Járóka Lívia: Európa és a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek

2021. április 8. 17:44
A Nemzetközi Roma Nap alkalmából köszöntötte a romákat Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke.

„Ez a nap középpontba helyezi kultúránk csodálatos értékeit, nyelvi sokszínűségünket, történelmünket és mindazt az emberfeletti akaratot és kitartást, mely a roma embereket jellemzi” – hangsúlyozta Járóka Lívia ünnepi köszöntőjében.

Járóka emlékeztetett arra, hogy a 2020-as év az egészségügyi és gazdasági válság sújtotta világ szenvedéseiről és megpróbáltatásairól szólt. „A Covid-19 járvány roma közösségeinket kiemelten sújtotta, és veszélybe sodorta sok cigány embertársunk boldogulását.

Ma értük, a bajbajutott és nehéz helyzetbe került roma barátainkért is szólunk, hiszen tudjuk: van remény, és véget ér ez a sok megpróbáltatás”

– mondta.

Járóka kiemelte, hogy a mai megemlékezés ilyen vészterhes időkben egyben fontos üzenet is a cigányság számára. „Új reményről szól ez a nap. Arról, hogy Európa és a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek. Felemeltetésről, hogy a jövőben sok tehetséges roma fiatal, fiúk és lányok egyaránt, rengeteg munkával és tanulással, küzdelemmel és szorgalommal, de felemeltetnek, és képviselve közösségeinket siker koronázza útjukat.

Nekünk ezért kell dolgoznunk nap, mint nap, hiszen felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk a roma közösségeinkért”

– emelte ki az EP alelnöke.

1990 óta április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, mely idén az első Roma Világkongresszus 50. évfordulója is.

 Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés