Két Magyarország találkozása: végleg leszámol ellenzékével Orbán Viktor, vagy leváltják a Fideszt?

2021. április 8. 11:35

Pető Péter
24.hu
Vona tévedése az volt, hogy egyedül is képes a Jobbik a Fidesz fölé kerekedni.

„»Győztünk« – mondta a mikrofonba Orbán Viktor 2018. április 8-án a Bálnánál felállított színpadon, és ezzel valójában keveset mondott el a Fidesz brutális sikeréről. A kormánypárt sorozatban harmadszor is megszerezte a mandátumok kétharmadát, az ellenzék pedig totális vereséget szenvedett. A kiütés másnapján megjelent elemzésünkben azt írtuk: »Az ellenzék minden értelemben megbukott, a Jobbik gyökeresen más politikával centire ott tart, mint négy éve, a baloldal pedig atomjaira hullott. (…) Ez Orbán Viktor és a Fidesz országa.«

És most, három évvel később, éppen úgy elképzelhető, hogy szóról szóra közölhető lesz ugyanez az összegzés egy esztendő múlva a választások utáni reggelen, minthogy végül leváltják a miniszterelnököt, és felszámolják rendszerét.

Miért ennyire megjósolhatatlan ma az eredmény?

Azt minden előtt fontos leszögezni, hogy a politika gyors tempóban képes változni, egy »őszödi beszéd« egyetlen pillanat alatt fordíthat föl mindent, amit most látunk. Ami viszont az, hogy nagyjából két hasonló méretű tábor vetélkedését mérik a közvélemény-kutatók.

Hogy egyáltalán két táborról beszélünk, az már meg is üzeni, mi ennek a ciklusnak a radikális fordulata. A centrális erőtér végét is jelentő politikai változás, hogy a baloldali-liberális-zöld pártok (DK, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) és az egykor szélsőjobboldali, rasszista és antiszemita, mára konszolidálódott Jobbik szövetségre lépett, ezzel egyúttal a régi világ (DK, MSZP) és az új politika (Jobbik, LMP, Momentum, Párbeszéd) is békét kötött. Az érintettek ezzel a Fidesz magabiztos választási győzelmének garanciáját számolták fel.

A kormánypárt első kétharmados sikere után erősítette meg a többségi elvet a magyar választási rendszerben. Ennek köszönhetően legnagyobb kisebbségként az örökkévalóságig nyerhette volna a választásokat, mivel tőle balra és jobbra olyan erők helyezkedtek el, amelyeknek egymással kötött szövetségére nem volt semmilyen sansz, ahogyan arra sem volt esélyük, hogy önmagukban fölé kerekedjenek.

Érdekesség, hogy a Jobbik néppártosodásnak nevezett mérséklődési folyamata mégis ebbe a politikai irrealitásba vetett hit volt. Vona Gábor akkori Jobbik-elnök fölismerte, hogy a Fidesztől jobbra nincs elegendő szavazó ahhoz, hogy a pártja hatalomra kerüljön, így elindult a mérséklődés és a centrum irányába, ahogyan egyébként Orbán tette a kilencvenes évek közepén, amikor rájött, hogy radikális liberális pártként plafon van fölötte, így átvezette politikai közösségét az akkor vezető és szervezettség nélküli jobboldalra. Vona tévedése ugyanakkor az volt, hogy egyedül is képes a Jobbik a Fidesz fölé kerekedni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 236 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vajon hogyan merseklodott a Jobbik?
Mar nem akkora tahok, mint voltak, nem kopkodnek cipokbe, nem hurcolnak be krumplit a Parlamentbe, vagy miben merik ezt a bizonyos merseklodest?

A vége úgyis az lesz, hogy a Fidesz kénytelen lesz létrehozni saját
ellenzékét. Mert a moslék még ellenzéknek is alkalmatlan. Ők csak
önmegvalósító politikai celebek külföldi zsoldban, kellően kevés
IQval.

Az emberek - kevés kivétellel - beleborzonganak abba, hogy Fegyőr,
Jakab, vagy Dobrev legyen a minelnök. Kiveri őket a víz arra a
gondolatra, hogy Kamugeri faszbukon keresztül rendeli el a
klímaháborút a Nap ellen és ennek keretében sóval hinti be a
Városligetet, 60 km/órás sebességkorlátozást rendel el az
autópályákon és a műszaki leállósávokat bicikliúttá alakítja.

Beégett? Valami alternatív valóságban élsz. Gyurcsányotok tette nyilvánvalóvá, hogy semmi értelme az ilyen vitáknak, mert aki gátlástanul képes hazudni, az nyeri meg a pillanatot. Ugyanakkor a hazudozási képesség/késztetés meg nem jelzi a kormányzóképességet.

Vissza a téeszeket! Akkor a hatalom, és a termelő erőforrások birtokosa még a falusi lakosság volt! Ja, nem.

Sem haszonélvező, sem a roncstársadalmad tagja nem vagyok. Napi 10-12 órát dolgozom, 4 kiskorú gyermeket nevelek, és igénybe veszem azokat a lehetőségeket, melyekkel a kormány támogatja a családokat. Nem vagyok párttag, nincsenek politikai kapcsolataim, vállalkozásom sikerét soha nem segítette, hová húzom az X-et. De ha te sértettséged okán már évek óta Gyurcsány, Jakab, Szél, Szabó, Karácsony sikerének szurkolsz - mindezzel támogatva az ország elk.rását, a bolsevikok és a neomarxisták hatalomra jutását, az LMBTQWERTZ-féle propagandát és a migránskvótát -, akkor köpd szembe magad!

Tökéletes. Amíg ezt tagadjuk, nem nézünk szembe ezekkel a tényekkel, nem is nyerhetünk.

Egy idős ember esetleg félti a nyúlfarknyi jövőjét, a fura, h. sok fiatal az élet-kilátásait nem. Ki honnan tájékozódik, abban hisz. Sokaknak teljesen mindegy, csak nem-orbán.

Pillanatnyilag talán mi állunk jobban, ők hozzák a valós formájukat és ettől nem lesznek többen, a fura, h. kevesebben sem.

Ahogy a migráns ellenes népszavazás érvénytelen lett, a 19-es önkormányzati választás, a választás az Államokban, ez mind nem ad sok okot optimizmusra. Vszg. sok múlik majd azon, mennyire sikerül megszólítani az inaktívakat. Normális esetben nem lennének döntési helyzetben, de ez egy nem normális világ.

Aki 22-ben veszít, annak NEM lesz lehetősége 26-ban visszatérni.

Nem ég le a pofádról a bőr?
15 éve hergeltétek a cigányokat, mint az amerikai demokraták a négereket, most meg nem akarsz visszatérni oda?
Ha ti kerültök kormányra, skkor nekünk adóemelés jön, hogy beledöglünk, ti meg segélyeztek és hergelitek a lakosságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés