Zsidó egyházak perelik a Mazsihiszt

2021. április 19. 7:38
Az ügy hátterében az örökjáradékkal kapcsolatos aránytalanságok állnak.

Mint azt megírtuk, március elején Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke levélben szólította fel Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy rendezze a Mazsihisz örökjáradékkal tartozásait. Most azonban úgy tűnik, hogy az ügy a jeruzsálemi vallási bíróság elé kerül – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A benyújtott keresetben – amelyhez a Köves Slomó által vezetett Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is csatlakozott – az ortodox fél azt sérelmezi, hogy az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységéhez szükséges feltételeket biztosító, illetve a kommunista államhatalom által elkobzott és vissza nem szolgáltatott ingatlanvagyon kárpótlását jelentő 1998-ban bevezetett örökjáradékból aránytalanul nagy összegben részesül a Mazsihisz a másik két hitközséghez képest.

Az elmúlt huszonhárom évben folyósított járadékok összvolumene 30,6 milliárd forint, amelyből a Mazsihisz 26,8 milliárd forintot kapott

annak ellenére, hogy a számba vett, vissza nem szolgáltatott ingatlanok közel ötven százaléka az orthodox hitközséghez tartozott” – nyiltakozta Deutsch Róbert az üggyel kapcsolatban. A vallási vezető hozzáette, hogy azért terelik jogi útra az ügyet, mert a korábban írt levelükre a Mazsihisztől nem érkezett válasz.

Deutsch cáfolta a Mazsihsznek azt a közleményét, amely szerint a keresettet a Holokauszt Áldozatainak Emléknapján adták volna be. Mint mondta, azt már hetekkel korábban benyújtották.

Címlapképen: Heisler András gyertyát gyújt hanuka alkalmából

Kép forrása: MTI/Ceglédi Zsolt

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés