Botránybaloldal: sorjáznak a korrupciógyanús esetek

2022. augusztus 13. 14:08
DatAdat, zuglói parkolási ügyek, SYS IT, frankfurti villamosok, szocialista háttérember, Anonymus, kispesti porozgatás – a Mediaworks Hírcentrum összeállítást készített az utóbbi hónapok botrányairól.

A Mediaworks Hírcentrum sorra vette a baloldal korrupciógyanús ügyeit, s azt is megírta, mely esetekben indítottak nyomozást a hatóságok. A Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint politikusok tucatjai kerültek gyanúba.

Horváth Csaba polgármester is belekeveredett

A lap szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb és a legtöbb embert érintő választási csalásnak nevezhető az az akció, amelyben az április országgyűlési választás előtt nagyjából egymillió embert értek el egy baloldali kampányközpont működtetői. A gyanú szerint egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét érintő sms-cunamit a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik.

A DatAdat ezzel szemben a vádakat tagadta, egy májusi közleményükben azt írták, „tudatos, központilag szervezett rágalmazási kampány gyanúját veti fel, hogy napról napra újabb és újabb propagandacikkek jelentek meg ezt a hamis állítást sulykolva, miközben soha semmilyen formában nem volt a Datadatnak köze az ominózus SMS-kampányhoz és ezt nyilván a szerzők is tudták”.

A Magyar Nemzet ír a zuglói parkolási, illetve informatikai vesztegetési ügyről is, amely az év elején robbant ki, amikor

korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben tartott házkutatást a zuglói polgármesteri hivatalban,

illetve Horváth Csaba polgármester otthonában a Központi Nyomozó Főügyészség. A kulcsfigura, Fuzik Zsolt – aki a hatóságok szerint a társaival együtt összesen 19 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat, amelyek a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek – 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal, és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. Az ügyészségi dokumentumok szerint Tóth Csaba volt MSZP-s parlamenti képviselő és párttársa, Horváth Csaba vesztegetési pénzt kért és vett át, miután 2016-ban a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak.

Anonymus sok ügyet feltárt

A másik ügy a BKV informatikai rendszerével kapcsolatos. A SYS IT 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Fuzik a gyanúsítotti vallomásában elmondta, Baja Ferenc egykori szocialista környezetvédelmi miniszter és Molnár Zsolt MSZP-s parlamenti képviselő a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Baja, Horváth és Molnár egyaránt tagadják a felhozott vádakat.

A Városháza eladásának kísérletéről szóló leleplező hanganyagok és dokumentumok mellett több, korábban nyélbe ütött fővárosi ingatlanügylet is szerepel az összeállításban, amelyeknél a Magyar Nemzet szerint felsejlik a korrupció gyanúja. Az egyik ilyen tranzakció a XXII. kerületi, fővárosi tulajdonban lévő Nagytétényi úti ingatlan – egy 7400 négyzetméteres telek – eladása volt.

Egy másik, vesztegetésgyanús ügycsoport a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, Patek Gábor nevéhez fűződik. Az áprilisi választások előtti hetekben a médiában Anonymousként elhíresült álarcos alak a közzétett videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta Pateket. Előbb egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen Patek és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. Egy másik videóban közölt hangfelvételen Patek Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy beszélgetett a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról.

Az ügyben nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda, azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentést tett

csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A Lackner-ügyben még mindig nyomoznak

A lap szerint súlyos jogsértések miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV használtvillamos-beszerzési felhívását, és 150 milliós bírságot szabott ki a közlekedési vállalatra tavaly ősszel. A mintegy ötmilliárd forintos beszerzésről Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben döntött. Az ügyben versenykorlátozás gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el.

S a rendőrségi nyomozás még mindig tart a kispesti korrupciógyanús ügyekben, amelyekről 2019 őszén a Magyar Nemzet és a Hír TV rántotta le a leplet, amikor nyilvánosságra hozott számos hangfelvételt és videót, amelyeken Lackner Csaba XIX. kerületi szocialista önkormányzati képviselő a helyi korrupciós ügyekről beszél kábítószergyanús anyagok szortírozása és fogyasztása közben. Ezeken Lackner sok más mellett arról beszélt, hogy a pénzt szerinte nem közvetlenül a büdzséből kell kilopni, hanem az külső vállalkozókon keresztül jön vissza a túlárazott önkormányzati projektek után, és hírbe hozta Gajda Péter polgármestert is. Elhíresült mondatai szerint

„hülye, aki a helyi politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot”.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg költségvetési csalás, vesztegetés, kábítószer-birtoklás, okirat-hamisítás és más gazdasági bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben.

(Nyitókép: képernyőfotó)

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A főpolgármester nem főnöke a kerületi polgármestereknek. A parkolási rendszer kerületi hatáskör volt, nem kellett "megkerülni" a főpolgármestert.

Erről talán Karácsonyt kéne kérdezni, ő volt a zuglói polgármester. Ezt neki kellett tudnia. Bár bevallotta, hogy komoly döntések közelébe nem engedték, megfenyegették, elássák, stb.

Ha a zuglói kerületben történtekről beszélünk, akkor abból hogy lehet kihagyni a kerület működéséért felelős polgármestert? Miért kapta a fizetését, ha nem tudta, mi történik a kerületében? Te írtad:

"Orbánszar szerint Horváth Csaba még Tarlós alatt Tarlóst megkerülve döntötte el a zuglói parkolási rendszer tulajdonjogát..."

Tarlós alatt Karácsony volt a zuglói polgármester. Tarlósnak nem volt felelőssége kerületi ügyekben, mert mint már írtam, a főpolgármester nem felettese a kerületeknek. Ami a téma, az csak úgy lehetett, hogy Horváth Csaba magától, magánszorgalomból ártotta bele magát a kerületi ügyekbe. De meg lehet kérdezni erről azt a Tóth Csabát is, akitől Karácsony félt, mint a tűztől.

Horváth bárkivel, bármivel kapcsolatban lehetett - ezt már csak logikailag sem lehet kizárni. Erről szól Fuzik Zsolt vallomása is.

Értem én, hogy szerinted ellenzéki korrupció nem létezik, de azért erre ne vegyél mérget.

Horváth volt a közvetítő, a harmadik ember, a politikai hátvéd. Nem véletlenül jelölték zuglói polgármesternek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés