A WHO szerint 180 ezer egészségügyi dolgozó is meghalhatott a koronavírus-járványban

2021. október 21. 21:53
A koronavírus-fertőzés következtében becslések szerint 80 ezer és 180 ezer közötti egészségügyi dolgozó halhatott meg világszerte 2020 januárja és 2021 májusa között – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.

A koronavírus okozta Covid-19 betegségben a világon már 3,45 millió ember halt meg az országok hivatalos közlései szerint, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet – emelte ki a WHO. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója hangsúlyozta: létfontosságú, hogy az egészségügyi dolgozókat az elsők között oltsák be.

Ötből két egészségügyi doölgozó van csak beoltva

Jelenleg viszont – 119 ország adatai alapján – öt egészségügyi dolgozóból még mindig csak kettő kapta meg a koronavírus ellen védő valamelyik oltás teljes dózisát.

Az átlagmutató azonban hatalmas különbségeket rejt egyes régiók és gazdasági csoportok között – tette hozzá. Míg Afrikában épp csak minden tizedik egészségügyi dolgozó van beoltva, a magas jövedelmű országok többségében az átoltottsági arány a 80 százalékot is meghaladja az egészségügyi dolgozók körében. A WHO főigazgatója számos alkalommal felemelte már a szavát a vakcinák méltánytalan globális elosztása miatt, és szüntelenül azt követeli a bőséges készletekkel rendelkező országoktól, hogy osszák meg másokkal oltóanyagaikat.

Hiába a COVAX, ha nincs elég vakcina

Hiába hozták létre a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátását célzó COVAX-programot, nem áll rendelkezésre elegendő vakcina.

A G20-országcsoport tagjai 1,2 milliárd dózis oltóanyagot ígértek a COVAX támogatására, de ebből eddig mindössze 150 milliót szállítottak.     Az adományok nagy részére vonatkozóan nincsen menetrend, a WHO nem tudja, hogy mikor és mennyi oltóanyag fog érkezni a program számára a jövőben – fejtette ki Tedrosz. A főigazgató arra kérte az országokat, hogy a veszélyeztetett csoportokat leszámítva addig ne osztogassanak a teljes védettséget biztosító vakcinákon felül emlékeztető oltásokat, amíg a szegényebb országokban emberek milliói még mindig az első dózisukra várnak.

A gazdagok már majdnem feleannyi harmadik dózist adtak be, mint ahány elsőt a szegények

A közepes és magas jövedelmű országokban máris csaknem feleannyi harmadik dózist adtak be koronavírus elleni oltásokból, mint ahányat a szegényebb országokban egyáltalán első adagként fel tudtak ajánlani

– jegyezte meg. A WHO célja, hogy az év végéig minden országban a lakosság legalább 40 százaléka be legyen oltva. Ehhez nagyjából 500 millió dózisra lenne szükség. Ezt a mennyiséget a jelenleg működő oltóanyaggyárak megközelítőleg tíz nap alatt képesek előállítani, de a készletek jelentős része a gazdag országokhoz kerül, ahol emlékeztető oltásként használják fel – mondta Tedrosz, hozzátéve, hogy a világon 82 olyan ország lehet, ahol nehézségekbe ütközik a 40 százalékos átoltottság elérése.

(MTI)

Fotó: Paulo Lopes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A világon már 3,45 millió ember halt meg koronavírusban.

Majdnem 8 milliárdból

Lassan 2 év alatt.

Gondolkodjunk egy kicsit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés