A DK orvos-politikusai tehát egyetértenek, a nem orvosból lett politikusok azonban nem

2021. szeptember 20. 22:33

Bauer Tamás
Facebook
Az emberek szeretik, ha lakóhelyük közelében látják el őket. Érthető szempont ez, csakhogy fontosabb ennél az, hogy kevesebbe kerüljön az ellátás.

„A DK orvos-politikusai tehát egyetértenek. A nem orvosból lett DK-s politikusok, az egymással szomszédos észak-pesti kerületekben induló Barkóczi és Varju azonban az ellenkezőjével kampányol: szerintük újra kórházat kellene nyitni Újpesten. Itt kerülhet szóba a jobbikos Rig Lajos, aki Barkóczi mellett ült az ATV stúdiójában, és aki 2015-ben mentőtiszti múlttal egy időközi választást nyert meg a tapolcai központú választókerületben, és kampányának középpontjában az állt, hogy újra nyissák meg a tapolcai kórházban a bezárt szülészetet.

Amióta az eszemet tudom, mindig azt hallom az egészségügyi szakemberektől, hogy Magyarországon túl sok a kórház, ésszerűen körülbelül feleennyit lenne szabad fenntartani. Nemcsak azért, hogy kevesebbe kerüljön a fekvőbeteg-ellátás – bár ez sem ördögtől való szempont –, hanem azért is, és talán ez a fontosabb, mert ha kevesebb, de nagyobb, több kezelést, több műtétet végző kórházban látják el a betegeket, az orvosok és szakdolgozók nagyobb rutint szereznek a műtétek elvégzésében, az egyéb kezelésekben, és több beteget fognak sikeresen meggyógyítani. Ezt mutatja minden összehasonlító statisztika a kórházak működéséről szerte a világon. A felelős egészségpolitikusok ezért mindenütt erre törekednek.

Magyarországon a Horn-kormány, Kökény Mihály minisztersége idején is erre törekedtek, ezt próbálta folytatni a második Gyurcsány-kormány idején Molnár Lajos, az ellenzék pedig tiltakozott, hiszen az emberek jobban szeretik, ha lakóhelyük közelében látják el őket illetve családtagjukat, akit meglátogatnának a kórházban. Érthető szempont ez, csakhogy fontosabb ennél az, hogy kevesebbe kerüljön az ellátás, és még inkább az, hogy nagy rutint szerzett orvosok és szakszemélyzet lássa el a betegeket. Tudják ezt az Orbán-kormányt szolgáló egészségügyi vezetők is, ezért szép csendben ők is arra törekednek, amit az MSZP–SZDSZ kormányok szakemberei nyíltan megmondtak az embereknek. Így zárhatták be Tapolcán a szülészetet, így zárták be a rossz állapotban levő kicsiny újpesti kórházakat (illetve szüntették meg bennük az aktív ellátást).

Nincs a mindenkori ellenzékiek számára hálásabb téma a kórházak »védelménél«, így védték annak idején a fővárosi önkormányzat döntésével szemben a csepeli kórházat (hogy ne kelljen a csepelieknek a szomszédos pesti kerületekbe menni kórházba), így szervezett Dávid Ibolya az MDF-ben élőláncot a pincehelyi kórház védelmében a Horn-kormány idején, ezt a logikát követte 2015-ös tapolcai kampányában a jobbikos Rig Lajos, és ezt követi most Barkóczi és Varju is Újpesten és Rákospalotán, követve Déri Tibor momentumos polgármester kezdeményezését. Komáromi Zoltán pedig udvariasan nem mondja ki, hogy az ilyen kampány felelőtlen demagógia, csak szelíden mondja azokat az érveket, amelyeket felelős egészségpolitikusként mondania kell.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bauer téved, mert Kökény Mihály és Molnár Lajos nem reformot hajtott végre, hanem káoszt hozott létre. Abban is téved, hogy a reform célja a takarékosság. Ugyanis ha csak a takarékosságra koncentrálunk akkor ez a szolgáltatás minőségének a rovására megy, ahogy ez történt az említett két személy működése alatt. Kórházakat zártak be, ágyszámokat csökkentettek és 26 ezer fővel leépítették az egészségügyben dolgozók létszámát és bevezették a várólistákat. Ugyanakkor a meglévő kórházakat nem fejlesztették, a betegszállításhoz sem nyúltak.

Mi lehet a reform célja?

A reform célja elsődlegesen a minőség javítása. Ehhez szüksége a megfelelő technika, technológia, jó szervezettség, jó minőségű szakemberek. Ennek megvan az ára és ezen nem lehet spórolni, mert közép és hosszabb távon a minőség rovására megy.
Szerintem először ki kellene jelölni Budapesten és megyeszékhelyeken a központi kórházakat, ahol a műtéteket elvégzik. Vele párhuzamosan ki kellene jelölni a városokban az utókezelést biztosító kórházakat, szülészeteket.Mindehhez megtervezni a korszerű betegszállítást.

Amennyiben ezek nincsenek ebben a sorrendbe végrehajtva és a fő cél a költségek csökkentése, akkor az lesz belőle, ami Kökény Mihály és Molnár Lajos működése alatt történt. Vagyis SZERVEZETLENSÉG, KÁOSZ.

,,A "Bauer"-szó nem parasztot jelent?,,

A német és magyar szótár szerint is:
der Bauer; paraszt, földműves, gazda, gazdálkodó, építő
der/das; Bauer kalitka

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés