Az oroszok szerint az Iszlám Állam harcosai érkeznek Afganisztánba

2021. július 28. 18:00
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai érkeznek Afganisztánba Szíriából, Líbiából és több más országból – jelentette ki szerdán a tádzsikisztáni tárgyalásokon tartózkodó Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu ezzel kapcsolatban közölte: Oroszország megerősíti tádzsikisztáni katonai támaszpontjának harci képességeit, és kiképzésben részesít helyi katonákat. A tárcavezető szerint a biztonsági helyzet gyorsan romlik Afganisztánban a nemzetközi csapatok kivonása közepette. Moszkva különösen azzal kapcsolatban adott hangot aggodalmának, hogy elmondása szerint növekszik az Iszlám Állam ereje Afganisztán északi részén. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség tájékoztatása szerint Sojgu az Afganisztánba érkező dzsihadista harcosokkal kapcsolatban kiemelte, hogy egyes esetekben „nagyon komolyan megszervezett” mozgalmakról van szó.    

Az amerikai csapatkivonást „elhamarkodottnak” minősítő Sojgu elmondta, hogy Moszkva kiképzésben részesít tádzsik katonákat a Tádzsikisztánban működő orosz katonai támaszponton és a hozzá köthető létesítményekben.

„Fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy megerősítsük támaszpontunk harci képességeit, és tervet dolgozzunk ki arra, hogy együtt lépjünk fel abban az esetben, ha egy felkelő esetleg beszivárog” – mondta. Egy magas rangú, meg nem nevezett orosz diplomata mindazonáltal a Reuters hírügynökségnek azt mondta: Oroszország biztonsági szempontból előnyösnek tartja egyúttal a tálib radikális iszlamista lázadók térnyerését Afganisztán északi részén, tekintve, hogy a tálibok nem ápolnak jó kapcsolatokat az Oroszország által még veszélyesebbnek tartott iszlamista szélsőségesekkel.    

Oroszország augusztus 5-10. között hadgyakorlatot tart több mint ezer orosz, tádzsik és üzbég katona részvételével Tádzsikisztán Afganisztánnal határos részén.    

Sojgu szerdán a tádzsik fővárosban, Dusanbéban tárgyalt kínai hivatali partnerével, Vej Feng-hóval. A kínai védelmi minisztérium a találkozót követően közleményt adott ki, amelyben úgy foglalt állást: „Pekingnek és Moszkvának meg kell erősítenie az együttműködést az afganisztáni és közép-ázsiai változó helyzet tekintetében. Reagálva az afganisztáni és közép-ázsiai helyzet változására, a terrorizmus ellen együttesen harcoló feleknek össze kell hangolniuk megközelítéseiket, konszenzust kell kialakítaniuk, meg kell erősíteniük az együttműködést és össze kell hangolniuk cselekményeiket” – áll a beszámolóban. A közlemény szerint a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy Pekingnek és Moszkvának „határozottan meg kell védeniük Kína és Oroszország legfőbb érdekeit, a nemzetközi jog érvényesülését, valamint a regionális biztonságot és stabilitást”.    

Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán Peking támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibokat, ám feltételül szabta, hogy a táliboknak szigorúan el kell határolódniuk minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol. A Vang vezette delegáció szerdán a kelet-kínai Tiencsinben találkozott egy kilencfős tálib küldöttséggel, élén Abdul Gáni Barádarral, a tálibok második számú vezetőjével.

(MTI)

Fotó: HOSHANG HASHIMI / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés