Elemzés: a Fidesz-KDNP a több egyéni sikerével nyerheti a választást

2022. január 20. 7:00
Egy felmérés szerint 29 olyan körzet van, ahol a két politikai tömb jelöltjei között kevesebb mint öt százalékpont a különbség, az itteni eredmények döntően meghatározzák, hogy tavasszal ki alakíthat majd kormányt.

Most, hogy már tudjuk a parlamenti választás pontos időpontját (április 3.), a pártok vezetői, az elemzők és a mezei érdeklődők talán még inkább figyelik a közvélemény-kutatási adatokat, amelyek alapján megbecsülhető, hogy a riválisok – elsősorban a két nagy, a Fidesz-KDNP, illetve a baloldali ellenzék – hogyan állnak éppen, „most vasárnap” milyen eredmény születne. A minap látott napvilágot az egyébként a kormányváltás elősegítését propagáló, taktikaiszavazas.hu oldalon egy komplex előrejelzés, amely prognózist ad arról, hogy a jelenlegi adatok alapján melyik oldal hány mandátumra számíthat, s hogy melyik választókerületben vezet épp a Fidesz vagy az ellenzéki közös jelölt. S bár a listás eredmények is nagyon fontosak, valójában az egyéni választókerületekben (evk.) dől el, ki nyeri a választást.

A főváros az ellenzéké, a többség a Fideszé

Az elemzés azzal számol, hogy csak a két politikai tömb szerez mandátumot, vagyis jut be a parlamentbe, s a kormánypártok simán, 107:91 arányban győzik le az ellenzéket, egy mandátum sorsa pedig kérdéses. A dokumentum szerint

a Fidesz-KDNP a 106 egyéni választókerületből 60-at szerezne meg, 47-et országos listán, a közös ellenzék pedig 46-ot, illetve 45-öt.

Ez biztos parlamenti többséget jelentene ugyan a jelenleg is hatalmon lévő erőknek, de messze nem kétharmadot, 2018-ban ugyanis a kormánypártoknak 91 egyéni és 42 listás hely jutott a parlamentben.

Ez a Fidesz-KDNP számára pozitív forgatókönyv különösen annak tükrében kedvező, hogy az elemzés például Budapesten egyetlen kormánypárti győzelemmel sem számol, sőt, úgy kalkulál, hogy mind a 18 egyéni választókerületben 10 százalékpont feletti különbség lesz a baloldal javára a fővárosban. A hírek szerint a kormánypárt kampányszakértői valóban nem fűznek vérmes reményeket a fővárosi eredményekhez, de több itteni egyéni választókerületben (többek között a 3., 13., 14., azaz a XII., XVI., XVII. kerületekben) azért reálisnak tartják a mandátumszerzést.

2018-ban egyébként ezeken kívül további három helyen is nyertek (a II., a VIII. és a XI. kerületben). Az előrejelzés szerint a Pest megyei körzetek többségében is ellenzéki sikerre lehet számítani, főleg a fővároshoz közelebbi területeken. Emellett Pécs, Miskolc 2-2 választókerületében, továbbá Szeged egyik részén, Nyíregyházán, Dunaújvárosban, Szolnokon várható fölényesebb, akár 10 százalékpont feletti baloldali győzelem. Szeged másik választókerületében, Orosházán, Tatabányán és Budakeszin 5-10 százalékpont közötti, azaz viszonylag meggyőző az ellenzéki előny.

Huszonkilenc csatatérkörzet

Negyvennégy választókerületben azonban a Fidesz vagy hatalmas, 10 százalékpont feletti, vagy jelentős, 5-10 százalékpont közötti győzelemre számíthat, előbbire 29, utóbbira 15 helyen. Különösen Bács-Kiskun, Tolna, Zala, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyében, továbbá az ország észak-keleti régióiban nem kell aggódniuk a kormánypártoknak, de a Duna-Tisza-közén és a Tiszántúlon is több ilyen egyéni választókerület található.

A választások kimenetelét nagy valószínűséggel az úgynevezett csatatérkörzetek döntik el, ahol nagyon kiélezett küzdelem várható. A taktikai szavazás oldala 29 olyan evk.-t nevezett meg, ahol kevesebb mint 5 százalékpont a különbség valamelyik jelölt javára, közülük 16 kormánypárti és 13 ellenzéki irányba billen.

Nézzük az érdekesebbeket!

Talán az egyik legpikánsabb küzdelem Hódmezővásárhelyen lesz,

hiszen Márki-Zay Péter nemcsak a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, de szokatlan módon egyéni mandátumot is szeretne szerezni. Ellenfele a Fidesz kissé háttérbe vonult, egykori erős embere, Lázár János, aki négy évvel ezelőtt csaknem 52 százalékot kapott, tehát „leradírozta” az ellenfeleit.

Most nyilván más lesz a helyzet, de az elemzés szerint annak ellenére vezet csaknem öt százalékponttal (49,02 : 44,26), hogy a csapból is a hódmezővásárhelyi polgármester folyik, a miniszterelnök-jelöltsége hatalmas médiafölényt biztosít a számára. Persze lehet, hogy éppen ezért is áll jól Lázár, hiszen Márki-Zay hibát hibára halmoz a kampányában. A választókerület központjában nyerhet a baloldali politikus, Lázár azonban a többi településen fölé kerekedhet.

A zsidó jobbikos helyett a halottbúcsúztató szocialista

Szombathelyen is a fideszes jelölt vezet, de mindössze 0,02 százalékponttal, ami gyakorlatilag totális döntetlent jelent Hende Csaba és a DK-s Czeglédy Csaba között. A kormánypárti politikus 2018-ban 49,92 százalékot ért el, míg a második Nemény András (MSZP-Párbeszéd) mindössze 30,52-t, ám akkor külön indultak az ellenzéki pártok. S intő jel lehet Hende számára, hogy Neményt másfél évvel később polgármesternek választották Vas megye székhelyén.

Ezért a körzetért az előválasztáson is nagy csata folyt: a botrányos ügyekbe keveredett, jelenleg is vádlott, de helyben mindezek ellenére népszerű Czeglédy alig tudta csak megverni az LMP fővárosi üdvöskéjét, Ungár Pétert. Április 3-án is a végletekig kiélezett küzdelem várható.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében is nagy csatára lehet számítani. Tiszaújvárosban és környékén másfél éve már ölre mentek a felek, hiszen időközi országgyűlési választást kellett tartani a fideszes honatya, Koncz Ferenc halála miatt. Akkor a lánya, Koncz Zsófia 50,51 : 46,27 arányban legyőzte a zsidózásáról elhíresült Bíró Lászlót.

A kormánypárti politikus szeretné megtartani a mandátumát,

ellenfele azonban nem a levitézlett jobbikos, hanem a szocialista Jézsó Gábor lesz, aki a választókerület központjában él és halottbúcsúztatással foglalkozik.

Az elemzés szerint 47,77:46,54 arányban, tehát szoros csatában győzhet a jobboldali jelölt.

Kaposvár polgármestere ősidők óta a fideszes Szita Károly, a megyeszékhely központú Somogy megyei 1. számú választókerületben mégsem a kormánypárti jelölt az esélyesebb, legalábbis a taktikaiszavazas.hu szerint. Gelencsér Attila ugyan 2018-ban csaknem 12 százalékpontot rávert az akkor még külön ringbe szálló jobbikos ellenfelére (csak érdekességképp: itt indult akkor a DK színeiben s lett harmadik 12,79 százalékkal László Imre, aki jelenleg Újbuda polgármestere), a mostani előrejelzés szerint alig kevesebb mint 5 százalékponttal áll rosszabbul, mint a DK-s Varga István.

Navracsics újra ringbe szállt

Az európai uniós munkák után újra a belpolitikát választó Navracsics Tibor Veszprém megye 3. számú választókerületében próbál szerencsét, ahol 2018-ban párttársa, Fenyvesi Zoltán 46,91 százalékkal győzött, nem sokkal verte csak meg a 2015-ös időközi választáson még győzni tudó Rig Lajost (40,56 százalék), pedig a jobbikos politikus mellett indult még MSZP-s (8,2 százalék) és LMP-s is (2,27 százalék). Az előrejelzés szerint Rig 48,53 százalékkal vezet, Navracsics 45,57 százalékon áll.

Heves megye 1. számú választókerületében 2018-ban a fideszes Nyitrai Zsolt több mint 7 százalékpontot rávert jobbikos ellenfelére, Mirkóczki Ádámra – aki 2019 ősze óta az evk. központjának, Egernek a polgármestere –, de akkor csaknem 7 százalékot kapott a DK-s és több mint 3-at az LMP-s induló. Így nem csoda, ha idén is nagy menetre készülnek a felek. Az elemzés egyelőre minimális ellenzéki fölényt prognosztizál, a DK-s Berecz Mátyás 47,35:46,9 arányban vezet a kormánypárti politikus előtt.

Akik nyugodtan alhatnak

Az elemzésből kiderül az is, hogy kik azok a jelöltek, akiknek a legkevesebb félnivalójuk van a választáson, akkora fölényt mértek nekik. A fideszes Gyopáros Alpár Csornán 29,8, Tilki Attila Vásárosnaményban 27,9, V. Németh Zsolt Körmenden 27,5 százalékpontot verne most rá a baloldali ellenfelére. A másik térfélen a fővárosban indulók közül lehetnek többen a legnyugodtabbak. Közülük is elsősorban az MSZP-s Hiszékeny Dezső, aki Angyalföldön 41,8 százalékponttal áll jobban riválisánál. A momentumos Hadházy Ákos Zuglóban 27,5, Varju László Újpesten 26,5 százalékpontos előnyben van.

Hogy azután április 3-án milyen eredmények születnek, az megint más lapra tartozik.

(Nyitókép: Esküt tesznek a képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén 2018. május 8-án, MTI Fotó: Kovács Attila)

 

Összesen 254 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nem fogyasztunk, annak az az oka, hogy most mindenki vagyont halmoz, felújít, lakást vásárol. Nézd meg a háztartások vagyonának alakulását! Azaz pontosan tudod...

Ez egy MOSLÉKOS OLDAL SZÁMÍTGATÁSA.

De téged, mjnt elmebeteg orbánfób trollt még ez sem zavar. Ahogy általában lepereg rólad minden tény.

"2021 második negyedévének végére 69.715 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1232 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 6.219 milliárd a gyarapodás. A magyar háztartások pedig európai összehasonlításban is kifejezetten pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve."
Erről valamit, kiscica?

Hitelből nőtt a vagyon? Csak szólok, hogy az negatív előjelű. Bár nektek a negatív GDP is növekedés volt

Ember emlékezet óta nem épült, gazdagodott annyit az ország, mint a 16 év Fidesz kormány alatt.

Kétségtelenül, a legutóbbi egy évig a csapból is az folyt, h. mészárostiborcorbánlop. Azt hiszem, a felkorbácsolt irigység a kötőanyag az országkiárusító baloldal hívei között. KÉNYTELENEK a balra szavazni, mert Orbánlop.

Keserves, mert nagy böjtje lesz, ha a moslék győz. Minél többen vannak a Parlamentben, annál általánosabb lesz a mindent alulmúlóan agresszív, közönséges hang. Az ország meg nagyon hamar lesz egy rom. A középosztálytól lesz elvéve az a pénz, ami segély alapú társadalom helyreállításához szükséges. Nem tudom, mi ezen az olyan bonyolult.

Ha győznek, USA mintára nem lesz több szabad választás. Aki azt hiszi, h. nem baj, ez csak egy kísérlet, ha nem válnak be, jön vissza a Fidesz jelentéktelen 4 év múlva, az hatalmasat téved.

Viszont sors ellen NINCS orvosság. Az értékszemléletet nagyrészt az iskola alakítja ki. A 60-as években a tanári karokon a felvételi során VOLT szűrés a politikai megbízhatóság szerint, igaz, aki a 70-esekben végzett, már nem aktív, de azt hiszem, ez az egyetemen, főiskolán tanítók között ma is így van. Az ember rájön, h. a túlsúly az oktatásban, kultúrában politikai erő.

Ott, Miskolcon - de ha olvassák illetékesek, akiknek elér a szavuk - nyomtatni kell óriásplakátokat, sokat...
"NEM OKOS DÖNTÉSEK ROSSZ EMBEREKET HOZNAK.
ROSSZ EMBEREK ROSSZ DÖNTÉSEKET HOZNAK.
ROSSZ DÖNTÉSEK VÉGÉN MARAD AZ ELADÁS.

NE ENGEDD, HOGY ELADJANAK!"

Nem tudom, hol élsz, de szerintem egy bunkó városi lehetsz, egy hülye proli. És mielőtt félreértenéd a proli minősítést, itt van egy pontos definíció:

https://www.youtube.com/watch?..

Cottongumit húz a fejére, és amikor nem kap levegőt ideöklendezi az intelligenciáját.

A Gyurcsány-kormány a spekuláns megbecsült partnere volt.
Ezért került az ország 8 év után gazdasági és pénzügyi csődbe.
De amúgy megbecsült partnerei voltunk minden kifosztó gépezetnek.

A fenét, csak, hogy ne mi fizessük - a jó akaratú öreg emberen keresztül - a Michigani Egyetem 490 millió dolláros kártérítését, akiket 60 évvel ezelőtt abuzált az egyetem.
"A University of Michigan-ben alakult 1817-ben, [1] a Catholepistemiad , vagy a University of Michigania cselekmény révén a Michigan terület . Az intézet elindítására előfizetett teljes összeg kétharmada a Zion Szabadkőműves Páholytól és tagjaitól származott "
"A Michigani Egyetem szerdán bejelentette, hogy 490 millió dollár (153 milliárd forint) kárpótlást fizet egy peren kívüli egyezség alapján az egyetem néhai sportorvosához kapcsolódó szexuális zaklatási botrány több száz áldozatának - számolt be a The Washington Post amerikai újság szerdán."
Ezt a pénzt bizony - és a sok száz, ezer perekét hasonló - kifizetéseket, kezdve a holocaustáldozatoknak járót - valahonnan USA-ba kell átvinni.
Gondolod, G. Soros ingyen adja a dollár ezreket a magyarországi munkakerülő embereinek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés