A kormány nem hátrál a norvég pénzek ügyében, továbbra is az EGT-szerződés megújításának vétóját lebegteti

2021. szeptember 24. 7:41
A magyar kormány nem járul hozzá az EGT-megállapodás megújításához, ha Norvégia nem fizeti meg a szerződésben vállalt 77 milliárd forintos pénzügyi hozzájárulást Magyarországnak.

Kereki Gergő írása

Besült a kormány „végső” aduja – írta meg a Népszava csütörtöki száma, miután a magyar kormány belengette, megvétózná a 2022-ben lejáró Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló nemzetközi szerződés megújítását, ha nem sikerül a norvégokkal megegyezésre jutni a Norvég Alapok pénzeivel kapcsolatos vitában. A vita lényegéről ebben a cikkünkben olvashat. A Népszava azután kért információkat Oslóból, hogy a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt: 2022-ben az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak meg kell újítania az EGT-szerződést, és mivel ehhez konszenzusos egyetértésre van szükség, a magyar kormány végső esetben megvétózhatja azt. A norvég külügyminisztérium szerint viszont az eredeti, 1994-es EGT-szerződés nem tartalmaz semmilyen lejárati határidőt, így meghosszabbítani sem kell jövőre, ergo vétózni sem tud a kormány.

Lapunk megkereste az ügyben Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszát az alábbiakban olvashatják:

„Az Európai Gazdasági Térséget – melynek tagjai az uniós tagállamok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia – az EGT megállapodással hozták létre. Az EGT megállapodás szabályozza a három ország részvételét az EU belső piacán, az uniós ügynökségekben, uniós programokban, valamint pénzügyi hozzájárulását az EU-n és EGT-n belüli nagyobb társadalmi és gazdasági kohézió megteremtéséhez és az egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Az EGT megállapodás módosításához, valamint az abból fakadó részmegállapodások időszakos hosszabbításához, illetve újabb részmegállapodások megkötéséhez konszenzusra, tehát a tagállamok egyhangú szavazatára van szükség. Várhatóan 2022-ben kerül sor az EGT és Norvég Alapok következő ciklusának, valamint az ezzel együtt tárgyalt halászati kvóták biztosításáról szóló részmegállapodásoknak a megújítására.

Ezeknek a megújítandó, konszenzusos döntést igénylő megállapodásoknak a megkötéséhez a magyar hozzájárulás megadása abban az esetben várható, ha a jelenlegi periódusban vállalt kötelezettségét minden fél teljesíti.

A jelenlegi kötelezettségek teljesítése a jövőbeni együttműködéshez szükséges bizalom alapja. Megállapodást csak olyan országokkal tudunk kötni, amelyek a megállapodásokat teljesítik, azok végrehajtásában szakmai alapon járnak el és az együttműködést nem használják fel alaptalan politikai vádaskodásokra. Mindenekelőtt azonban abban bízunk, hogy a megalakuló új norvég kormánnyal a tárgyalások ismét vissza tudnak térni a mindannyiunk számára kölcsönösen ésszerű megközelítéshez és a Norvég és EGT Alapok nem válnak a Brüsszel által gerjesztett politikai indulatok kifejezésének terepévé.”

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tűnt fel, hogy a norvégok követeltek? Mégpedig azt, hogy az ökotárs.......

A kínai máskéntvállakozások a norvégok pénzének sokszorosát viszik ki csak a be nem fizetett ÁFA-ból. Több adónemet vagy a vámot nem is említem.
De Magyarország elitje korrupt, romlott és szociopata.
Ezért tartunk itt.
Apropó!
Lölő kilométerenként 63 milliárdért újít fel vasutat Kelenföldnél.
Ez 20x-os túlárazás.
Ezt még a Szíjártópeti apja se merte megtenni a Vasútépítő Zrt-jével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés