Asszonyság, ellenzék, izzadság

2021. január 4. 10:08

Joó István
Mandiner
Hajszaparódia a legújabb ellenzéki akció – nehogy véletlenül közös nemzeti büszkeség tárgya legyen Karikóék tudományos teljesítménye.

Újévi hisztizhetnékjüket keresgélték az Orbán-gyűlölet szenvedélybetegei – és meg is vélték lelni az „asszonyság” szóban. Történt ugyanis, hogy a miniszterelnök vasárnapi rádióinterjújában a covid-oltóanyag kifejlesztésének nemzeti vonatkozásáról merészelt beszélni. S mindezt azzal tetézte, hogy – az asszony szó megismétlésének elkerülésére – az asszonyság szó csúszott ki a száján. Így esett, hogy a DK hasznos hülyéjeként viselkedő sajtótermékek, invenciótlan balliberális politikusok, brókerbotrányban leszerepelt bankárok, valamint szakmaiságukat beáldozó elfogult nyelvészek hajszát – vagy inkább hajszaparódiát – indítottak. Mivel a Nyugati Fény nevű portál éppenséggel türhőnek nevezi a kormányfőt, gyanítható, hogy a hirtelen támadt acsarkodás a nem kis részt vidéki gyökerű fideszes vezetők leparasztozásának újraélesztési kísérleteként is felfogható.

Apropó parasztozás, kulákozás. Érdekes azért, hogy a pár éve az egész népet kulákként megbélyegző Kéri László politológus minapi atv-s szereplésekor két ízben is nyunyókázhatta Müller Cecíliát. Rónai Egon műsorvezető nem utasította helyre a tisztifőorvost így sértegető egyetemi tanárt, például a hatvan körül járó nők védelmében. Ballib fertályon inkább az „asszonyság” szóért jár jajveszékelés, holott semmiképp sem negatív értelemben használta Orbán Viktor. A miniszterelnök épp bizalmat igyekezett ébreszteni a beszerzett vakcina iránt.

Arról beszélt, hogy van mire büszkék lennünk,

 magyar tudósok szellemi teljesítménye is kellett a koronavírus megfékezésére vásárolt Pfizer nevű oltóanyag kifejlesztéséhez.

De íme a szó említése a szövegkörnyezetben: „Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Világos, hogy dicsérőleg szólt a kormányfő a nagykunsági származású, USÁ-ban élő Karikó Katalinról. A lihegő bírálatok szerint azonban bunkó az ország első számú vezetője, merthogy az „asszonyság” mindenképp sértő kifejezés, mondván: „terebélyes”, illetve idős nőket illet vele a magyar nyelv. Nos, ha azt mondjuk, terebélyes asszonyság, éltes asszonyság, akkor biztosan, de jelző nélkül azért kétes ezt állítani. Bízvást alkalmazható a szó pejoratív szándék nélkül is. Sőt! A XIX. századi Czuczor-Fogarasi-féle magyar nyelvi nagyszótár még csak a tiszteletreméltó jelentésárnyalatot ismeri: „Így nevezik közönségesen az úri asszonyokat, hölgyeket, ha t. i. férjesek, vagy özvegyek. Nemes asszonyságok. Fodorné asszonyság. Különösen használtatik czimezésül.”

Ahogyan tehát nem volt tahóság Orbán Viktortól ez a szóhasználat, ugyanúgy megáll, hogy a kormányfő nem akarta megbántani Karikó Katalint. Nehéz volna feltételezni, hogy az akár Nobel-díjra is fölterjeszthető biokémikus hölgy ezért a szóért bocsánatkérést várna. Megmosolyogtató, hogy a hazai liberális mikropárt DK-frakciójában lehorgonyozott vezetője, Bősz Anett „Orbán helyett” kér bocsánatot a kutatótól.

Hajszaparódia az egész ellenzéki akció. Szegény O1G-koalíció, hol az a bajuk, hogy „nincs” vakcina, hol meg azon fondorkodnak, hogy ha már egyszer van, népszerűtlen legyen. És erre Orbán bedobja, hogy büszke az oltóanyag magyar szellemi hozzájárulására. Marad az ellenfeleknek a szóhasználatba való belekötés – nehogy véletlenül közös nemzeti büszkeség tárgya legyen Karikóék tudományos teljesítménye.

Összesen 250 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elképzelhetőnek tart más szituációkat, amikor hasznos lehet a maszk hordása, ilyen az otthoni betegápolás. És szerinte, ha valakinek a szájmaszk biztonságérzetet nyújt, az hordja, de önmagában ez nem elégséges a biztonságunkhoz, mert a maszk viselése nem fogja megállítani a járvány terjedését. Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, még káros is. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak (egyébként a sebészi maszkok sem), és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat."
Nyunyóka 2020. 03. 26.
(Müller Cecília: Ha nem vagyunk betegek, a maszk viselése még káros is lehet)
https://24.hu/kozelet/2020/03/..

Válaszok:
Sulammit | 2021. január 4. 20:36

a kormany dicseretet jelenti az, hogy mas tamadasi feluletuk nincs, mint belekotni egy piszlicsare semmisegbe.

Az fel sem merül az ellenzékben, hogy a kedélyeskedően mondott asszonyság kifejezésről a címzett döntse el, hogy neki az tetszik, vagy nem tetszik? Már az év elején csúcsot dönt a hülyeségük, amikor fogadatlan prókátorként már sokadjára akarnak megvédeni valakit, aki talán nem is kér ebből.

Nem tudom miért nem tetszik nekik az "asszonyság" megszólítás?
Talán már ez sem fér bele az új gender szótárukba?
Ennél csak az ütötte volna ki náluk a biztosítékot, ha édesanyának szólította volna Or bán, ugye?
Remélem, Karikó Katalin válaszol Bősz Anettnak és helyre teszi!
Egyébként Ķórozs a hazug videóban is asszonynak nevezi a főállású mentőtisztet.

Mikor zavartak tények egy balliberálist?

És ezt mikor mondta? Akkor amikor még alig tudott a világ valamit erről a vírusról.
Nehogy már őt hibáztasd, mert még az orvosok, a kutatók sem tudtak semmit erről a vírusról és a veszélyeiről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés