Nem fér hozzá többé Magyarország a Norvég Alap forrásaihoz

2021. augusztus 4. 9:50
A kormány tárgyalna, de a norvégok lezárták az ügyet.

„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai" – erősítette meg a oslói külügyminisztérium. A Népszava kérdésére a norvég tárca egyértelművé tette:

az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

Orbánék tárgyalnának, de a norvégok lezárták az ügyet

A 77 milliárdos támogatás mostani elveszítéséhez több éves vita vezetett, írják. Hozzátették: noha a civil szervezeteknek járó támogatás csak töredéke az alap teljes összegének, a vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását. A kormány beleszólást akart ebbe,

a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez.

Végül úgy tűnt, 2020 végére megszülethet a kompromisszum. Pár nappal karácsony előtt a norvég külügyminisztérium be is jelentette, hogy megszületett az egyezség. De aztán kiderült, hogy a civil pénzek elosztásával kapcsolatban csak abban állapodtak meg: a két kormány később külön állapodik meg egy mindkét fél számára elfogadható, a kormánytól független támogatáskezelőről. Aztán a 24.hu írt nemrég arról, hogy a megállapodásra július második feléig volt idő a szerződés szerint, és mivel addig sem egyeztek meg a felek, a támogatás veszélybe került, írják.

A Telex az alapok hátteréről azt írja, hogy Norvégia és a másik két állam az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának, „cserében” az EGT és Norvég Alapok révén önkéntesen hozzájárulnak az európai célkitűzések eléréséhez.

Az alapokat 95 százalékban Norvégia finanszírozza, a fennmaradó rész Izland és Liechtenstein hozzájárulása.

Emlékeztettek: az EGT és a Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. A jelen időszakra Magyarországnak előirányzott pénzeszköz 214,6 millió euró (359 forintos euró mellett ez 77 milliárd forint). A norvég külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Magyarország inkább nem kérte a Norvég Alapból általa felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába nem szólhatott volna bele. A norvég külügyminiszter korábban azt is mondta, ha nem az alapból, akkor másképp kell majd támogatniuk a magyar civil szervezeteket, írják.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Összesen 320 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A honvédelem pénzbe kerül. Egyébként jogilag hogy is néz ez ki?

Norvégia kiszáll a magyarok prostituálásából. Az év legjobb híre.

Én a norvég krimiket tiltanám be. Jo Nesbotól már úgyis elolvastam mindent, a Tetovált lány meg tényleg szar.

Miért is???
"...Norvégia és a másik két állam az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának, „cserében” az EGT és Norvég Alapok révén önkéntesen hozzájárulnak az európai célkitűzések eléréséhez..."

Látsz te itt olyat, hogy az a pénz Magyarországot illeti??????
Pártunk és Kormányunk annyira fél a civilektől, hogy miattuk beáldozott 77 Mrd Forintot.
Persze a Vezér ezzel nem dicsekszik...

"...Norvégia és a másik két állam az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának, „cserében” az EGT és Norvég Alapok révén önkéntesen hozzájárulnak az európai célkitűzések eléréséhez..."

Látod te itt nevesítve Magyarországot?? A norvégok oda adják ezt a pénzt egy másik EU tagnak oszt jónapot.

Mert szerinted Norvégia megtagadná a fizetést még akkor is, ha Magyarország van nevesítve abban a megállapodásban? Nem hiszem, hogy a norvégok ennyire hülyék lennének.

A norvég kormány ahogy Soros György civil szervezetei, melyek ténylegesen politikai szervezetek, ideológiai alapon akarják felhasználni. Másként fogalmazva, a politikai élet befolyásolására, aminek köze sincs ahhoz ami a honlapon olvasható.

,,A Norvég Alap és az EGT Alap célja Magyarország Norvégiával, Liechtensteinnel és Izlanddal való kétoldalú kapcsolatainak fejlesztése, a gazdasági és szociális különbségek csökkentése.,,
https://www.norvegalap.hu/hu/

Kizártnak tartom, hogy a több mint hatvanezer civil szervezet közül csak az Ökotárs, az Autonómia Alapítvány, a DemNet és a Kárpátok Alapítvány által alkotott konzorcium felel meg, csak ők függetlenek a kormánytól, a pártoktól.
Ilyen alapon azt is mondhatjuk, hogy a norvég kormány akadályozza az eredeti célok megvalósítását a norvég alap felhasználása tekintetében.

"a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez." - el tudom képzelni ilyen szervezetek lehetnek, ha ennyire követelika láthatatlanságot...
...
A hatvanezer civil szervezetből ők lennének a norvég kormány szerint akik függetlenek: Ökotárs, az Autonómia Alapítvány, a DemNet és a Kárpátok Alapítvány.

Sokba kerül ez a norvégoknak.. majd rájönnek...

Nem, de mivel Norvégia nem tartja be a megállapodásokat , hivatkozással erre ki lehet zárni őket a tenderből.

Egyébként mi azzal is jól járunk, hogy a bomlasztóknak elzáródtak a pénzcsapok.

Igen, de Magyarország lemondott erről a pénzről, mert a kormány annyira fél a civil szervezetektől, hogy nem akarta, hogy kapjanak 4Mrd Forintot, hiszen akkor azok tudnának tiltakozásokat szervezni ellenük.

Igen, viszont Magyarország önként (!!!!!) lemondott erről a pénzről, mert nem akarta, hogy a civil szervezetek kapjanak úgy 4Mrd Forintot, hogy azt a kormánytól teljesen függetlenül használhassák fel.
A Párt annyira fél a civil szervezetektől, hogy inkább lemondott 77Mrd Forintról, csak nehogy a -tőlük- független civil szervezetek pénzt kaphassanak és megerősödhessenek.
Éljen a demokrácia!!!!

"...A norvég kormány látja, hogy a magyar civil szervezeteknek szüksége van pénzre, úgyhogy „megpróbálunk más utat találni a támogatásukra – annak ellenére, hogy ez egyre nehezebb, főleg Magyarországon”, mert a magyar kormány egyre csak nehezíti a civil szervezetek működését, mondta a Politicónak adott interjújában a norvég külügyminiszter arról, hogy Magyarország inkább nem kérte a Norvég Alapból általa felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába nem szólhatott volna bele..."

Ha jól hallottam, úgy négy milliárd felett valamilyen civil alap sáfárkodna ( ha sumákolnak be kell őket perelni...) A maradék viszont a Kormányé lenne és ebből a pénzből bőven helyre lehetne hozni a "szivem csücske" Velencei tó víz háztartását ( 40 miliárd ) mielőtt kiszárad. Ne jöjjenek azzal, hogy 1870-ben a huszárok gyakorlatoztak a mederben, azóta nagyon sok embernek van arrafelé nyaralója és rengetegen ugranak le fürdeni Pestről és Fehérvárról ( 50 illetve 15 km).

Szerintem a norvégok kitudnak bújni egy per alól. Simán befizetik a pénzt az Unió kasszájába és ezzel teljesítenek. Akkor meg bottal üthetjük a pénz nyomát, mert az Uniótól biztos nem kapjuk meg. ( Igazából azért fizetnek, hogy használhassák az Unió közös piacát.)

Szerinted honnan tudnám megszerezni a hivatalos dokumentumot, ha nem dolgozom a közigazgatásban?
Egyébként magyar oldalról sem tagadják, hogy elszállt az a pénz.
Mi kell neked még ezen kívül??

Ami meg a "ferdítést" illeti, böngéssz:

https://effekteam.hu/okotars-m..


"...A Telexhez eljuttatott közleményében Norvégia, nevezetesen Ine Eriksen Søreide külügyminiszter is megerősítette, hogy nincs megállapodás Magyarországgal az EGT és Norvég Alapokról, mert a donor országok (Norvégia, Izland, Liechtenstein) és Magyarország nem tudtak megállapodni az EGT és Norvég Alapok civil társadalomnak szánt támogatásainak a kezeléséről..."

Nem kell ám mindent elhinni amit a Habony-Médiaművek ír, mert akkor nagyon elszakadsz a valóságtól.

A tények pedig továbbra sem zavarnak téged.

Az a baj bármilyen pernél, hogy előbb hallottam az Info Rádióban, hogy a többi 14 kedvezményezettel ( a "V3-mal" is...) már megegyeztek.

Egy fenét! A pénz a magyar piacok vám nélküli megnyitásáért jár. Nem norvég adomány.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés