Etikai eljárást kezdeményezett Jakab Péter ellen, kizárták a Jobbikból. Vagy fordítva?

2021. december 1. 10:00
Szabó Balázs több mint fél éve várt, hogy döntsenek, végleg kizárják-e a pártból. Végül november 24-én, épp aznap, amikor eljárást kezdeményezett a pártelnök ellen, megkapta a kizárását fenntartó határozatot.

Információink szerint Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselőt (nyitóképünkön jobbra, Jakab Péter pártelnök pedig balra) ténylegesen kizárta tagjai közül a Jobbik. Úgy tudjuk, az erről szóló, Jakab Péter, a Jobbik elnöke által aláírt határozatot a politikus részére november 24-én délután küldte el a párt. Ezzel a Jobbik elnöksége helyben hagyta a párt etikai testületének korábbi határozatát, amelyben kizárják a politikust. 

Mindez azért érdekes, mert ezen a napon egyéb lényeges, mindkét említett szereplőt érintő esemény is történt: Szabó Balázs, aki korábban az újpesti alapszervezet tagja volt, egy szintén kerületi Jobbik-taggal együtt

etikai eljárást kezdeményezett Jakab Péter, és kabinetfőnöke, Molnár Enikő ellen, 

azt követően, hogy a bulvársajtóban olyan cikkek jelentek meg róluk, amelyek arra utalnak, hogy a politikus és munkatársa között több van, mint egyszerű munkakapcsolat. Jakab tagadta, hogy bármi is lenne kettejük között munkakapcsolaton kívül, és közölte perelni fog. Állítása szerint a kabinetfőnökével baráti a viszonya, hisz 2016 óta együtt dolgoznak.

Mi köze egymáshoz a két ügynek, Szabó kizárásának és a Jakab-Molnár kettősről megjelent cikkek miatt kezdeményezett folyamatnak? Semmi, mondhatnánk, de ez nem egészen így van. Egyrészt az időbeni egybeesés miatt, ami ugyan lehetne véletlen, de az már nem mindegy, Szabó és a másik kezdeményező tagja volt-e a pártnak, amikor beadványukat elküldték. 

A Jobbik a Telex megkeresésére úgy reagált, hogy

„az újpesti alapszervezet semmilyen etikai vizsgálatot nem kezdeményezett,és nem is tervez ilyet”.

Ez így természetesen igaz, hiszen nem a teljes alapszervezet, csak Szabó és egy szintén újpesti Jobbik-tag kezdeményezte az eljárást Jakabék ellen.

Szabó Balázsék szerint a Jakab Péterről megjelent cikkek aggodalomra adnak okot

Szabó Balázsék beadványukban úgy fogalmaztak, a párttagságot, valamint a választókat tájékoztatni kell arról, hogy 

 • „Jakab és Molnár viszonya alkalmas-e a Jobbikba vetett bizalom megingatására (legyen az a tagság vagy a választópolgárok bizalma)?
 • ki a tulajdonosa és ki bérli az ügyben felmerült Csóka utcai lakást, és kitől, milyen jogcímen, mióta, mennyiért bérlik azt?
 • Jakab Péteren és Molnár Enikőn kívül név szerint kik és milyen célra használták az ingatlant az elmúlt hónapokban?
 • mi Molnár Enikő lakcímkártyája szerint a bejelentett állandó lakcíme és tartózkodási helye?
 • miért töltött éjszakákat Jakab Molnár Enikő »munkalakásán« akkor, amikor a szóban forgó Csóka utcai lakástól néhány perc távolságra, a Fraknó utcában van saját, bérelt lakása?”

Jakab Péter és Molnár Enikő, a politikus kabinetfőnöke (Kép: Jobbik, Facebook)

Kizárták-e a Jobbikból jogerősen Szabó Balázst, és amennyiben igen, mikor?

A fenti kérdés azért lényeges, mert etikai eljárást a Jobbikban csak a párt tagjai kezdeményezhetnek. Nem mindegy tehát, hogy Szabó beadványa elküldésekor még tag volt-e. A Jobbik szerint nem. A párt a liberális portálnak küldött levelében úgy fogalmazott,

„Szabó Balázs oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek, ezért

2021. május 10-én kelt határozattal kizárásra került a Jobbikból,

amely határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét is elbírálta a párt Országos Elnöksége, amiről Szabó Balázs már a beadványa előtt szabályosan tájékoztatva lett.”

A történet ugyanis jóval régebben, kezdődött. A Jobbik még februárban felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát, később pedig etikai eljárást indítottak vele szemben, miután kiderült, hogy egy korábban a pártból kilépő volt országgyűlési képviselővel együtt magánrepülővel választási megfigyelés céljából Afrikába utaztak. Szabót felszólították, hogy mondjon le tisztségeiről de ő ezt nem tette meg, és fellebbezett a döntés ellen.

A Jobbik alapszabálya értelmében etikai és fegyelmi ügyekben első fokon a párt Etikai és Fegyelmi Bizottsága, másodfokon pedig az Országos Elnökség dönt. Szabó Balázst az etikai testület elé idézték, később pedig kizárták a pártból. Ezt követően a döntés felülvizsgálatát kérte, azonban állítása szerint semmilyen értesítést nem kapott az ügy állásáról, egészen november 24-ig.

Információink szerint

a Szabó Balázs kizárását helyben hagyó határozatot Jakab Péter írta alá, november 18-i keltezéssel, és a Jobbik november 24-én délután email-ben küldte el a politikus részére.

Nem találtunk arra vonatkozó szabályt a Jobbik alapszabályában, hogy az elnökségnek mennyi idő áll rendelkezésre, hogy döntsön a fellebbezésről, és az sem egyértelmű, hogy amennyiben nem tartják be az említett határidőt, mi történik az érintett személy ügyével, megszűnik-e az eljárás, vagy visszanyeri párttagságát.

Szabó Balázs, újpesti önkormányzai képviselő (Kép: ujpest.hu)

Miért pont aznap értesítették a kizárásról, amikor eljárást kezdeményezett a pártelnök ellen?

Az ügyben mindennek fényében számos kérdés vetődik fel, de alapvetően mindegyik a két ellentmondás feloldásában segíthet:

 • Miért pont aznap értesítették Szabót a kizárásról, amikor beadvánnyal fordult a Jobbik etikai bizottságához Jakabék ügyében – azaz van-e köze a két ügynek egymáshoz?
 • A Jobbik aktív tagja volt-e Szabó Balázs a beadvány leadásakor –azaz a politikus kizárása, vagy az ő beadványa volt szabályos?

Ennek tisztázása érdekében megkerestük Szabó Balázst és a Jobbikot is. A politikustól ígéretet kaptunk, hogy amint elfoglaltságai engedik rendelkezésünkre áll egy interjúra. Annyit azért elmondott, hogy

fontolgatja, hogy bíróságra vigye-e kizárásának ügyét.

Úgy tudjuk, miután többszöri próbálkozást követően sem érte el telefonon Molnár Enikőt, Szabó Balázs november 23-án sms-ben értesítette a kabinetfőnököt, hogy az etikai testülethez fordul Jakabbal és az ő személyével kapcsolatban. Nem mellékes, hogy a beadványt jegyző másik személy még a Jobbik tagja, de a párt ennek ellenére közölte,  „Veres Andrástól nem kapott a formai szabályoknak megfelelő beadványt az Országos Etikai és Fegyelmi Bizottság, ezért további teendője a bizottságnak nincsen az ügyben.”

A Jobbiknak az alábbi kérdéseket küldtük el:

 • A Telexnek küldött válaszuk szerint a Jobbik május 10-én kizárta Szabó Balázst. Amennyiben ez igaz, és Szabó Balázs a döntés felülvizsgálatát kérte, miért csak november 24-én értesítették a döntésről? 
 • Köti-e az elnökséget az etikai testület kizárásról szóló elsőfokú döntése elleni fellebbezés tekintetében bármilyen határidő, ez milyen intervallumot jelent, és Szabó Balázs esetében időben döntöttek-e a jogorvoslatról?
 • Mi történik az első fokon kizárt tag párttagságával, amennyiben az elnökség nem dönt időben?
 • Kapott-e Molnár Enikő Szabó Balázstól november 23-án sms-t, amelyben többek közt arról értesíti őt, hogy etikai eljárást kezdeményez ellene és a Jobbik elnöke ellen?
 • November 24-én Szabó Balázs beadványát, vagy a kizárását fenntartó szóló határozatot küldték el előbb?
 • Van-e köze Szabó Balázs kizárásának ahhoz, hogy etikai eljárást kezdeményezett Jakab Péterrel és Molnár Enikővel szemben?
 • Amennyiben nincs, miért éppen november 24-én értesítették Szabót Balázst a kizárásáról, ugyanaznap, hogy ő és egy társa beadvánnyal fordult az etikai testülethez Jakab Péter pártelnök és Molnár Enikő kabinetfőnök személyével kapcsolatban?
 • Igaz-e, hogy a Szabó Balázs kizárásáról szóló határozat keltezése november 18-i? Amennyiben igen, miért vártak közel egy hetet az érintett fél értesítésével? Lehetséges, hogy nem így történt, hanem a határozat később született és visszadátumozták?

A Jobbik válaszként az alábbi nyilatkozatot juttatta el lapunkhoz:

„Szabó Balázs azért került kizárásra a Jobbikból, mert a párt tudta nélkül, oroszokhoz köthető szervezet pénzén, magánrepülőn utazott a Közép-afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek. Szabó Balázs bizonyíthatóan azután adta be az etikai beadványát, hogy az Országos Elnökség felülvizsgálati döntéséről tájékoztatva lett, de ennek sincsen túl nagy jelentősége, mivel

az Etikai és Fegyelmi Bizottság kizáró határozata a felülvizsgálatra tekintet nélkül végrehajtható, ezért Szabó Balázs már hónapok óta nem gyakorolhatta tagsági jogait.

Amennyiben Szabó Balázsnak eljárási (pl. határidő számítási) aggályai vannak az Országos Elnökség kizáró határozatával szemben, úgy természetesen lehetősége van bírósághoz fordulni, de attól még kizárt tag, és mandátum-tolvaj képviselő marad.”

Kérdéseink nagy részére sajnos nem kaptunk választ, de amennyiben a párt a későbbiekben tisztázza például, hogy miért vártak május óta Szabó Balázs kizárásával, miért pont aznap kapta meg a határozatot, amikor elküldte a Jakab és Molnár Enikő elleni etikai beadványt, vagy, hogy visszadátumozták-e a határozatot, és ha nem miért vártak vele egy hetet, ismét frissíteni fogjuk a cikket.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt figyeljétek, mi lesz Orbánnal a választási bukás után!

Ezt rossz helyre kommentelted. Több pálinka nuku mára.

Odáig, a választási győzelemig el kéne jutni, és most nem úgy néz ki, hogy ez menni fog. Mintha lefagyott volna az összefogás, már az újabb, tematizálásnak szánt ötletet, a köztársasági elnökjelölt kiválasztását célzó második előválasztást is ejtették.

Márki Zay handabandázása mögött nincs senki, az ellenzéki pártok hallgatnak, Gyurcsány kétértelmű "hátra lépése" menekülésnek tűnik. Érzik, hogy Márki Zay hiába teljesített jól az őt vizsgáztató nyugati politikusok előtt, az, amit nyíltan hirdet, itthon nem eladható. Karácsony ezt tudta, csak a szerencsétlen elszólta magát.

A vizsgálóbizottság jelentése itt olvasható:
https://www.europarl.europa.eu..

A 17. oldalon a következő szöveg olvasható:
,,On Pegasus case it was mentioned that it has no relevance for any EU law, and currently
there is a parliamentary inquiry chaired by the opposition; ,,

Ez viszont egy elég homályos megfogalmazás, mert úgy is lehet értelmezni, hogy a Parlamenti Nemzetbiztonsági bizottság vizsgálódik amelynek Stummer János az elnök.
Ezzel kapcsolatos az Index cikke https://index.hu/belfold/2021/..

Ebből ídézet:
,,Arról is beszámolt az Indexnek, hogy Molnár Zsolttal és Ungár Péterrel úgy döntöttek, kiterjesztenek egy komoly belső ellenőrzést a nemzetbiztonsági bizottság iratanyagában. Erről Pintér Sándort is tájékoztatták, aki ezt tudomásul vette.

A mostani és az előző ciklus összes iratanyagát, közbeszerzési mentesítő kérelmét, illetve az azokra született beszámolókat tüzetesen, valamint részletesen át fogják tekinteni. Mindezt azért, hogy megtudják, volt-e beszerzése a Pegasus nevű kémprogramnak. Ha igen, akkor a másik fontos kérdés, hogy ezt az eszközt kik, mire, hogyan, mikor, milyen engedéllyel használták fel.

Az az ügynek a közepe, hogy történt-e jogosulatlanul, politikai alapon bármely magyar állampolgárnak megfigyelése, akárki részéről

– fogalmazott Stummer János.,,

Így azt is mondhatnánk Stummer János NB elnöke amikor Varga Juditot vádolja, csúsztat esetleg hazudik(?).

Tudom. Minden magyarok miniszterelnöki rezidenciáján.

LIBE-bizottság. Jobbik. Ízlelgesd csak!

A Jobbikban morálisan a legalja emberek maradtak, a primitív politikai karrieristák. Teljesen mindegy, hogy egymás között mit művelnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés