Gulácsi fittyet hányt a szurkolói közeg elvárásaira

2021. február 26. 9:08

Hrutka János
WMN
Így születnek hősök, példaképek.

„Ám véleményt formálni, kiállni az ember által helyesnek, jónak vélt dolgok, (köz)ügyek, kényes témák mellett még ekkor sem egyszerű, dolgozik az emberben a múlt, a minták, a megfelelés és elsősorban a félelem. Hiszen a segítő kéznek, a támogatónak kell utána kifutnia tízezrek elé, figyelmen kívül hagyni a füttykoncertet, olvasni a lejárató üzeneteket, kommenteket, hallgatni az utca emberének negatív megnyilvánulásait. Furcsán néz aztán a fejlődési ív más szakaszánál tartó csapattárs, értetlen az edző, kérdőn pillant a klub és a szövetség: ezt miért kellett? (...)

A segítségnyújtás, a rászorulók helyzetének enyhítése, a problémájukra való figyelemfelhívás tehát része a mindennapoknak, a társadalmi, politikai témakörök érintése viszont még gyerekcipőben jár. Sokan úgy gondolják, hogy a sportoló csak sportoljon, ne menjen át a nagyfiúk homokozójába játszani, viszont van egy markáns réteg, amely pont az elismertséget, releváns követői bázist maguk mögött tudóktól várná azt, hogy elmondják véleményüket. Így vagy úgy! »Mindenki függ valamitől. Tudod, hogy mindenki függ.«

Így a kényesebb kérdéseknek, témáknak csak néhányan fogják meg a kezét, csak páran mernek kilépni velük az utcára. Kevesen vállalnak a magyar válogatott kapuséhoz hasonló tettet, pedig elkelne még »kettő vitéz és tudós négy«. Gulácsi Péter bejegyzésével fittyet hányt a szurkolói közeg elvárásaira, mert és tudott autonóm lenni, független, miközben tudta, hogy lesznek következményei. Kiállni a közvélemény elé, vállalni önmagad, jó szándékú gondolatod, esetleges építőjellegű kritikád, ismerve hozadékát és annak mértékét – egy igazi bátor, szabad tett. Ha egyetértesz azzal, amit mondani, közvetíteni akar, ha nem, becsülendő. Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül egyaránt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fejlődési ív????
Miféle fejlődési ívről beszélsz? Ja, hogy attól, amit Isten teremtett egy férfi és egy nő a család és persze a gyerekek, ha vannak jó pár ezer éves találmány?
Gulácsi szerint, bármennyi férfi és bármennyi nő is lehet egy örökbefogadott gyereknek a családja. Na, de mit szól ehhez a gyerek?

Gulácsi olyan bátor, mint a fogatlan oroszlán. Ha itthon élne nem merte volna leírni ezt a képtelenséget.
Csak azt nem értem, hogy miért nem mutat példát, miért családban él a feleségével és a gyerekével?
Nem elavult ez már kicsit? Le kellene cserélnie az asszonyt valamelyik csapattársára, különben nem hiteles a fickó.
És te sem!

"Furcsán néz aztán a fejlődési ív más szakaszánál tartó"

Aki - sok millióan, - elvan azzal, hogy korán kel, teszi a dolgát, dolgozik, adót fizet, ölel, gyermeket nemz és nevel - azokról sem Hrutkának sem Gulácsinak nincs véleménye, sem így, sem úgy.
Ellenben, a seggüket riszáló, szegény prájdoló-elnyomott buzikról azokról kőkemény melléállást hirdetnek.
És ennyi, ez 100%-os bizonyítvány Gulácsi és Hrutka emberi minőségéről.

Gulácsi a hős. Megállapította Hrutka Jani.

Szar opportunisták vagytok. Megállapította Legyetek, a hős.

Harmadnap megették Robin kobzosát.

Az adakozás és a politikai véleménynyilvánítás két külön dolog.

Vannak olyan sportágak, amelyekkel a sportolók aránytalanul nagy jövedelmeket érnek el. Tiszteletre méltó, ha ezek a sportolók a valós teljesítményükkel meg nem szolgált jövedelemrészükből szerencsétlen sorsú embertársaiknak nyújtanak segítséget.

A sport versenyhelyzet, a háborúzás békés változata. A sportoló közössége(ke)t képvisel, mint egykor a katona. Teljes közösségeket, nem azok egyes politikai platformjait. Normál esetben a katona sem politizált, hanem küldetést és parancsokat teljesített. Miután felhagyott a háborúzással - hiszen az is életkorhoz kötött dolog volt, mint ma a versenysport - politikussá vagy politizálóvá vál(hatot)t. Esetleg úgy döntött, hogy megmarad közösségi ikonnak, ha alkalmas volt rá.

Mint minden hasonlat, a fenti sem száz százalékos, de talán érzékelteti mi a probléma Gulácsi Péter idő előtti politikai megnyilvánulásával.

És Hrutka János példája sincs rendben. A pár száz kigyúrt, mindenre rátelepült, balhézó, hőzöngő 'szurkolón' kívül ott volt a Fradi mögött egy milliós nagyságrendű ezerszínű szurkolói közösség. Ha ezt nem érzékelte és nem tudott különbséget tenni a kettő között, az nagy baj.

Végezetül megkérdezném Hrutkától, hogy amikor annak idején Kovács István vagy Egerszegi Krisztina kifejezte a politikai állásfoglalását, s kapott érte hideget-meleget, azt is ilyen lelkesen üdvözölte, mint most Gulácsi Péterét? Csak őszintén, de ne nekem, hanem magának.

Egy fenét, csak a pénzét félti, mert ha nem pc akkor a nyugati liberális szarháziak elérhetik, hogy kitegyék a jól fizető csapatból. Gulácsi nem karakán, hanem egy pénzéhes szarházi!

1986-ig még ha tudtam, akkor a Fradi edzéseire is kimentem. A magyar fociedzők már akkor is és azóta is csak szellemtelenségre és léhaságra neveltek. Utána jött az, hogy a gyerekeke lelkét is megrontották. Gulácsi lehet, hogy jó kapus, de a lelke az ördögé. Nem érdekel a foci, sem itthon, sem külföldön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés