Országos tiszti főorvos: Még nem dőlt el, kell-e harmadik oltás

2021. április 16. 16:15
Müller Cecília szerint nem érdemes abban reménykedni, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat.

Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, tehát látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte, a járvány harmadik hulláma tetőzik, de enyhe csökkenés tapasztalható. Az elmúlt napon 5216 új fertőzöttet regisztráltak. A következő héten arra kell számítani, hogy az új fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd – mondta. Ismertette, hogy a kórházban lévők száma mérséklődött, tízezer alá csökkent a súlyos állapotú betegek száma;

jelenleg 9459 embert ápolnak kórházban, és 1117-en szorulnak lélegeztetésre. Csütörtökön 241 beteg hunyt el.

Közölte: eddig 3 145 592 ember – a lakosság 32 százaléka – kapta meg az oltás első adagját. Vagyis átlagosan minden harmadik magyar állampolgárt beoltották valamelyik vakcinával. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották. Müller Cecília arról beszélt, hogy ennél a betegségnél – különösen a fertőzést okozó vírus brit variánsánál – nagyon fontos az egyéni védelem. Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat! – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra

Hozzátette, a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra. Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások hétfőn kezdődő jelenléti oktatására kitérve felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek tiszta, rendezett és fertőtlenített környezetbe térhetnek vissza, de ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményeknek újra alkalmazniuk kell a korábbi járványügyi protokollokat és higiénés rendszabályokat. Biztonságosabb a visszatérés, mert

az eddig regisztrált pedagógusok több mint 80 százaléka kapta meg az oltást,

és folyamatban van további 31 ezer, közoktatási intézményben dolgozó beoltása is – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik, emlékeztető oltás beadására. A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet ad a súlyos, szövődményes megbetegedések ellen, azaz rendkívül fontos, hogy most védetté tegyük magunkat – mondta Müller Cecília, hozzáfűzve, a jövőbeli oltási protokollok kialakítása a vírus mutációitól és a vakcinát gyártó cégek folyamatos vizsgálataitól függ.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés