Az Euronews szerint mégis csak az EMA által jóváhagyott vakcina mellé jár igazolás

2021. március 12. 15:50
A hírt még nem erősítette meg más forrás, az orosz vakcina vizsgálatát pedig már megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség.

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak, állítja az Euronews. Erről beszélt két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol az Európai Parlament frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról. Az Euronews birtokába került leirat szerint az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a következőket mondta: „Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem.” Ez a kínai és az orosz oltásokat érintheti, de a Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

A Bloomberg hírügynökség kedden közölte azt, hogy információik szerint a tagállamokban vészhelyzeti engedéllyel rendelkező oltóanyagok is bekerülhetnek az uniós rendszerbe, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. A hírügynökség akkor felhívta rá a figyelmet, hogy a javaslat ezen része még változhat a bejelentésig. Az Európai Bizottság egyébként jövő szerdán hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit.

Az Euronews megkereste Ujhelyi Istvánt, aki az Európai Parlament vakcinaügyi kontaktcsoportjának egyetlen magyar tagjaként aktív az ügyben. Azt írta, azt szeretné, hogy egyetlen egy magyar állampolgárt se érhessen hátrányos megkülönböztetés abból fakadóan, hogy melyik vakcinával oltották be. Ennek biztosítása a kormány kötelessége.

Fotó: MTI/Vajda János

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vízfejek.hülyék!
Akkor a kínaiak, indiaiak, arabok ki leszmek zárva?
Nem vagyok virológus vagy járványügyes de nem inkább azt kellene ígazolni, hogy van-e ellenanyag a vérben?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés