Joe Biden szerint Izrael válaszcsapásai nem aránytalanok

2021. május 14. 7:13
Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön közölte: Washington támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön a jövő hét elején megvitatni az izraeli-palesztin konfliktust.

Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy az Egyesült Államok korábban blokkolt egy ilyen rendkívüli ülést, amelyet pénteken tartottak volna. (Az ülések összehívásához a Biztonsági Tanács mind a 15 tagjának beleegyezése szükséges.) Blinken csütörtökön az ausztrál külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban. Elmondta, hogy az Egyesült Államokat mélységesen aggasztja az erőszak, amely Izrael utcáin dúl az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződése miatt. Szavai szerint mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van a szabadsághoz, a méltósághoz, a biztonsághoz és a jóléthez.

Mindkét félnek képesnek kell lennie arra, hogy békében éljen – mondta Blinken.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Izraelnek alapjoga megvédenie magát, és hogy alapvető a különbség a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet és az izraeli kormány között. Az előbbi rakétákat indít a Gázai övezetből izraeli területre célozva, míg az utóbbi a támadásokra reagál – mondta Blinken.

Joe Biden szerint arányos az izraeli válasz    

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: Blinken azt követően beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök közölte, úgy látja, hogy Izrael „nem reagálja túl jelentősen” a rakétatámadásokat. A Biztonsági Tanácsnak a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolásával foglalkozó eddigi ülései egyébként rendre eredménytelenül értek véget.

Egy 87 éves asszony az újabb izraeli halálos áldozata a Hamász radikális palesztin iszlamista szervezet rakétatámadásainak.

Az idős nő csütörtökön vesztette életét, amikor a szirénák figyelmeztetésére óvóhelyre tartott és a fején megsebesült. Hétfő óta ő a Hamász rakétatámadásainak nyolcadik áldozata. Az iszlamista szervezet közlése szerint az izraeli válaszcsapások során csütörtökig 103 palesztin vesztette életét, köztük gyerekek. Az izraeli halottak között is van gyermek: egy ötéves fiú. A Hamász a héten már csaknem kétezer rakétával támadott izraeli célpontokat. Ezek közül mintegy 300 el se jutott Izraelbe, a többi zömét pedig megsemmisítette az izraeli Vaskupola nevű, rakétaelhárító védelmi rendszer.

(MTI, AP, AFP)

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát itt nem két Hófehérke harcol egymással. Izrael hajlamos dög nagy, bár pontos bombákat használni. A Hamasz meg gyakran az ősi módszert alkalmazza, mozgatható rakétakilövőket használ, amelyeket előfordul, hogy egy iskola vagy kórház udvaráról aktivál. Amire a válaszcsapás érkezik, ők már eltüntek, a szerencsétlen civilek meg ott maradnak. Mindkét fél meg lobogtatja a másik fél által megölt gyerekek és nők számát. Szó sincs itt egy normál ( katona-katona ellen) háboruról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés