Karácsony Gergely: „Meg kell nyernünk a szellemi harcot a nacionalista populizmus ellen”

2021. szeptember 23. 10:54
A főpolgármester a balliberális Le Monde-ban közölt írást.

Ezúttal a francia Le Monde-ban publikált közölt cikket Karácsony Gergely főpolgármester. Ebben azt írja, a közép-európai demokratikus problémák strukturális problémákkal magyarázhatók, a populisták hibáztatása a demokrácia erodálásáért az ok-okozat felcserélése, ezért a társadalmi igazságtalanságok korrigálására szólított fel, amely a nacionalista mozgalmak felé tereli az állampolgárokat.

A városvezető úgy vélte, három évtizeddel a kommunista rendszerek összeomlása után a kontinensen ismét antidemokratikus politikai erők jelentek meg, akik cselekedetei gyakran hasonlítanak a tegnapi kommunistákhoz. A régi kommunistákhoz hasonlóan ezek a pártok támadják az idegen ügynököket, az állam ellenségeit, politikai gyakorlatuk a demokrácia normáit és intézményeit rombolja, a közszférát tönkre teszik, valamint hazugsággal és manipulációval szellemileg mérgezi a polgárokat – folytatta a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, jelezve: a nacionalista populizmus hajlamos az államhatalom és minden vagyonának monopolizálására összpontosítani.

„A 2022-es parlamenti választások (amelyeken Orbánnal fogok szembenézni) döntőek lesznek abban, hogy meg lehet-e még fordítani a magyarországi államfogást” – fogalmazott a főpolgármester, majd azt ecsetelte, milyen lépéseket tenne, ha megválasztanák.

„Budapest polgármestereként tanúsíthatom, mennyire fontos a helyi kormányzás. Akár demokratikus elkötelezettséggel, a kibocsátás csökkentésével, akár társadalmi beruházásokkal (olyan területeken, amelyeken az orbáni rezsim heves ellenzése ellenére már sokat haladtunk), a helyi hatalom ideális helyzetben van a polgárok életének javítására” – jelentette ki Karácsony Gergely, hangsúlyozva:

Meg kell nyernünk a szellemi harcot a nacionalista populizmus ellen, valamint a civilizációs harcot az éghajlatváltozás ellen, és ezt egyszerre kell tennünk.”

Címlapkép forrása: Facebook 

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsányné is visszamondaná Paks2-őt, sőt, az ,1-est nem hosszabbítaná meg.

A francúzok ajánlgathatják Kalácsonyt, hisz nem nekik lesz!
De nekünk hiába kínálhatják.

Lehet, hogy az unokák másképpen akarják csinálni, mint az apáik, kivéve, ha nem kommunisták. A kommunista vér nem válik vizzé.
Látjuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés