The Spectator: Könnyebb migrációval megoldani a demográfiai válságot, mint a gyerekvállalás ösztönzésével

2022. január 10. 12:50
A lap szerint Magyarország bőkezűen támogatja adókedvezményekkel a gyermekes családokat, ami ugyan nem olcsó, de az ország legalább egyértelműen kijelölte céljait.

„Amikor a gyermekvállalásról beszélünk, valamint arról, hogy Európában mennyire alacsony arányban akarnak az emberek gyermeket vállalni, a pápa igenis ráérzett valamire. Erről már korábban is beszélt” – írta a The Spectator weboldalán megjelent véleménycikkében Melanie McDonagh. 

A szerző Ferenc pápa múlt heti szavaira reflektált, amikor is a katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokaknál a háziállatok elfoglalják a gyerekek helyét. Ferenc pápa egyúttal örökbefogadásra buzdította azokat, akiknek nem lehetnek gyerekeik.

A szerző szerint Európát demográfiai válság sújtja, példaként Olaszországot említi, ahol, mint a szerző ismerteti, 1861 óta a legalacsonyabb volt 2020-ban a termékenységi ráta: mindössze 404 892 gyermek született, míg 2008-ban még 576 659. McDonagh aláhúzta: ugyanez a trend figyelhető meg szerte a kontinensen, Törökországot leszámítva egy európai országban sem ment kettő fölé a termékenységi ráta. 

Tényleg önzés, ha az ember lemond legtermészetesebb ösztönéről, a családalapításról, a környezetvédelem jegyében?”

– teszi fel a kérdést a szerző, aki szerint Ferenc pápa üzenete egyértelmű: a következő generáció hozhatja el a változást a fenntarthatóságért vívott küzdelemben. 

A demográfiai válságra a könnyű megoldást a külföldiek betelepítése jelenti, a gyermekvállalási kedv ösztönzése jóval nehezebb feladat”

– írja publicisztikájában a szerző, aki Magyarországot is megemlíti írásában. Mint fogalmaz, a magyar családvédelmi intézkedések „nem olcsóak”, de „az ország legalább egyértelműen kijelölte célját”.

A szerző végkövetkeztetése az, hogy valóban egoizmusnak számít, ha az emberek háziállatokkal helyettesítik a gyerekeket. „Legyenek gyerekek is, háziállatok is” – üzeni Melanie McDonagh. 

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már hogyne lenne megoldott. Aki vén is, nem is muszlim, az ne akarjon igazhitűek zsebéből pénzt kihúzni.

Amennyiben környezetbarát, elbomló kenderkötélre köti föl magát. Azé gondókoggyá má!

1100 éve meg még mi is bevándorlók voltunk. És?

Jó, tudom, nem attól vagy ellenzéki, hogy gondolkodj, de azért fölvetem. 20 éve Orbánék azon agyaltak, hogy ők beengednének évi 40-50 000 általuk kiválogatott személyt/családot. Rendben, túl sok, meggondolták magukat, helyes.

De ma arról van szó, hogy a határainkon mindenféle figurák fölbukkannak, akiket a kutya sem hívott és a kutya sem üldözött ide.

Ha nem érted a különbséget a hívatlan és a meghívott vendég között, akkor ugye beülhetek hozzátok vasárnap ebédelni?

Elmélkedj még tovább a szövegen, hátha megtalálod a különbséget a meghívott vendég és a hívatlan betolakodó között.

Akkor olvasd tovább! Utána Ábrahám meghívja őket a sátrába, és onnantól válnak meghívott vendégekké. Pontosan meghatározott számban (3 fő), és világos módon nem mindörökké. Örülök, hogy segíthettem.

Na, akkor elmondom, ki a "vendég" az én fogalmaim szerint. Egy fickó, aki megbeszéli velem, hogy ekkor és ekkor érkezne, megegyezünk, hogy rendben, megbeszéljük a megbeszélendőket, megesszük a megeendőket, és hazamegy.

Ennek egy fokkal rosszabb változata a "váratlan vendég". Az illető fölbukkan, vagy otthon vagyok, vagy nem, vagy alkalmas, vagy nem, ez az ő kockázata. Ha alkalmas, akkor mint fönt: megbeszéljük a megbeszélendőket, megesszük a megeendőket, és hazamegy.

Egy olyan fickó, aki a lakásomban akar letelepedni, az nem vendég. Lehet pl. albérlő. Mindenesetre kötelessége tudomásul venni, ha nem akarom kiadni a lakást, és nem próbálkozhat hamis érzelmi zsarolással, sem a Biblia alapján, sem valamiféle szoci alapon, hogy én gazdag vagyok, ő meg szegény. Ha megteszi, számíthat részemről egy mélyen szociális vállvonásra, és természetesen arra, hogy vasárnap a szentmisében érte is imádkozom.

A "vendég" szót kellene értelmezned. Ha nem lenne tele a fejed ócska ideológiával, menne, mert a legtöbb ember érteni szokta ezt a szót.

Vendég az, aki jön, azután megy a dolgára.

Ha a "vendégnek" gyermekei születnek nálunk, és annak unokái, és még mindig nálunk vendégeskedik, abban mi az az "ideiglenes", amiről végre te is fölismerted, hogy a "vendég" szó lényegi feltétele? Ez a földi értelemben vett örökkévalóság, ami mindenesetre évmilliárdok óta működik.

Aki nálunk akar családjával tovább élni, és nincsenek hazaköltözési tervei, az nem "vendég", hanem "bevándorló". Idegen szóval "migráns".

Nem mondtam, hogy a tervei semmilyen esetben nem támogathatóak, de az esetére egyáltalán nem a "vendégszeretet" fogalma vonatkozik. Meg nem is a bálványimádás tilalma vagy a szülők tisztelete. Ezek mind fontos vallási témák, csak nem a Magyarországra ill. az Európai Unióba bevándorolni kívánó emberek helyzetére vonatkoznak.

A Biblia az ilyen demokratikus könyv. Emberi nyelven van leírva, fordításban érthető magyar szavakkal. Nem kell hozzá szakvélemény. Elég érteni a fölhasznált szavak köznyelvi jelentését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés