MSZP: Brüsszeli jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a kormány cserbenhagyta az oltottakat

2022. január 18. 10:15
Ujhelyi István szerint a magyar kormány nem segítette a keleti vakcinával oltottakat.

Brüsszeli jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy az Orbán-kormány cserbenhagyta a keleti koronavírus elleni vakcinával oltott magyarokat – mondta az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője kedden.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, bár a magyar kormány delegáltjának számtalan alkalommal lett volna lehetősége az illetékes szakmai bizottságban javaslatokkal élni az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltott magyarok szabad utazása érdekében, ezt az ülések kikért dokumentumai szerint nem tette meg.

Hozzátette: legalább kétmillió olyan magyar állampolgár van, aki miután kényszerből keleti vakcinát kapott, kimarad az egységes uniós Covid-igazolvány rendszeréből. Elmondta, ők nem minősülnek teljesen oltott személynek, így például a munkavállalás, tanulás, esetleg ingázás miatti utazásukkor hátrányos megkülönböztetésben részesülnek.

Az EP-képviselő közölte, lobbizni kezdett, hogy legalább a harmadikként felvett uniós engedélyezésű oltás bekerülhessen az uniós Covid-igazolványba. Hozzátette: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelezte neki, hogy az egészségbiztonsági szakbizottság ülésén napirendre veszik ezt a kérdést.

Ujhelyi István elmondta, kikérték a szakbizottság üléseinek jegyzőkönyveit, amelyből kiderült, 2021 szeptembere óta a Fidesz-kormány delegáltja egyetlenegyszer sem vetette fel a keleti oltóanyaggal oltott magyarok utazási korlátozásainak problémáját. Úgy összegzett: a kormány hazudik és észre sem veszi, hogy a döntéseivel milyen nehézségeket okozott sok százezer magyarnak. A Fideszt a járványkezelésben csak a politikai és az anyagi haszonszerzés érdekli – fogalmazott.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Újhelyi úgy tekint a brüsszeli jegyzőkönyvekre, mintha maga a Pápa Őszentsége nyilatkoztatta volna ki ezeket.

Nem az EU határozza meg, hogy egyes országokban milyen feltételekkel lehet belépni, hanem az adott ország kormánya. Így az egyes országoknál különbözőek a feltételek.
Erről lehet tájékozódni az adott ország konzuli szolgálatánál, melyben a következő linken lévő írás segítséget nyújt.
https://konzuliszolgalat.korma..

Amennyiben megnézzük a táblázatban az országonkénti feltételeket láthatóvá vállnak az eltérések.

Ausztriában a konzuli szolgálat szerint elfogadott oltások: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax.
https://konzuliszolgalat.korma..

Vagyis Újhelyi hazudik amikor azt állítja, hogy a keleti vakcinák nem elfogadottak.

Ami az orosz vakcinát illeti.

,,Többen kértek már tanácsot Rusvai Miklóstól külföldi tartózkodás miatt azok közül, akik Szputnyikot kaptak első két oltásként. Nem megoldás számukra, ha Pfizert vagy Modernát kapnak, mert az érvényes vakcinaútlevélhez két dózisra lenne szükség ezekből, a Szputnyik pedig a legtöbb helyen nem tartozik az elfogadott vakcinák közé.

Számukra a Janssen vakcinát javasolja a szakember, hiszen ez egydózisú vakcinaként feljogosít az utazásra, ugyanakkor ez a Szputnyikkal oltottak számára nem tartozik az ajánlott oltások közé az NNK ajánlása alapján – hívta fel a figyelmet. Mivel azonban az érintetteknek nem extra immunitásra, hanem az utazáshoz szükséges papírra van elsősorban szükségük, alkalmas lehet számukra. A Janssen ártani biztosan nem árt, de mivel a Szputnyikhoz hasonlóan adenovírus alapú oltás, 5-10%-os hatékonyságelmaradás az orosz vakcinával oltottak esetében bekövetkezhet.,,
https://www.portfolio.hu/uzlet..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés