Szlovák külügyminiszter: Nem megyek át a szomszéd kertjébe felújítani a fáskamrát, anélkül hogy őt megkérdezném róla!

2021. október 24. 13:40
A szlovák külügyminiszter többször is hangsúlyozza: Szlovákia számára létfontosságú az Európai Unió, sokkal fontosabb, mint a visegrádi együttműködés.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a szlovák külügyminiszter jelezte Szíjjártó Péternek: Szlovákia tudni szeretné, hogy a magyar állam mit vásárol az országban. Az aktuality.sk terjedelmes interjút közölt a szlovák külügyi tárcavezetővel – olvasható a ma7.sk-n, ami a portál szerzője szerint Korčok számára nem csak arra volt kiváló alkalom, hogy újra hitet tegyen nyugati, atlantista elköteleződése mellett, de arra is, hogy tovább élezze a már eleve általa kreált konfliktust.

Az interjú tulajdonképpen egyetlen vezérgondolaton alapul, amely iskolapéldája lehetne a görög retorikai hagyomány szerint hamis dilemmának nevezett érvelési hibának.

Korčok ugyanis többször is azt hangsúlyozza, Szlovákia számára létfontosságú az Európai Unió, sokkal fontosabb, mint a visegrádi együttműködés,

miközben azt sejteti, a magyar kormány szeretné kiszakítani Szlovákiát a brüsszeli akolmelegből” – írja Pomichal Krisztián.

Földvásárlás és a konzulátus ügye

Korčok az interjúban elmondja, semmiféle belpolitikai szándék nem rejtőzik az időzítés mögött, a diplomáciai tárgyalások megoldás nélkül maradtak, ezért kellett a külügyminiszteri találkozó után a nyilvánosság előtt is beszélnie a földvásárlási ügyről. Azt állítja, pusztán azért kérdezett rá a magyar félnél, miért akar földeket vásárolni, épületeket venni vagy templomokat felújítani, mert az „meghaladja a standard államközi viszonyok” kereteit.

„Itt mind a riporter, mind Ivan Korčok szándékosan figyelmen kívül hagy egy nagyon fontos tényt: elhallgatják, hogy a földvásárlási alap keretében nem a magyar állam vásárolt volna földeket, hanem magyar állami támogatással vásárolhattak volna földeket magyar mezőgazdasági vállalatok, ahogy az hektárszámra zajlik szerte az országban – például dán vagy kínai állami tőkéből” – jegyzi meg a szerző, majd hozzáteszi: A Kassán vásárolt épületek kapcsán pedig azt felejtik el kellően kiemelni, hogy a magyar kormány tulajdonába került egyik épületbe a kassai konzulátus költözött – a törvény és a szokásjognak megfelelő eljárás során.

Korčok azt állítja, a sajtóból értesült arról, Magyarország konzulátust költöztet az egyik épületbe.

A miniszter azt mondja, a pozsonyi nagykövetségi épület megvásárlásáról értesítették, a kassai konzulátuséról viszont nem, azt a sajtóból tudta meg.

Beneš-dekrétumok és a Felvidék elnevezés

Az interjút olvasva tehát nem lehet nem feltételezni, hogy ne szándékos feszültségkeltésről lenne szó” – szögezi le Pomichal. „A miniszter ugyanis az interjú egészében úgy beszél a Felvidéken zajló, magyar pénzből finanszírozott felújítási munkálatokról, mintha azok titokban, a szlovák fél háta mögött zajlanának.”

A probléma abban áll, hogy 2004-ben megegyeztünk egy bizonyos módszerben, hogy ezek a támogatások hogy érkeznek majd ide. Ettől fokozatosan eltért a gyakorlat” – mondja Korčok.

A ma7.sk szerzője szerint az egész beszélgetés egyik legfelháborítóbb eleme, hogy a szlovák külügyminiszter számon kéri a magyar államot, amiért az történelmileg érzékeny témákat nyit meg és nem tartja tiszteletben a kényes kérdéseket,

s közben úgy fogalmaz „eltérő véleményünk” van a Beneš-dekrétumokról, amelyek „Magyarország számára problémát" jelentenek.

Ezt követően a szlovák külügyminiszter kifejti, nem érti, a felvidéki magyar sajtó miért állítja be őt sovinisztának vagy magyarellenesnek. Egy augusztusi FB-posztja kapcsán, amelyben nehezményezte a Felvidék kifejezés használatát, elmondta: ő is 30 éve vegyes környezetben él, Szencen, a legjobb barátai magyarok, nincs azzal semmi baj, ha egymás közt a kocsmában vagy akárhol a  Felvidék kifejezést használják, de hivatalos kommunikációban ez megengedhetetlen.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos ezek megbízhatatlanok.
Ez van!
A Tiso féle náci Szlovákia úgy lett a II. világháború győztes hatalma, hogy Csehország annektálta. Ez mindent elmond.

"A Kelet-európai kisállam nyomorúsága".
Mindig elárulni a szomszédot.

NAGYON hiányos ez a fáskamra a szomszéd telkén hasonlat. Sok minden maradt ki belőle.

Ritka szemét alak ez a Korcok, ennek semmi sem drága, a saját hazája vesztesége sem, csak h. rúghasson egyet a magyarokba.

Munkaerő és a tőke szabad áramlása, schengeni határ. Ha már az EUt
tiszteljük és a V4-ek kevésbé.

És Benes elvtárs hogy érzi magát Felvidéken? Ja, és Pozsonyt szabad mondani? És Bécset? A Lengyel- és Olaszország az oké, vagy Polskát és
Italia-t kell mondanunk? Az akadémia szótárt át kell-e írnunk az oxfordi
nagyszótár mintájára?

Valamikor 1989-ben Melbourne-ben történt, hogy a Victoriai Magyar Emberjogi Alap alelnökeként, kihallgatáson vettem részt az ausztrál ellenzék vezérének helyettesénél, Mr Neil Brown-nál.
Ő sokat segített például akkor, amikor tüntetéseket szerveztünk a román diktator falurombolási programja ellen.
Ezen a kihallgatáson szóba került Trianon is. A magasrangú ausztrál politikus, így reagált: “Trianon? By now everybody knows that it was a fix.” Azaz: ‘Trianon? Mára már mindenki tudja, hogy csalás volt az egész.’

A kijelentés egy olyan ország potenciális vezetőjétől származott, amely aláírója volt a Trianoni Diktátumnak.

,,Szlovák külügyminiszter: Nem megyek át a szomszéd kertjébe felújítani a fáskamrát..,,

A hiányzó folytatás

...helyette elvenném a fáskamrát tartalmával és területével együtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés