Jobban kezelte a járványt Magyarország, mint az uniós átlag

2021. február 16. 15:00
Tizennégy uniós tagállamban haltak meg arányaiban többen tavaly, mint Magyarországon – köztük a hazánkat egyes járványkezelési intézkedései miatt bíráló államok. A legrosszabb helyzetben Spanyolország van, ahol a magyar érték (9,9 százalék) több mint duplája ez a szám. 

Az uniós átlagnál jobban kezelte a vírushelyzetet hazánk 2020-ban, hiszen a halálozási adataink kedvezőbbek az Európai Unió 26 országának átlagánál – derül ki az Eurostat adataiból (Írország adatai hiányoznak a heti gyűjtésből). Az adatok itt – a havonta frissülő online kiadványban – érhetők el, mi a február 14-én leszűrt számokból dolgoztunk. 

Míg az Európai Unió 26 országában 10,9 százalékkal többen haltak meg 2020-ban, mint egy évvel korábban, addig Magyarországon ez a szám az Eurostat adatai szerint 9,9 százalék – mondja lapunknak Szalai Piroska, a terület szakértője. 10 százalék alatti többlethalálozás 12 országban (köztük hazánkban is) található, afeletti pedig 14-ben.

A legrosszabb helyzetben Spanyolország van, ahol a magyar érték több mint duplája ez a szám.

Itt a 2019-es halálozásokhoz mérten több mint ötödével (20,8 százalékkal) több halálozást tartanak nyilván 2020-ra vonatkozóan. Nem sokkal van lemaradva a szomorú lista első helyétől Belgium sem, a maga 18,9 százalékával, a harmadik Lengyelország 18,7-tel. Olyan országokban is rosszabb a helyzet az uniós átlagnál, mint a hazánkat a tavaly tavasszal életbe léptetett különleges jogrend miatt kritizálók táborába tartozó Hollandia (13 százalék) vagy Svédország (12,5 százalék).

A V4-ek többi országa sajnos ugyancsak nem állnak túl jól a halálozások tekintetében,

a lengyelek mellett a cseheknek (17,2 százalék) és a szlovákoknak (11,6 százalék) sem sikerült jobban megfékezniük a járványt, noha utóbbi országot a tömeges tesztelések miatt egyes orgánumok ugyancsak előszeretettel állították példaként hazánk elé. 

Az adatok mélyebb elemzésével foglalkozó Szalai Piroska a Mandinernek nyilatkozva rámutat: a tavaszi első hullámban hazánkban még kisebb is volt a halálozások száma, mint az előző év azonos időszakában, az egész éves átlagot az őszi hullám rontotta sajnos le, a novemberi és a decemberi kiugróan magas számoknak „köszönhető” az említett 9,9 százalékos többlethalálozás nagy része. 

Hogy támogassa az országok Covid-19-hez kapcsolódó politikai és kutatási erőfeszítéseit, tavaly áprilisban az Eurostat kivételes adatgyűjtést hozott létre a teljes heti halálozásról – részletezi a módszertart lapunknak Szalai Piroska. Mint kifejti, ezzel az adatgyűjtéssel az uniós statisztikai hivatal célja az volt, hogy olyan gyors statisztikákat szolgáltasson, amelyek bemutatják a heti halálesetek teljes számának változó helyzetét 2020 elejétől. A heti halálozásokról rendelkezésre álló valamennyi adatot a nemzeti statisztikai intézetek önkéntes alapon továbbítják az Eurostatnak. Hazánkban a KSH csatlakozott az önkéntes adatgyűjtéshez, s hetente frissülő adatokat küld az Eurostat számára, továbbá ezzel egyidőben elérhetővé teszi a saját honlapján is őket. Ám a standard demográfiai adatgyűjtésből származó

hivatalos végleges statisztikák hónapok múlva fognak csak rendelkezésre állni Magyarországon,

s több, mint egy év múlva az Eurostatnál – hívja fel a figyelmet a szakértő, aki szerint ebből adódhatnak majd további eltérések is.

Csak egy példa: mint ismert, hazánkban a január 29-én megjelent legutóbbi KSH-s népmozgalmi gyorstájékoztató szerint, az akkor ismert adatok alapján 2020-ban 7,7 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben, 139 549-en, 9946-tal többen, mint a megelőző esztendőben.

Januárban és februárban, valamint májustól júliusig kevesebben, az év többi részében viszont többen hunytak el, mint 2019-ben. Részletesebben: a legnagyobb mértékű növekedés az év utolsó hónapjaiban, októberben (18 százalék), novemberben (61 százalék) és decemberben (44 százalék) történt, a legjelentősebb, 15 százalékos csökkenést pedig januárban regisztrálták. Az elhunytak számának október-decemberi jelentős mértékű emelkedése következtében a halálozások és születések különbségéből adódó éves természetes fogyás 47 316 fő volt, ami 17 százalékkal nőtt a 2019. évi 40 410 főhöz képest. Ahogy Szalai Piroska rámutat, várhatóan ezek a számok is változhatnak még, hiszen a végleges adatok minden év közepén jelennek meg a KSH-ban is.

Nyitókép: Federico Gambarini, DPA, AFP

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezen én is gondolkodtam, mert egy darabig figyeltem ezt a statisztikát, és tényleg mozgott (utána kínos módon rájöttem egy nagy hülyeségemre, ami miatt másfél százalékot elszámoltam).

Azt hiszem, azért lehet bizonytalanság, mert nem mindenki kórházban hal meg. Mondjuk simán megfagy valaki.

Persze döntés kérdése, hogy ilyen esetben a megtalálás dátumát jelzik-e a halála napjaként. De akkor nagy bajban vagyunk, ha a régészek föltárnak egy avarkori temetőt :-)

Azért a középmezőnybe csúnyán visszacsúsztunk sajnos. Nyár végéig sokkal jobban álltunk.

Ausztria -6,1 %-a viszont elcseszésnek tűnik:

https://www.statistik.at/web_d..

A DK csak lejáratja veled magát, nem gondoltam volna, hogy ilyen primitív embereket ismét csatasorba állít......

Egy mosogatónak minden vicces........

Aha, személyesen. Vírust csempészett a teájukba? Vagy hogy kell ezt elgondolni?

Biztos, hogy így mondta? Nem lehet, hogy nem figyeltél? A halálozás elég rémes, de tényleg átlagos. Ausztria meg elcseszésnek tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés