Elárulta a Svéd Akadémia, miért nem Karikó Katalinnak ítélték oda a Nobel-díjat

2021. október 10. 8:04
A tudományos közéletben sokan azt várták, hogy Karikó Katalin fogja kapni idén az orvosi Nobel-díjat.

Az mRNS-vakcinák alapját képező kutatásokért felelős tudós felfedezései rendkívül nagy mértékben segítették a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, mégis elmaradt az elismerés. Ő azonban nem csügged. Ahogy a magyar kutatóbiológus a Forbesnak elmondta:

Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van ráhatásom, és a díjbizottságokéra nincs.

A Svéd Akadémia döntését a szakmai többség igencsak érdekesnek tartotta. A Science tudományos lap is rácsodálkozott, hogy idén nem a koronavírus elleni vakcinákat megalapozó kutatások kiötlői kapták a Nobel-díjat, noha Karikó Katalint nem említik név szerint. Az elismerést végül az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian kapta a hőmérséklet és a tapintás érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért.

A közfelháborodást a Svéd Akadémia is érzékelte, így a főtitkár, Göran Hansson kénytelen volt megszólalni a témában. Úgy vélekedett: nem az a kérdés, hogy az mRNS-vakcinák kifejlesztése sikertörténet-e vagy sem, hanem az, hogy mikor és milyen felfedezésért fogják odaítélni a jövőben. Ehhez időre van még szükség, ezért mindenkit türelemre intett:

„Az mRNS-vakcinák fejlesztése csodálatos sikertörténet, amely hatalmas előnyére vált az egész emberiségnek. Ez az a fajta felfedezés, amelyet jelölni fognak.

De időre van még szükségünk.

Fotó: MTI/Cseke Csilla 

Összesen 226 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogyne. Majd ha az Orbán kormány kimúlik, lehetőleg csúfosan. A jó Enyedy Ildikóval ellentétben Karikó Katalin nem vitt be kezdőrúgást. Egy hölgy, aki a nemzet asszonysága, NEM rugdal.

Lehet, h. túlgondolom, bár amit a svédek előadnak az utóbbi években, azt lehet, h. nem lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés