Azoknak lesz ingyenes a PCR-teszt, akik jó okkal nem oltatták be magukat

2021. augusztus 6. 22:27
Kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A KTK azt írta: Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban a halasztható műtéteknél nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen.

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, "mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével" – tudatták.

Megemlítették ugyanakkor, hogy több eset is kivételt jelenthet

A kormányrendeleti szabályozás – amellyel, mint írták, az ombudsman egyetért – tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével; azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem oltathatta be magát – fejtette ki a KTK.

A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a műtéti beavatkozások előtt szükséges PCR-tesztről szóló pénteken megjelent kormányrendeletet. A hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az alapvető jogok biztosa fontos előrelépésnek tartja, hogy a kormányrendelet orvosolja a jelentésében feltárt azon visszásságot, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigén gyorstesztek elvégzésének előírását eddig nem jogszabály, hanem közvetve az emberi erőforrások miniszterének egyedi utasítása, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ körlevele fogalmazta meg. A vonatkozó veszélyhelyzeti kormányrendelet e kérdéseket részletesen szabályozza, a kormányrendelet hatálybalépésével – az utasítások visszavonása mellett – a szabályozási szint igazolhatóan meg fog felelni az alkotmányosság követelményének.

(MTI)

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon persze semmi hasonló nem volt, nincs, és nem is lesz sajnos.
Kádár népe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés