Óriási a 2022-es választás tétje a fiatalok számára – Koncz Zsófia a Mandinernek

2021. június 26. 7:00
Muszáj foglalkozni a fiatalok elvándorlásával, a kormánynak számos intézkedése született a hazacsábításuk vagy itthon tartásuk érdekében – mondja a fideszes képviselő. Koncz Zsófiát a következő generáció kihívásairól, politikai szerepvállalásukról és ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatairól kérdeztük. Interjúnk.

Lukács Flóra írása

Tavaly került be a parlamentbe a borsodi időközi választáson szerzett győzelme nyomán. Nőként milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a törvényhozásban?

Nyilván a legnagyobb kihívás maga az időközi választás volt, egy óriási, országos figyelmet kiváltó küzdelem. Az, hogy a győzelem révén fiatal női politikusként jelen lehetek a parlamentben, talán még nemzetközi szinten is meglepetést okozott, legalábbis hozzám eljutottak ilyen visszajelzések. Visszaigazolása ez az eredmény annak is, hogy a magyar társadalom igenis nyitott a fiatalokra és a nőkre. Semmilyen hátrányt nem érzek a parlamentben sem a munkám során. Sőt.

Édesapja, Koncz Ferenc tragikus halála miatt volt szükség a választásra. Mit hozott otthonról?

Hit, haza, család – ebben gondolkodtunk otthon. Szinte mindent édesapámtól tanultam, azt is, mennyire fontos, hogy az ember továbbadja a gyermekének, amit a világról gondol. Én ezt tapasztaltam a szüleim részéről, és az, hogy ma nőként politikus lehetek, az elsősorban azért van, mert apám hitt bennem, a család pedig támogatott. Ezeket az értékeket akarom az Országgyűlésben is megjeleníteni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a helyi embereket képviseljem.

Egyik korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a nők és a fiatalok hangja szeretne lenni a parlamentben. Az elmúlt félév során mennyire tudott megfelelni ennek?

Maga ez a nyilatkozatom is figyelemfelkeltő volt. Hídszerepet szeretnénk betölteni a korosztályok között, már gyermekkoromtól nagyon tiszteltem az előttünk járókat, mindig hálás vagyok azokért a beszélgetésekért, amelyeket idősebbekkel tudok lefolytatni. Látom rajtuk a nyitottságot. Ugyanakkor

próbálok olyan témákat is felkarolni, előtérbe helyezni, amik kifejezetten a fiatalokat érdeklik. Ilyen a környezettudatosság.

Ezért is vállaltam szerepet a fenntartható fejlődés bizottságában, szívügyemnek érzem ezt a témát, sokszor nyilvánulok meg ezzel kapcsolatban. Egyik helyi példa a jó kezdeményezésekre Szerencsen az Újrahasználati Központ működése, valamint a szervezett szemétszedéseink. Helyben, kicsiben is lehet tenni a nagy célokért, vannak civil szervezetek Magyarországon szép számmal, melyek akár nemzetközi mércével is remek programokat hajtanak végre. Például a Pet kalózok, aki szinte hungarikumnak számítanak, gyakorlatilag egy bulival kötik össze a szemétszedést. Mindenkit bíztatok, próbálja ki! Fontos hogy a jövő generációja foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel, akárcsak az állatvédelemmel.

Azért a fiatalokat komoly egzisztenciális kérdések is izgatják, például a saját jövőbeli megélhetésük.

Muszáj foglalkozni a fiatalok elvándorlásával. Szinte missziómnak tekintem a szülőföldjéről elszármazott, már máshol munkát vállaló fiatalok hazacsábítását. Tíz hónapot Franciaországban, három évet pedig az Egyesült Államokban éltem, tudom, a mai világban egyáltalán nem ördögtől való külföldön gyakorlatot szerezni, kipróbálni a képességeinket, tanulni, dolgozni. Azért kontrasztként hadd idézzem fel: 2010 előtt akadt olyan kormányzó politikus, aki inkább elküldte volna a fiatalokat. Szerintem ez rossz irány, aki csak tud, maradjon, de azzal sincs probléma, ha valaki mégis elmegy egy időre. Az a lényeg, hogy ők aztán vissza is jöjjenek. Kétségtelen, ez is egy összetett kérdés.

Mire lenne leginkább szükség?

Elsősorban a munkahelyeket, a szakképzést, illetve az oktatást kellene mihamarább még vonzóbbá, hatékonyabbá tenni. A kormány valamennyi területen fontos lépéseket tett, ide sorolnám a szakképzésben az új ösztöndíjrendszer bevezetését. Én is próbálok segíteni a helyi szakképzési centrumnak abban, hogy megtalálja a vállalatokkal a kapcsolatot, illetve abban, milyen képzéseket lenne érdemes indítani, ami a közelben tartaná a fiatalokat.

Hogyan tenné vonzóbbá a közügyek iránti érdeklődést a fiatalok számára? Felmérések szerint ugyanis a következő generációnak csekély az affinitása a politika irányában.

Az online tér előtérbe került, a hangjukat is ott hallatják a fiatalok. Tizenéves koromban kiváló fórum volt az egyébként ma is jó lehetőségnek számító helyi Fidelitas-csoport.

Fontosnak tartom személyesen is találkozni a fiatalokkal,

érdekel a véleményük, az, hogy milyen problémákkal küzdenek, mi az, ami szerintük jó, és mi az, amit kevésbé látnak annak. Ha kisebb csoportokban beszélgetünk, jobban megnyílnak a középiskolások és az egyetemisták is.

Említette a Fidelitast, de ott van a Polgári Magyarországért Alapítvány is. Mi segítheti elő, hogy egy fiatal politikai pályára lépjen?

Szerencsen 2005-ben alapítottuk a Fidelitast, 2010 előtt, ellenzékben egészen más ifjúsági szervezetet szervezni, fiatalokat ebbe bevonni. Az egésznek volt egy kis forradalmi hangulata is. A Fidelitas ma a fiatalok javaslatait képes becsatornázni akár egészen a kormányzatig. Ma is vannak forradalmi ötleteik. Aki belép a szervezetbe, nyilván már érdeklődik a politika iránt, akadnak, akik kifejezetten szakpolitikával akarnak foglalkozni, és persze olyanok is, akik csak keresik a hasonló értékrendű fiatalokat, egy jó közösséget.

Hogyan ítélné meg kifejezetten a Fidesz helyzetét a fiatalok körében?

Ahogy a cégek vagy a különböző vállalkozások, úgy a pártok esetében is kulcskérdés az utánpótlás. A Fideszen belül egyre több a fiatal politikus, akik közül többen akár államtitkári vagy miniszteri szinten is megjelennek. A kormánypártnak nagyon fontos a fiatalos kommunikáció, ugyanakkor azt nehéz felmérni, hogy a fiatalokat a politika mennyire fogja meg. Helyes iránynak tartom, hogy a fiatalokkal alapvetően fiatalok kommunikáljanak.

Erősödik a pártvetélkedés, ami a 2022-es választások előszele. Mit gondol, a fiatalok elköteleződése lényeges szempont lehet a voksolást illetően?

Sokat emlegetjük a 2002-es választást, édesapám akkor két vokssal kapott ki. Minden szavazat számít, így a fiataloké is, ráadásul úgy vélem, a 2022-es megmérettetés tétje éppen számukra lesz óriási. Nem mindegy ugyanis, hogy jövőre a nemzeti értékeket és érdekeket előtérbe helyező kormány folytatja, vagy sem. Kifejezetten a fiataloknak szóló intézkedés az első nyelvvizsga ingyenessége, a jogosítvány támogatása, illetve a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó mentessége, de akár a családtámogatások is. Ezek mind segítik, hogy itthon is lehessen boldogulni. Úgy vélem, a fiatalokat ma az online térben, célzott döntésekkel és a családokon keresztül lehet megszólítani.

A fiatalok 34 százaléka a Fidesz mellett. Legutóbb a Medián készített 2020 februárjában olyan felmérést, amely korcsoportonkénti bontásban vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit. Ebből kiderül: a 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz, az összes fiatal szavazó 34 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a korosztályban a második a 11 százalékon álló Momentum volt, a harmadik a 8 százalékos Jobbik, a negyedik az 5 százalékos LMP, majd a DK a maga 4 százalékával. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékát is idevéve tehát az ellenzéket a Jobbikkal együtt is csak a fiatalok 29 százaléka támogatta, és ugyanennyien voltak a bizonytalanok. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas – még a teljes fiatal lakosság körében mért eredménye is magasabb, mint a nyugati jobboldali pártoké a biztos szavazók körében.

Fotók: Földházi Árpád

Együttműködésben a Polgári Magyarországért Alapítvány gyakornoki programjával

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2022, A kérdés:
a) 2022 után Magyarországot MAGYAR érdekek alapján fogják vezetni,
vagy
b) 2022 után Magyarországot IDEGEN érdekek alapján fogják vezetni?
a) esetében önazonos emberek, a lehető legmagasabb felelősségi szinten, Fidesz-KDNP,
b) esetében NEM SZAVATARTÓ, megbízhatatlan-hiteltelen rothschildetássak G. Soroson keresztül, Ganajcsapat, azaz Demokratikus Koalíció
Jobbik Magyarországért Mozgalom
LMP – Magyarország Zöld Pártja
Magyar Szocialista Párt
Momentum Mozgalom
Párbeszéd Magyarországért
a Kétfarkúak
ugyanúgy Magyarország megszűnéséért "dolgoznak"...
Tehát, pátosz nélkül le kell szögezni:
2022: ÉLET VAGY HALÁL.

Minél nagyobb, összetettebb, minél több hangszeres egy zenekar, annál magasabb szintet képvisel.
De ez neked magas, az, hogy kínai, orosz, az csak annyit jelent kereskedem kínaival, orosszal, mindaddig, míg mindkettőnknek hasznos.
Ez ennyi.
Ez a zenekar kettő hangszere.
Ti, amit tudtok, legyünk minél kisebbek, ami az élet felszámolása, maga a halál.

LOL

Ugye milyen élhető volt Magyarország, amikor EZEK legutóbb kormányoztak! Milyen élhető volt a bruttó 180 ezer forintos orvosbérekkel, a 60 ezer forintos minimálbérrel, a zéró gyermekek utáni adókedvezménnyel, a foglalkoztatást terhelő világbajnok adókkal, a munkanélküliséggel és inflációval stb. stb.

És hát milyen élhető most Budapest, mióta felszabadult a Zorbán alól!
És milyen élhető Eger... bocs, az nem jó példa... akkor milyen élhető Pécs... jaj, az sem jó, most zárta ki a moslék a saját polgármesterét... akkor milyen élhető Szolnok... ja az se jó... eh...

Egyetértek.
Nagyon durva, hogy ez a "Zorbán elüldözte a fiatalokat" meg "menekülnek az emberek a diktatúra elől" típusú ballib narratíva él és virul, miközben valóban, Magyarország SEMMILYEN TEKINTETBEN NEM LÓG KI az európai trendekből, sőt!
Egy hasonló fejlettségű, talán egy picit még előttünk járó Lengyelországból lakosságarányosan SOKKAL többen mentek el, és ugyanez igaz a térségbeli országok többségére Litvániától Bulgáriáig. Sőt, ugye ma már brutális az elvándorlás Dél-Európából is.

És valóban, nem ez (a valóság) jön át, hanem a ballib propagandája a földi pokolként ábrázolt Magyarországról...

Hogy fogsz bemenni a Parlamentbe, macskajancsi?
Kivágnak, mint macskát szarni, te rühes dög.

Álmodik a nyomor! :)

És nevetünk, amikor vitatkozunk velük mert, csak így érdemes.
A méreg csak nekünk ártana, igaz?

Vigyázz, Júdás is így gondolkodott, így lázadozott Jézus ellen.

"Egyetemben"? Oda biztos nem járt. Egyetemen talán.

Te ilyen hiszékeny vagy? Jól benyaltad, amit Palika 1955 bácsika mindenkinek megpróbált bemesélni! :)))

Jakab volt az egyetlen frakcióvezető, aki nem gratulált Koncz Zsófinak! Nem volt még ilyen bunkó a Parlamentben!
Zsófi győzelme után be se mert menni a Parlamentbe. :)))

Ha zavarna, nem nevetnék rajta.

Csakhogy nekem Júdás lázadása jutott eszembe akárkivel szemben is mondtad volna.
Nem a kritikáról van szó, hanem arról, ahogy kritizáltad.

A mostani libsik humortalanok. Pár éve annyi humor volt többeknek az írásában, sokat lehetett nevetni rajta. Most már inkább kinevetjük őket, akkora marhaságokat írnak.

Szia! Nézem a meccset.

Velejéig romlott ez a népség, Jakabostól, Dobrevig.

Hanyagoljál, tökfej!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés