Böcskei: Nulla százalék esély van arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben

2021. szeptember 20. 14:44
A fővárosi tanácsadó szerint mindössze arról van szó, hogy a szervezők elmérték a rendszer kapacitásait.

Az ellenzéki előválasztás szombaton kezdődött volna, azonban szavazatokat kezelő szoftver már indulástól akadozott, majd leállt.

Az ellenzék egységesen a kormányzat által szervezett informatikai támadásról beszél,

a Fidesz pedig úgy reagált, hogy a „saját bénázásukat ne kenjék másra”. Böcskei Balázs nulla százalék esélyt ad arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be – számolt be cikkében az atv.hu. A fővárosi tanácsadó a Spirit FM Aktuálban úgy fogalmazott: 

Bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer. Nulla százalék esélyt adok erre a dologra” – reagált a politikai elemző arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e bármilyen külső támadás történt volna.

Valószínűleg nem állt rendelkezésre a tesztelési háttér

Szerinte politikailag sem lenne ésszerű egy újraindítható rendszert az első napon meghackelni. Böcskei emlékeztetett, hogy a szakértői megszólalások is abba az irányba mutatnak, hogy itt

a szervezők elmérték azt, hogy egy időben, ilyen mennyiségben, ekkora aktivitással fognak megjelenni a szavazók.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy rengeteg helyszínen van szavazás, ellentétben a 2019-es nyár végi budapesti előválasztással, ahol 15 helyszínen indult el a rendszer.

„Nem voltak felkészülve, valószínűleg nem is állt rendelkezésre az a tesztelési háttér, amivel ezt le lehetett volna mérni” – magyarázta Böcskei. Előzmény nélküli intézményről van szó, szerinte az lenne a furcsa, ha nem lennének korrigálásra szoruló elemek.

Először még óriási sikernek értékelték a leállást

Érdekesség, hogy a rendszer leállását követően az ellenzéki erők első reakcióikban még egy egészen másfajta narratívát próbáltak sugallni választóiknak, eszerint nem támadás miatt fagyott le a rendszer, hanem a hatalmas érdeklődést nem tudta feldolgozni az informatikai háttér. 

Az Előválasztás 2021 hivatalos Facebook-odalán például azt írták: 

Hatalmas siker az előválasztás – két órás leállás az erőforrásbővítésért. Minden várakozást felülmúlóan nagy számban jelentek meg szombat reggel az előválasztáson szavazni vágyók, ez pedig a magyar demokrácia fontos sikere.

De a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is ekkor még azt írta Instagram-oldalán: „Változást akaró tömegek rohamozták meg az ellenzéki sátrakat, amit az algoritmus hekkertámadásnak vett, ezért blokkolni kezdett.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfő délelőtti videóbejelentkezésében még mindig tényként állította, hogy kínai hackertmadás történt, és az események hátterében az Orbán-kormány áll. Bizonyítékot azonban ezúttal sem mutatott be az állítása igazolására.

Nyitókép: Facebook

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Mandiner-rajongók, a kínai szintetikus drogok nagyon ütősek és rövid idő alatt visszafordíthatatlan kárt okoznak az agyban.
Csak szólok.

Az a helyzet, hogy az ellenzék magára vállalta a fidesz kampányt. Ez egy
kedves gesztus tűlük, cserébe beküldhetnek 29 %-nyi képviselőt a 2022-es
Országgyűlésbe.

De tudnak. Cseh Katalin hadat üzent nekik.

De ő a DK alkalmazottja, igaz, nem papíron.
Én is furcsallom.

Állítólag egymás között elismerik, hogy nem igaz.

Pedig világos:
- az USA-szervert
- Kínán keresztül
- Orbán a Karmelita kolostorból irányította,
- de hogy ne bukjon le, a laptopot átvitette a Lendvai utcába

Az ellenzék függetlenobjektív lakájmédiája pontosan tudja, hogy hazudtak az ellenzéki pártok. Ezt onnan lehet tudni, hogy pl a hvg-n már szó sincs az előválasztásról. Egy cikk sincs. Eldugják a témát az olvasóik elől.

Új verzió: az előbb az atv-n mondta Tóth Bertalan, hogy a rendszer szándékosan maradt nyitva, szabotázs történt:-)
Eddig ezt hiszem el:-))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés