Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

2022. június 30. 07:10

A Putyinnal szövetséges Belarusz és Kalinyingrád között fekvő Suwałki-folyosó lehet a NATO legsebezhetőbb pontja.

2022. június 30. 07:10
null

A Lengyelország és Litvánia határán húzódó, Belarusz és a kalinyingrádi orosz exklávé között fekvő Suwałki-folyosó a NATO Achilles-sarka. Ha Putyin itt támadást indít, azzal nem csupán szárazföldi korridort létesíthetne Kalinyingrádhoz, hanem elszigetelheti a balti államokat a többi NATO-tagállamtól.

Ahogy azt már korábban megírtuk, Észtország, Lettország és Litvánia katonai szempontból nagyon sebezhető célpontok lehetnek Oroszország számára. Mint emlékeztettünk, amerikai elemzők szerint az oroszoknak csupán 36-60 órára lenne szüksége a három balti állam elfoglalására. Kalinyingrád ráadásul azért is fontos Putyinnak, mert egyben komoly orosz katonai központ is, az orosz balti-tengeri flotta központja, mélyen benyúlva a rivális EU- és a NATO-szövetségek területére.

Arról, hogy lehet-e egy atomháború robbanáspontja a Baltikum, itt írt szerzőnk, Somkuti Bálint hadtörténész. A Litvánia által a Suwałki-folyosónak nevezett területen bevezetett blokádról, és a felek lehetséges gazdasági-politikai lépéseiről pedig Veczán Zoltán, a Mandiner munkatársa írt részletesen.


A Suwalki-folyosó Litvánia, Lengyelország, Belarusz és a kalinyingrádi orosz exklávé között

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 30. 14:09
Ideje lenne. Addig úgysem bír magával a Mandiner. És a NATO.
Jajdejónekünk
2022. június 30. 11:19
Má eleve a címben két feltételes mód van: ha világháború, meg megtámadhatja. Kezdenek ezek a címek nagyon unalmasak lenni. -Miért, mi okból vagy céllal, támadná meg Putyin a NATO-t és csinálna világháborút? -Vagy abban az esetben támadná meg Putyin a NATO-t "itt", amennyiben már világháború lenne? -Ha nincs háború a NATO-val, akkor hol támadhat Putyin? -vajon érvényes-e a cím, ha "ott" támadja meg Putyin a NATO-t, és mégsincs világháború? -Ha a NATO támad ott, védekezhet-e ott a Putyin? (világháború vagy egyéb esetben) -És miért pont a Putyin? Miért nem mondjuk Oroszország, vagy az oroszok vagy az orosz föderáció, vagy bmi más? Elvégre nem írnánk le soha, hogy "itt támadhatja meg Biden Oroszországot, ha kitör a világháború"? Tudom, hogy kicsiségek, de furcsa...
files32
2022. június 30. 11:19
A Mandin Putyin nap van. Csak nem pénzt küldött a Döbrögi?
Jason Bourne
2022. június 30. 11:14
"amerikai elemzők szerint az oroszoknak csupán 36-60 órára lenne szüksége a három balti állam elfoglalására. " Ez baromi érdekes, mert egy másik cikkben szintén amerikai elemzők szerint elfáradt, kifulladt a hadserege.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik