Evakuálásukat kérték Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták

2022. január 22. 21:42
A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból – írja a Guardian. A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet. A nagykövetségek azután kérték az evakuációt, hogy Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely a boriszpili nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetés miatt. Az amerikai elnök szerdai beszédében kijelentette: 

arra számítanak, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan lépni fog, és támadást indít Ukrajna ellen.

Nem az Egyesült Államok az első olyan ország, amely evakuálja diplomatáit. Korábban a New York Times egy magas rangú ukrán biztonsági tisztre hivatkozva megírta, hogy Oroszország elkezdte evakuálni a nagykövetségek dolgozóit. Értesülések szerint a 18 diplomatát körülbelül 30 további követte az azt követő napokban Kijevből és a nyugat-ukrajnai lvivi konzulátusról, és további két másik orosz konzulátus diplomatáit felszólították, hogy készüljenek fel Ukrajna elhagyására.

Nyitókép: Kijevi amerikai nagykövetség / Sputnik via AFP

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Putyin példát vehetne Izraeltől amely állam saját biztonsága érdekében preciziós pontpssággal semmisíti meg az Irán által szomszédjába telepített fegxvereket.
Oroszországnak is ezt kellene tenni az USA fegyverekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés