Juszt László a szlávokra és a románokra emlékezne Trianon alkalmából

2021. június 5. 12:40
„Már megint Trianonra emlékeznek!” – hördül fel az újságíró a Facebookon.

Az újságíró a nemzetiségek arányait veszi górcső alá, és a magyar vezetők vakságáról értekezik közösségi oldalán, válaszul az országos megemlékezésekre. „Emlékezzünk, hogy az osztrák-magyar monarchia 51 millió lakossából 46 százalék volt szláv (szlovák, rutén cseh, morva, horvát, lengyel). Volt 6 százalék román. Német 23 és magyar 20 százalék. Természetesen ugyanez volt az arány a hadsereg tisztikarában és legénységében is” – kezdi Juszt László.

Mi vezetett Mohácshoz?

Azonnal levonta a következtetést is: „Mi ez, ha nem a tökéletes vakság az ország vezetőinek részéről? A főnemesség nem akart Bécsnek ellentmondani. Hiszen előtte meg kellett volna békülni a nemzetiségekkel. Meg kellett volna adni a románoknak, horvátoknak, szlovákoknak, szerbeknek a szabad nyelvhasználatot, a szavazati jogot és még – horribile dictu! – az autonómiát is. Akkor inkább vesszen minden! És így is lett.”

Juszt László külön felhívja a figyelmet Horvátországra: „És emlékezzünk arra is, hogy az egykori Horvátországban, – amelynek része volt 1910-ben a mai Szlovénia is – mindössze 4, nem tévedés négy százalék volt a magyar lakosság aránya.” A megmondóember szerint lehetőségeink téves megítélése a magyar uralkodói elit sok évszázados „hagyománya”. „Csak azt nem fogja fel a mai elit sem, hogy

ez a politika vezetett Mohácshoz, Világoshoz és Voronyezshez is…”

vonja le a végső konklúziót pár mondat után Juszt László.

Kép forrása: Juszt László Facebook-oldala

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Meg kellett volna adni a románoknak, horvátoknak, szlovákoknak, szerbeknek a szabad nyelvhasználatot"

Hogy maradhattak fenn ezek a nyelvek ezer éven át, ha nem volt szabad használni?

Nem kell ahhoz nagyon magyarnak lenni, h. az ember a szíve mélyéig átérezze az aljas igazságtalanságot, a feltétlen szolidaritást az anyaországi és az elszakított területeken élő magyarokkal.

Nem lesz addig igazi békesség, míg az utód államok nem biztosítanak széleskörű autonómiát a területükön maradt őshonos, valaha államalkotó, most helyenként ráadásul egy tömbben élő magyar kisebbségnek.

A tűzzel játszanak. Minden kormánynak úgy kell kormányozni, h. még az őshonos kisebbségük is otthon érezhesse magát. Nagyok itt az adósságok.

Én Juszt Lászó édesanyjára emlékeznék röviden.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés