Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

2022. május 6. 7:42
A rezsicsökkentésnek vége van, ha elfogadjuk a Bizottság jelenlegi embargós javaslatát – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt május első péntekén. Az első téma a hatodik szankciós csomag volt. Orbán Viktor elmondta, hogy úgy gondolta eredetileg, hogy majd csak a kormányalakítás után ad újra interjút a Jó reggelt Magyarország című műsorban, viszont most kénytelennek érezte.

A bizottság elnök asszonya akarva-akaratlanul megtámadta Európa egységét”

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyenék nem egyeztettek mindenkivel az olajszankciók kapcsán. Több baj van a bizottság javaslatával – mondta, majd kifejtette, hogy korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, az energiabiztonságának biztosítása. A bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak – mondta a kormányfő.

Ezzel megbomlott a Versailles-ban megkötött megállapodás, a bizottság megtámadta az európai egységet

Gazdasági atombomba

Elmondta Orbán Viktor, hogy Magyarországra az olaj csak és kizárólag csővezetéken keresztül tud érkezni.

Minden olyan javaslat, amely figyelmen kívül hagyja ezt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen

– mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne, Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek – fejtette ki Orbán. 

„Természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon” – fogalmazott a miniszterelnök. Kijelentette azt is, hogy több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

Öt év kéne az energiarendszer teljes átalakítására

A javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor. Elmondta, az, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, több ezer milliárd forintba kerülne. 

5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására.”

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő.

A rezsicsökkentésért dúl a harc

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni,

dolgozzanak ki új javaslatot.

Ha nem oldják meg a magyar kérdést, és bevezették volna az olaj-és gázembargót, akkor vége lenne a rezsicsökkentésnek – fejtette ki. Ez egy harc most a rezsicsökkentés érdekében – mondta a kormányfő.

Magyarország vörös vonala

Elmondta a kormányfő, hogy az eddigi öt szankciócsomag, amelyeket bevezetett Európa, nagyobb gondot okoztak az európai gazdaságnak, mint az orosznak. „Legjobb meggyőződésem ellenére a szankciók első öt csomagjára igent mondtam, de

korábban világossá tettem, hogy lesz egy vörös vonal, ez pedig az energiaembargó. Most kell megálljt parancsolni.”

– mondta a kormányfő.

„Ez nem a mi háborúnk”

Elmondta Orbán Viktor, hogy az energiaembargó vörös vonalán túl van egy másik vörös vonala is Magyarországnak: az, hogy egyházi vezetőket szankciós listára tegyenek. Orbán elmondta, hogy minden országnak megvannak a maga háborús tapasztalatai, épp ezért fontos tisztázni, hogy ki háborúzik, 

ez pedig egy orosz-ukrán háború – jelentette ki.

Az oroszok támadták meg Ukrajnát, ezért ez nem a mi háborúnk, mondta a miniszterelnök. A mi álláspontunk a béke, se a francia elnök, se a német kancellár nem járt sikerrel a saját moszkvai békemisszióján.

Sem amerikai, sem német, sem lengyel érdeket nem fogunk azonosítani a magyar érdekkel, ezért ki akarunk maradni ebből a háborúból.

„Kárpátalja is lőtávolságba került”

Orbán Viktor reagált arra is, hogy Kárpátalját is lőtték az oroszok: aki fegyvert szállít, az bajt hoz a fejére, így Kárpátalja is lőtávolságon belül került, mert valaki fegyvert szállított – mondta. Aki fegyvert szállít be, az az ott élő embereket célponttá teszi.

A készülő kormányról

Orbán Viktor beszámolt az új kormányról is. Elmondta, hogy erdő közepén van a kormányalakítást illetően. Kifejtette, hogy

a kormányalakítások esetében úgy tervezett korábban, hogy milyen kihívásokra kell számítani.

Hozzátette, hogy a migráció velünk marad, a migrációs nyomás nőni fog, a pandémia még nem ment el, és itt van ez a háború is. Olyan kormányt kell alakítani, amelyek ezeknek a kihívásoknak megfelel – mondta a kormányfő. Jelentősen át fog alakulni a kormány szerkezete, sok új embert akarok behozni – tette hozzá.

Kormányalakítási menetrend

Legkésőbb május végére lehet új kormány – jelentette be a miniszterelnök. Elmondta, hogy van akivel már sikerült megállapodnia, van akivel még nem, viszont ez egy olyan munka, ami a legnagyobb felelősséggel jár. 

Csak a legkiválóbb embereket kérik fel

– mondta a kormányfő. Elmondta, hogy május 16-án tesz majd esküt a parlamentben, utána pedig kell még 7-8 nap, hogy be tudja mutatni az új kormány tagjait.

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 344 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A britek kilépése után egy másik tagállam kilépése kb. game over lenne... egészen szürreális, ahogy Európa lelkesen (!) SZÉTVERI SAJÁT MAGÁT... :(

Emlékszel, kik voltak az opciók?
Na most AZOKHOZ KÉPEST von der Leyen még mindig a kisebbik rossznak tűnt...

Európa sajnos meghibbant. :(

Az ellenzék valóban rasszista.

X!
Mandiiiiiii!!!!!!!!!!!!

Nem kivonulnak, hanem ide jönnek. Látják már az energiabiztonságot.

Úgyse olvassa el senki az egészet.

Nyilván nem nagyon figyelsz a részletekre, de a laza alázós stílusnak ez előfeltétele.
A valóságban a magyar-orosz 10+5 éves gázszerződés ésvi 4,5 milliárd köbméterről szól, ami fedezi a lakossági gázfelhasználást. Ez qrva olcsó gázforrás, valójában ötöde a világpiaci árnak. Az e feletti tétel világpiaci áron kerül beszerzésre, az ipari partnerek, cégek ezt kapják. Ha a kettő árból átlagolsz, akkor boldog hüje mosollyal írod ide, hogy de nem is vesszük olcsón a gázt. A Te szellemi renyheséged ami az igazi gáz....

Ha megnézed a nemzetközi választékot, mindenhol csökkent a minőségi felhozatal. Ursula jobb, mint Timmermans a ruhák szellőztetésével.
Weber a fasorban sem volt. Lásd
Bident Amerikában. Európában egy csomó minelnök Amerikából jött. Csak nálunk nem sikerült:-)))))))ha-ha-ha

Valszeg soha nem fogunk egyetérteni. De szerencsére mi nyertünk:-)))))

"Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a szerződéses ár. Az importnak ugyanis csak egy része (bár elég jelentős része) érkezik a hosszútávú megállapodás alapján, az egyéb keretek között behozott gáz ára pedig eltorzíthatja az átlagot."
Írja a G7.hu, ami nem fideszes pártlap- épp ezért tájékozódtam tőlük...
https://g7.hu/adat/20220325/cs..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés