Biden: Elkerülhetetlen volt a káosz

2021. augusztus 19. 17:50
Arra a kérdésre, hogy lehetett volna-e jobban kezelni az amerikai kivonulást, az elnök nemmel válaszolt.

Elkerülhetetlen volt a „káosz” Afganisztánban, miután az Egyesült Államok kivonta a haderejét az ázsiai országból – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök egy szerdán rögzített interjúban, amelyből csütörtökön tett közzé újabb részleteket az amerikai ABC televízió.

Biden szerint nem lehetett volna jobban kezelni a kivonulást

Arra a kérdésre, hogy lehetett volna-e jobban kezelni az amerikai kivonulást, az elnök nemmel válaszolt. „Nem, nem hiszem, hogy ezt úgy lehetett volna kezelni, hogy utólag mégis visszamegyünk és figyelünk. De hogy meglenne a módja annak, hogy kijövünk káosz nélkül? nem is tudom, ez hogyan történhetett volna meg” – fogalmazott Biden.    

Amikor a kabuli Hamid Karzai repülőtéren két nappal ezelőtt készült, sokkoló felvételekről kérdezték, az elnök csak annyit mondott, hogy a fotók „négy-öt nappal ezelőtt készültek”. Hozzátette, hogy a képeken látható jelenetek szerinte éppen arra világítottak rá, hogy az Egyesült Államoknak gyorsabban át kell vennie a repülőtér irányítását. „És meg is tettük” – fűzte hozzá.    

Az USA elnöke nem hátrál

Biden ismételten kiállt a csapatkivonással kapcsolatos döntése mellett. Azt mondta: választania kellett, hogy még több amerikai katona életét veszélybe sodorja-e, vagy kivonja őket. „Ez egyszerű választás volt, amikor Afganisztán kormánya, a kormány vezetője, repülőgépre száll és elrepül egy másik országba, s amikor azt látjuk, hogy az általunk kiképzett és felszerelt, 300 000 fős afgán haderő éppen összeomlik és a felszerelésüket hátrahagyva távozik. Ez történt” – fogalmazott az elnök.     

A The Wall Street Journal áprilisban arról számolt be, hogy Biden azon döntése, hogy kivonja az összes amerikai katonát Afganisztánból, ellentétes a legfőbb katonai parancsnokok véleményével. A cikk szerint Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok térségért felelős Középső Parancsnokságának parancsnoka, Austin Scott Miller tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka, Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője és Lloyd Austin védelmi miniszter is azon a véleményen volt, hogy az amerikai csapatok folyamatos jelenléte megőrizné az ország stabilitását.    

Az amerikai elnök a nőkkel és a lányokkal kapcsolatos afganisztáni jogsértésekkel és bántalmazásokkal kapcsolatban azt mondta:

„nem ésszerű” katonai erővel védeni a nők jogait.

Ehelyett „diplomáciai és nemzetközi nyomással” kell kényszeríteni az emberi jogok megsértőit, hogy változtassanak a viselkedésükön. 

(MTI, ABC News)

Kép forrása: MTI/AP/Susan Walsh

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És őt nem fogja szétszedni a CNN, WP, NYT, stb. Bezzeg ha ezt Trump tenné...
Majd esetleg írnak egy jót a klimaváltozásról, aztán jó napot!
Minden csoda 3 napig tart - ha nem Trumpról, Orbánról van szó.

Szerencséltlen szenilis hülye. Az ilyennek a kocsmában szánalomból
fizetnek még egy felest, hátha hamarabb elszundikál a kályha mellett.

Egy étteremből kétféleképpen lehet kijönni: elől a nő, hátul a férfi,
vagy elől a férfi és hátul a nő. Mit gondolsz miért úgy jövünk ki, ahogy
kijövünk?

És ez csak egy étterem és 2 ember.

Biden karikatúrája annak, ahogy egy amerikai elnöknek viselkednie kellene.

Látom nem műxik az ablaktörlő a szemüvegeden. Nembaj, majd legközelebb.

Csalással nyert, elkúrta Afganisztánt.

Fogalma nincs hol van és mit csinál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés