszabbításához. És akkor nem lesznek szankciók.
kovácslajos1930
2022. október 01. 23:40
A háború már 1973-ban is energia válságot okozott, pedig az az arab világban volt. És válságok is vannak 10 évente, de Viktornak csak a hatalom a fontos ezért volt a felesleges pazarló, szavazatvásárló rezsicsökkentés, most meg marad a siránkozás és 18 fokos munkahelyek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik