Csoóri-életmű, Bodó Viktor, Pilinszky 100, Snétberger – javában folyik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021. április 14. 18:40
Összeköt. Elmesél. Élményt ad.

Javában folyik a 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az online programsorozat felidézi a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és bemutatkozási lehetőséget ad korunk jelentős alkotóinak – műfaji megkötések nélkül. „A 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc Tata koreográfiája, Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett Hallgatója, Bodó Viktor rendezése, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska Pilinszky 100 előadása is mind garancia a fesztivál által képviselt minőség bemutatására” – írták a beharangozóban.

A közvetített események ingyenesen megtekinthetőek

Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál péntektől tíz napon át közvetít változatos kulturális programokat. „Negyven év alatt generációk ismerték meg a tavaszi fesztivál élményt, számukra az idei kiadás egyszerre reflektál a múlt becses hagyományaira, és mutat be mai, kortárs trendeket.

2021-ben jól megférnek egymás mellett a legendás előadók és az új produkciók.

Csakúgy, mint a néptánc és a kortárstánc, az egyházi kórusművek és a jazz, a film alapú színház és a színház alapú film” – vallják a szervezők.

Budapest Fesztivál Zenekar / Fotó: Stiller Ákos

A tíznapos fesztivál minden estéjén egy-egy kiemelt eseménnyel jelentkezik, amelyeket a fővárosi kulturális intézmények társrendezvényei egészítenek ki. A fesztiválon legendás hangversenyek, táncjátékok, koncertek, versek és filmek tekinthetők és hallgathatók meg. Fischer Ivántól Bodó Viktoron át Snétberger Ferencig – kiváló művészek munkái kerülnek terítékre. A fesztivál kínálatát számos fővárosi partnerintézmény színesíti online programsorozataival. Ezek a maguk műfajában legjobbnak számító műhelyek saját platformjaikon teszik hozzáférhetővé alkalmi válogatásaikat.

Összeköt. Elmesél. Élményt ad.

Az A38 Hajó oldalán elérhetővé vált négy korábbi fesztiválkoncert felvétele; a nézők 24 órán keresztül láthatják a francia L.E.J, az észt Ewert and the Two Dragons és a magyar Mörk produkcióit, illetve a Mabon Dawud Republic és Ábáse közös szervezésű, afrikai sztárvendégekkel megspékelt koncertjét United in Sound címmel.

Bodó Viktor: Az öldöklő angyal / Fotó: Thomas Aurin

A Budapest Jazz Club három korábbi koncertjének felvételével (Free Style Chamber Orchestra, Road Six Sax, Varga Bendegúz Kvintett), a Trafó pedig a hazai kortárs tánc történetét feldolgozó összeállítása mellett a francia Yoann Bourgeois darabjának itthoni online premierjével készült.

A Fonó Tavasz keretében a népzenei vonal is hangsúlyos szerepet kapott: az Enyedi Ágnes-Salamon Soma duó, a Nyitrai Tamás-Mihó Attila hegedű duó és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes mellett egy különleges podcast is hallható lesz a FolkEmbassy révén Csoóri Sándor életművéről.

A filmek sem maradnak ki

Három mozifilm-sorozatot is láthatnak az érdeklődők a Budapest Film jóvoltából, amely Budapest Távmozi rendszerével lassan egy éve szolgáltat online vetítéseket a mozitermeket kényszerűen nélkülöző nézők számára. Három operafelvétel is megjelenik a Royal Opera House repertoárjából: a Macbeth, a Manon Lescaut és a Giselle a Puskin Távmozi jóvoltából érkezik a képernyőre.

Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska / Fotó: Balogh János

A hat éve indult A művészet templomai sorozat öt legsikeresebb darabját is elcsípheti az érdeklődő, ha Frida Kahlo, Salvador Dalí vagy Tintoretto munkásságára kíváncsi. A Cseh Intézettel közösen rendezett Cseh Filmkarnevál pedig a Toldi Távmozin keresztül hozza el az elmúlt év öt kiemelkedő cseh filmalkotásait.

Négy évtizedet még meghatározó momentumain keresztül is szinte lehetetlen bemutatni, mi mégis erre vállalkoztunk az online 41. Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésével. Olyan virtuális eseménnyel készültünk idén, ami egyszerre állít méltó módon emléket az elmúlt 40 évnek, beszél a jövőről, és nyit a jelen közönsége felé. Szeretnénk megmutatni a budapestieknek, a vidéken és külföldön élőknek egyaránt a minőségi kultúra esszenciáját, főként most, ebben az időszakban, ami ugyanakkor tanít is minket; segíteni, elfogadni, átadni. Örülök, hogy újra együtt lehetünk a közönségünkkel” – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója. A cél közös: az egyetemes értékek, a budapesti hagyományok ápolása és újragondolása.

Nyitókép: Kleb Attila

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés