Ötvenszeres előleg, megfelezett kötbér: nagyvonalú a főváros a Lánchíd-tendert nyerő A-Híddal szemben

2021. január 21. 7:00
A cég, amelynek év végi buliján Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is jelen volt, ötvenszer akkora előleget kap a Lánchíd felújításakor, mint amekkorát Tarlós István adott volna. A vállalkozót terhelő késedelmi kötbért viszont durván visszanyesték.

Kereki Gergő írása

Mint arról kedden beszámoltunk, ötmilliárddal drágábban újítja fel a Lánchidat Karácsony, mint Tarlósék tették volna. A bruttó 26,75 milliárdos Lánchíd-tenderen nyertes cég ráadásul az az A-Híd Zrt., amelynek év végi exkluzív rendezvényén részt vett Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is.

Vállalkozóbarát feltételek a kiírásban: megfelezett kötbér, magasabb előleg

A csaknem 5 milliárdos bruttó árkülönbözet mellett ráadásul több ponton is jobban járt az A-Híd, mint ahogy a Tarlós-féle deal esetén járt volna. Két nagyon jelentős vállalkozóbarát könnyítés is bekerült a Karácsonyék által dirigált közbeszerzésbe. Örülhet az A-Híd azért, mert

a Tarlós-féle eljáráshoz képest csaknem 50-szer nagyobb előleget garantál nekik a kiírás.

Míg Tarlósék 75 millió forintban maximalizálták a vállalkozónak adandó előleg összegét, addig Karácsonyék a teljes nettó vállalkozói díj (nettó 18,8 milliárd forint) 20 százalékában határozták azt meg. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg mintegy nettó 3,76 milliárd forintot kap előlegbe az A-Híd a fővárostól, szemben a már említett Tarlósék által kikötött 75 millió forinttal.

Forrás: Részletek a két kiírás dokumentációjából, linkek: a Tarlós-féle kiírásról itt, a Karácsony-féle kiírásról itt

A másik pont, ahol a főváros kedvezett az A-Hídnak, az a vállalkozás által késedelem esetén fizetendő kötbér összegének meghatározása volt. A késedelmi kötbért Tarlós és Karácsony is napi kötbérben határozta meg. Csakhogy miközben Tarlósék a vállalkozói díj 0,5 százalékának megfelelő kötbért határoztak meg, addig Karácsonyék beérték csupán a vállalkozói díj 0,25 százalékának megfelelő kötbérrel abban az esetben, ha a vállalkozó késedelembe esik valamilyen szerződésben vállalt feladat elvégzésével.

De a késedelmi kötbér maximuma tekintetében is meglehetősen nagyvonalú volt a Karácsony-féle városvezetés

az A-Híd Zrt.-vel szemben. Tarlósék a vállalkozói díj 20 százalékában maximalizálták a késedelmi kötbér összegét, ehhez képest Karácsonyék csak a vállalkozói díj 10 százalékának megfelelő összegű szankciós igényt érvényesítenének a kivitelezővel szemben a beruházás csúszása esetén.

Fotó: A-Híd Zrt. oldala (https://www.ahid.hu)

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Durva változások. Ezt indokolnia kéne Karacsonynak.

a helyzet az hogy a korrupcio es a kutyautes kozul csak az elso buntetendo tetel (hulyenek lenni allampolgari jog ugye mint tudjuk), a szamokbol pedig csak annyi kovetkezik hogy e kettobol legalabb egy fennall.

A számokat azért szeretjük, mert ha nagyon akarnak, tudnak egymáshoz
képest nagyobbak vagy kisebbek lenni. Olyan pedig még nem volt, hogy
az emberek legyőzték volna a számokat.

A korrupcióvadász igazságos Karácsonyék kiírása a Tarlós-féle eljáráshoz képest csaknem 50-szer nagyobb előleget garantál az A-Hídnak kifizetni, előre, csak azért, mert...
Az ATV-sztár Somos Jópofa Andris ma reggeli lapszemléjébe - magyarul szemétkedésébe - ez nem fért bele.
Ellenben belefért az, hogy:
a Népszava Krisztus-keresztjét és Müller Cecíliát ábrázoló aljasságát Somos karikatúraként, szatíraként jellemezze és megüzenje Vejkey Imrének, hogy a magyar bíróságoknak "az alapértékeket védenie kell."
Az ATV-n a Körösi nevű háziorvos Müller Cecíliát Kazinczy Cecíliaként megszólítása szó nélkül maradt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés