Hazaárulás mint nagyhatalmi elvárás

2021. február 27. 18:56

Joe Biden meglepő nyilatkozattal hozakodott elő. Nyomatékosan felhívta a szövetségesei, különösen a magyar kormány figyelmét az új amerikai adminisztráció elvárásaira.

2021. február 27. 18:56
Földi László
Földi László

„»Az életet és igazságot nem lehet egymástól elválasztani, mert ugyanegy dolognak két oldala. Csak az lehet igazság, ami egy egyetemes életből származott, és csak az az igazi élet, amely az Isten gondolatának igazságát követi.« (Ravasz László püspök)

Amerika elnöke, Joe Biden meglepő nyilatkozattal hozakodott elő. Nyomatékosan felhívta a szövetségesei, különösen a magyar kormány figyelmét az új amerikai adminisztráció elvárásaira. Ezek egyike, hogy ne folytassák a többi nagyhatalommal – Oroszországgal és Kínával – a gazdasági és politikai együttműködésüket. Miért is? – kérdezhetnék a nagyhatalmi gondolkodásban kevésbé jártas polgárok. Egyszerűen azért, mert a Fehér Ház ezt nem nézi jó szemmel, hiszen eme kapcsolódások sértik az amerikai érdekeket.

Azt nem tudni, Amerika szövetségesei miként reagáltak a figyelmeztetésre, de a magyar válasz meglehetősen elegánsra sikeredett, mely csak annyiból állt, hogy a jelzett témát a magyar vezetés belügyként és nem szövetségi kérdésként kezeli. Nemcsak azért volt mértéktartó kormányunk reakciója, mert a bideni stílus nem támogatott a nemzetközi diplomáciában, hanem a megfontoltság sem teszi lehetővé az otrombaságot.

A politikai bölcsesség, miként a bölcs gondolkodók úgy általában, nem nagysághoz, azaz mérethez, hanem időhöz, azaz életkorhoz kötöttek. A tapasztalathoz, a kiérlelt életszemlélethez hosszú idő kell. Húszévesen lehet valaki zseniális matematikus, művész vagy bármilyen tudományban jártas. A képességek és szorgalom már korai életkorban sikerre vezethetik a kiválasztottakat. De hogyan lehetne bárki bölcs megfelelő élettapasztalat nélkül? A tehetséget a múló idő érleli valóban nehezen támadható éleslátássá.

Nincs másként a politika világában sem. Nem sovinizmus, hanem tény, hogy Magyarország azon kevesek táborához tartozik, ahol az államiság már ezer éve fennáll. Mellőzve az érvek sokaságát, csak annyit tehetünk hozzá – bár szerényen –, hogy ezzel szemben az Egyesült Államoknak még kétszáz éves múltja sincs. Birtokol viszont hatalmas földrajzi területet, a Fed nyomdájából kikerülő számolatlan mennyiségű dollárkötegeket és persze erős hadsereget.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2021. február 28. 15:44
Nem sok van már hátra Amerikának. A 80-as évek elejétől mára már megfordult a pénzügyi trend az USA-ban. 35 évvel ezelőtt az amcsi lakosság átlagban alig volt eladósodva és jelentős megtakarítással rendelkezett. Mára ez megfordult. 1% alá zuhant az átlagos lakossági megtakarítás, viszont minden vagyontárgya a népnek adósságból van. Persze így lehet élni egy országnak, de nem lehet a világ gazdasági életében az élen maradni. Az nem tud futóversenyt nyerni, aki menet közben 10-10kg ólmot köt a lábaira. És most ez a vén hülye elnökük nem a súlyoktól akar megszabadulni, mint ahogy azt a Trumf okosan elkezdte, hanem a kényszer-szövetségeseit lökné kisebb-nagyobb akadályként a versenytársa lábai elé. Csak az a baj ezzel a taktikával, hogy az a másik (mármint Kína) gazdaságilag már előtte van, így aztán nehéz elé görgetni bármit is, csak még ezt nem engedik bevallani a világnak.
Mátyás01
2021. február 28. 15:12
És ez a vén geci, a háttérhatalom seggnyalója még csak egy hónapja van hatalmon. Már most visszasírom Trump-ot, az összes hibájával együtt.
nyugalom
2021. február 28. 14:30
Erdekes, se a kinaiak, se az oroszok nem tesznek ilyen felszolitast az amerikaiak ellen!
Magyarok Pásztora
2021. február 28. 12:53
Tisztelt Földi Úr! Mi nem szövetségesei vagyunk ezeknek hanem csak szolgái, gyarmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik