Így nézte be Sváby András és szakértője a kamu-drónfelvételt (VIDEÓ)

2022. május 27. 7:00
„A menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik” – fogalmazott az ATV műsorában Sváby András. Kiderült: egy számítógépes játék felvételeit kommentálta.

Béres Sándor írása

***

Az ATV Heti Napló című műsorának egyik adásában Sváby András vendége Rácz András Oroszország-szakértő volt, akivel a műsorvezető fegyverkezési szempontból vizsgálta az orosz-ukrán háborút. A műsorban azonban Sváby egy olyan felvételt taglalt, amely az ATV videója alatti kommentelők, valamint a lapunk által megkérdezett szakértő szerint is egy számítógépes játékból származik.

Négy-öt videót küldtek a szakértőnek, amelyekből felkészülhetett

Az adás során Sváby András hangsúlyozta, hogy Rácz András Oroszország-szakértőnek 4-5 videót küldtek, amelyekből felkészülhetett. Mint a műsorvezető fogalmazott: „abból az elképesztő videóhalmazból, amit kapunk a különböző csatornákon keresztül,

leválogattunk most négy-öt videót, ezt elküldtük önnek, tehát fel tudott ezekből készülni,

ebből kérem szépen az első videót, hogy mutassuk meg. Itt azt fogjuk látni pillanatokon belül, [...] hogy egy bayraktán vagy több bayraktán drónról lövik az orosz tankokat.”  (A műsorvezető itt vélhetően a Bayraktar TB2, pilóta nélküli harci repülőgépekre gondolhatott – a szerk.)

„Elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat”

A felvétel bemutatása közben Sváby András a háttérben hangsúlyozza: „elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat, utána azt is lehet látni, hogy a menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik”.

Hozzátette: „különben megrázó ez a felvétel, attól függetlenül, hogy az ember most melyik oldalnak szurkol, vagy melyik oldalnak drukkol, hiszen itt emberek vannak, emberek halnak meg”. Mint a műsorvezető fogalmazott: „ezeknek a videóknak az eredetét nem tudjuk ellenőrizni,

nagy valószínűséggel hiteles videókról van szó”.

Sváby András ezt követően arról kérdezte Rácz András szakértőt, hogy Oroszország felkészült-e ezekre „a modern hadviselő eszközökre, mondjuk a Bayraktán-drónokra”. Rácz András a videó valódiságáról nem szólva, a kérdésre válaszolva elmondta: az oroszok „tudták, hogy van az ukránoknak ilyen.”

Az ATV adásának említett részletét az alábbi videóban nézheti vissza:

Szakértő: Szinte biztos, hogy a kérdéses felvétel egy videojáték videója

A kérdéses felvétel kvázi biztos, hogy egy videojáték” – nyilatkozta lapunknak a Sváby András által narrált felvétel kapcsán Szikora Márk, az esport1.hu munkatársa. Mint fogalmazott:

ha tudja az ember, hogy milyen játékból, milyen felvételt keressen, akkor viszonylag könnyedén rá is lehet bukkanni az eredeti videóra. 

Azon ki is van írva a kép aljára, hogy nem valós eseményt ábrázol, illetve azon nincs lebutítva a minőség, így tisztán észrevehető, hogy játék” – teszi hozzá.

Mutatjuk a játékból származó, jó minőségű felvételt:

„Érdemes összevetni, egy az egyben ugyanaz”

Mint Szikora Márk fogalmaz, „érdemes összevetni, egy az egyben ugyanaz” a két videó. A szakértő szerint „az eredeti felvételen látni, hogy a fákat például nem rendereli ki a játék normálisan, de érdemes például megnézni a videó egyik részletén, ahogy a játék vezérelte tank jobbra-balra fordul” (ezt piros nyíllal jeleztük – a szerk).

Mutatjuk az ATV felvételén látható harci jármű „furcsa”, számítógépes játékokra jellemző mozgását (piros nyíllal jelzett jármű):

Mutatjuk a harci jármű „furcsa”, számítógépes játékokra jellemző mozgását a játékban (piros nyíllal jelzett jármű):

A szakértő szerint a felvételeken szereplő jármű mozgása láthatóan

aligha természetes mozgás”.

Szikora Márk arra is felhívja a figyelmet, hogy „a szintén játék vezérelte gyalogosok pusztán fel s alá járkálnak a robbanások közepette”, ez szintén aligha természetes.

Az ATV szerkesztőségét, valamint Rácz Andrást is felkerestük

A videofelvétel kapcsán természetesen az ATV szerkesztőségét, valamint Rácz Andrást is felkerestük. Kérdésünkre válaszolva Rácz András elmondta, az ATV szerkesztősége valóban elküldte neki a felvételeket az adás előtt, azonban sajnos nem ismerte fel, hogy az az említett videó egy számítógépes játékból származik. Mint fogalmazott: „semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal”.

A szakértő elmondta azt is, hogy az adás során vizsgált négy felvétel közül másik kettőt érdekesebbnek is talált, valamint arra is kitért: „őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval”.

Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. [...] A tanulságokat mindenesetre levontam”

– zárta sorait Rácz András.

A szakértő lapunknak adott válaszát az alábbiakban olvashatja:

Köszönöm szépen az emailjét!

Igen, az adás előtt az ATV valóban elküldte a felvételeket, teljesen korrektek voltak ilyen szempontból.

Én sajnos nem ismertem fel, hogy ez számítógépes játékból származik. Egyrészt sajnos semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal, másrészt a négy vizsgált felvételből leginkább a harmadikat és a negyediket találtam érdekesnek. Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. 

Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem - amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet - egy számítógépes játékból származik.

A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni.

A tanulságokat mindenesetre levontam.”

Cikkünk megjelenéséig az ATV szerkesztőségétől még nem kaptunk választ a felvételt kapcsán. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenését követően kiderült: elnézést kért Sváby András a kamu-drónfelvétel miatt

„A friss információk birtokában elnézést kérnek, ha valaki most megtévesztve érzi magát, de jóhiszeműen jártak el” – nyilatkozta a Media1-nek a műsorvezető. Bővebben is érdekel!

***

ARMA 3
Egyes kommentelők szerint az ATV műsorában, valamint a YouTube-on elérhető videón is az ARMA 3 nevű játék részletei láthatóak.

Az ARMA 3 egy nyílt világú, realizmuson alapuló, katonai taktikai lövöldözős videojáték, amelyet a Bohemia Interactive fejlesztett és adott ki kizárólag a Steam terjesztési platformon keresztül. 2013 szeptemberében adták ki Microsoft Windowsra, majd 2015 augusztusában jelentették be macOS-re és Linuxra.

Forrás: Wikipédia

Nyitókép: Indexkép, YouTube-videó

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukránok Vlagyivosztoknál.

A lényeg, hogy kedden bukik az Orbán. Mint ahogy 12 éve minden kedden...

És ti rendületlenül hisztek! A félbolond szakértőiteknek és/vagy papjaitoknak!

Tulajdonképpen csodálni kellene ezt a mély hitet, kár, hogy inkább röhejes, mint tiszteletre méltó!

Amerikai tábornok is mutatott felvételt a CNN-en, amit igazinak hitt, és az egy számítógépes játékból szedték ki, és tették fel twitterre. Könnyű ezeket a videókat elhinni, mert ezeknek az új játékoknak már nagyon jó, élethű, életszerű a grafikájuk. Sőt, olykor már félelmetesen életszerű, mit pl. ez:

https://youtu.be/2paNFnw1wRs

"Lehetne kussolni is."

Egyetértek, vagy legalább várni pár napot. Addigra általában kiderülnek az ilyen alapvető dolgok, mint hogy valami játékprogramról készült videó, vagy hogy ugyan valós eseményről van szó, de nem Ukrajnában történt az eset, hanem Izraelben, vagy máshol a Közel-Keleten. Ezek gyorsan ki szoktak derülni a feltöltést követően, és akkor legalább az ilyen gyerekes hibákat el lehet kerülni.

Aztán ott vannak a különféle katonai szakértők. A legtöbb a nyugati mantrát ismételgeti, politikailag motivált. A legtöbb orosz-szakértő is, mint pl. Anne Applebaum, nem orosz szakértő, hanem orosz utáló.

Helyettük lehetne hallgatni pl. Scott Rittert, akinek komoly múltja van háborúkkal, fegyverekkel, nagyon képben van azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik a külpolitikában, járt a Szovjetúnióban, Irakban, Iránban, ismeri az ottaniakat, dolgozott az Usa hírszerzésnek, utána az ENSZ vegyifegyver leszerelési programban, anno 90-ben az atomfegyver-leszerelési programban is, és kurvára képben van, hogy ki mikor mit nyilatkozott. Csak hát ő nem arról beszél, hogy az oroszok épp most történelmi vereséget szenvednek, meg hogy Putyin tiszta őrült, aki a Szovjetuniót akarja visszahozni, Oroszország az államcsőd szélén áll, satöbbi.

", semmi köze nem volt sosem a poszt-szovjet térséghez."

Ez a Rácz egy ostoba, beképzelt hólyag. Ritter többek közt részt vett az atomfegyver-leszerelés ellenőrzésében Oroszországban, könyvet is írt erről:

Disarmament in the Time of Perestroika: Arms Control and the End of the Soviet Union
Ritter, Scott

https://bookline.hu/product/ho..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés